Pekný deň prajem, chcela by som Vás poprosiť o radu, môj ocko má 62 rokov a je ležiaci cca. 8 rokov, ruky mu ešte slúžia vie, sa sám najesť aj obslúžiť, veľmi sa snaží byť samostatný, ale v poslednom čase vidíme, že slabne odmieta rehabilitačné pobyty ( pred 6 rokmi bol 2 krát v Kováčovej) aj rehabilitácie, že jemu to netreba, ale treba, tak nás napadlo, či by mu nepomohli v Adeli centre, sú naňho veľmi dobré ohlasy a keby len trošičku pomohlo, tak by sme neváhali, nemá prosím Vás niekto skúsenosti či by to bolo možné aj v takomto veku? Ďakujem pekne za radu.🙂
ano,je mozne aj pre starsich ludi tam vybavit pobyt.
@martinastaj Ja som sa tam informovala na pobyt pre mamu cca pred 15rokmi.....Ono je to vždy o tom aby pobyt zvládol keďže je to dosť náročné...4-6hodín aktívnych procedúr...my sme tam nakoniec nešli lebo mama bola po porážke a neskutočne unavená, takže pobyt by bol pre ňu veľmi náročný a jednak to bolo veľmi drahé myslím že týždenný pobyt mi hovorili cca 1800-2500eur podľa procedúr....ono niečo to určite pomôže, záleží čo od pobytu očakávate a aj či mal otec porážku alebo úraz a preto je ležiaci....pri porážke ho môžu aspom sčasti postaviť na nohy, pri úraze(chrbtica) asi nie...Mame napr.pomáha aj 5-dńový relaxačný pobyt na Sliači - sú tam nejaké procedúry ale každý deň jej dokúpim min.suchý uhličitý kúpel . to je ležanie v tom vreci - jednak je to relaxačné a jednak to prekrví celé telo....ona chodí len s pomocou ale čo sa týka stability a aby neprekrižovala nohy(v mozgu zlé prekrvenie medzi mozgom a malým mozočkom) - po pobyte lepšie chodí....Ona keďže spom trochu chodí aj ke´d s pomocou tak chodíme aj do minerálneho bazéna(sedíme vo vode na schodoch), či ideme aj do normálneho bazéna....Cenovo to výde pre 2osoby na 5dní cca 400eur(v akcii)takže si ešte doplatíme obedy a je to fajn....Kováčová ako samoplatca je strašne drahá, ešte tak bývať na súkromí a chodiť na procedúry to by vyšlo fajn. Mama je tiež na vozíku, teda ale trochu chodí.
Tak oco v 50 prekonal porážku, ale z toho sa dostal chodil síce horšie, ale chodil len potom mu začali ochabovať svaly, chodil po všelijakých vyšetreniach, ale nič také sa nezistilo akurát koksatroza a gonatroza, neviem ani čo sú to správne názvy diagnóz, tak sa ospravedlňujem, vysoký krvný tlak a potom zlomil nohu a už ostal ležať len to že jemu už teraz slabnú aj ruky
@martinastaj a cvičieva? na vozíku chodí sám alebo ho vozíte? musí cvičiť minimálne x do týždna, tým že nechodí by mal cvičiť denne...k nám chodila cvičiť kočka (rehab.sestra) čo sme si platili, takže mama je pobybovo celkom fajn, teraz s ňom cvičím ja už poznám za tie roky tie cviky, chodíme na dôchodcovskú jogu, denne s vozíkom do mesta na nákupy alebo sa len tak prejsť aby bola na čerstvom vzduchu...ono svaly ochabnú strašne rýchlo, mama mala pred rokov v lete zlomenú lonovú kosť(ona zase vymýšla a spadla)za dní v nemocnici schudla, zoslabla a uplne jej zmizli svaly(miesto svalov mľandraví koža)....nechcela ram jesť ani piť....no vypýtali sme ju domov, musela samozrejme ležať ešte nám napísali kludový režim, zabraňovať dekubitom....po 2 týždňoch nevládala ani pokrčiť nohu ani ju zdvihnúť...vybehla som na rehabilitácie doktorke že nech jej predpíše anidekubitný matrac a hneď som sa jej spýtala či je to normálne že nevládze pokrčiť nohu - ona na mňa pozerá že nie a že prečo necvičí v rámci možností aj s nohami...no skoro ma šlahlo, takže za cca 2-3týždne jej tak ochabli svaly že nevládala porkčiť ani jednu nohu....tak mi povedala čo cvičiť a že pomaličky sa aj stavať aj napriek bolesti...denne cvičila aj 2-3x, vajíčko pod nohy a krčiť nohy, dvíhanie panvy, pokrčiť nohu -vystrieť, zdvíhať nohy- samozrejme zo začiatku som jej pomáhala po týždni to zvláda už sama a začali sme sa pomali stavať - len sa postaviť viac krát denne, po pár dňoch 2-3kroky....no trvalo to dlho lebo tá lonová kosť bolela, ale za 2 mesiace v rámci možností s pomocou päť chodila - síce bolavo ale chodila...neviem režim tvojho otca, ale denne ho nechať doobeda oddýchnuť v posteli max.hodinku a nech sedí alebo s ním treba ísť von, poobede max.2-3hod.oddýchnuť a opäť....veľa piť, odviesť ho na záchod a aby bol nútený urobiť aspom 2-3kroky, viac krát denne zo deu aby sa na chvílu postavil a samozrejme cvičenie - ale samotné cvičenie nestačí...
@martinastaj rehabilitačná nám hovorila že ak sa cvičí týždenne 1-2x to je ako keby človek ani necvičil že treba minimálne 3-4x , ideálne 5-6x a aspom 20-30minut....v podstate ak človek nechodí, tak cvičiť by mal denne, ak by ocino zvládol sedieť na stacionárnom bicykli aj to je super, my cvičievme ja v sede, aj hocikedy keď sme v parku tak sedí na vozíku a vystiera nohy alebo ich dvíha....či si sadne na vozík, ja ju držím a "drepuje"- drží ma za ruky postaví sa na nohy a sadne na lavičku(to je ako drep) a aspom 15-20x...
pozri stránku Corpus Olomouc....Na stránke nájdeš aj ich absolventov ktorí sú veľmi šikovní fyzioterapeuti....Chodia tam aj zo Slovenska. Možno nájdeš niekoho kto býva blízko vás, blízko vášho mesta a ...skús sa informovať...
Naša suseda je tiež na vozíku, a chodí ku nej domov fyzioterapeut....
No len môj oco je tvrdá hlava, aj do Kováčovej sme ho len donútili ísť, cvičenie -zo začiatku cvičil potom už nie a o rehabilitačnej sestre na doma ani počuť, on je v tomto strašný a ani netuší, ako si škodí, nepomôže ani dohováranie ani krik, dokonca ho ani na terasu von nedostaneme, on nechce a hotovo na nohy sa nepostaví vôbec, ale dostane sa sám na vozík, našiel si spôsob dokázal povysávať poutierať podlahu navariť, ale už vidíme, že to pomaly prestáva robiť, lebo nevládze udržať vysávač, už sa aj veľmi ťažko dvíha z postele proste slabne, ale asi ak nebude chcieť sám, tak mu veľmi moje ani vaše rady nepomôžu 😣
@martinastaj ano je to o tom, že musí sám chcieť.....ideálne by bolo dať ho do NRC v Kováčovej ale samého...je to brané ako nemocnica, sestričky im samozrejme pomáhajú, ale tým že je tam odkázaný sám na seba - tak proste musí....v Kováčovej ste boli asi v Maríne a niekto s rodiny ako doprovod...a samozrejme sa mu pomáhalo....v tom NRC je veľa vozičkarov a učia sa tam byť samostatný - sám sa dostať na vozík sám zísť s vozíkom dolu do bufetu, sám ísť na vozíku von....a tým že tam uvidí viacero vozičkarov normálne samostatne fungovať, ho to aj nakopne....u nás je zase problém v motorike, takže mama neurobí skoro nič, v poslednej dobe tiež čaká na veci napr.zapnúť si vetrovku - nejde to a čaká až ju zapnem za nu alebo keď si má vyzliecť bundu -čaká.....a také tie veci že ťažko sa jej z lahu sadne na posteli a čaká že podá mi ruku aby som jej pomohla🙂 pritom v noci si sadne sama🙂no zlahčuje si čo sa dá🙂tam som sa už poučila a gro vecí si musí urobiť sama, napr.ak si ide lahnúť aby sa sama zakryla....u nej je to ale malý mozočet - to je stabilita (čiže sama bez pomoci neustojí lebo by spadla) a motorika(má aj parkinsonov syndróm, trepe sa jej ruka keď niečo robí
Ahoj, prosím, ak sa môžem opýtať, nemá tú chorobu od chrbtice?