Psychiater pre dospelých s ADHD

25. aug 2022

Ahojte, vie niekto o psychiatrovi na Slovensku ktory sa zaobera ADHD u dospelych? Idealne zapad a stred SR. Dakujem pekne!

slnecnica777
2. sep 2022

Môj syn 21.r má ADHD a Aspergera a ide teraz prvý krát k MUDr.Turanovi v MT.

ondyy
13. nov 2022

je mi to ľúto no z mojich skúseností ti poviem, že za tie roky čo som sa snažil niekoho nájsť som nikoho kto by sa do danej problematiky vyznal nenašiel. Keď máš viac ako 18 a problémy s ADHD tak máš jednoducho smolu, nikto jednoducho o takých ako sme my záujem nemá a nikto nám pozornosť venovať nebude. Jediné čo tak si môžeš zaplatiť drahých psychológov, ktorí ti pomôcť môžu no nemusia alebo môžeš dostať od psychiatra atomoxetín, ktorý budeš musieť brať niekoľko mesiacov aby si pocítil účinky a v mojom prípade nežiadúce účinky prevyšovali žiadúce. Toto ti vie Slovensko ponúknuť čo sa týka ADHD, nič viac. V Maďarsku alebo Rakúsku je úroveň lepšia ale za vstupné diagnostické vyšetrenie zaplatíš (a teraz si nerobím srandu) 500 - 800 € z ľudského zdravia si robia biznis. 🙂 Mohol by to byť oveľa dlhší príspevok v ktorom by som sa posťažoval a prípadne ti poradil, no už z rozmýšľania nad všetkými tými vecami s ktorými som sa stretol pri hľadaní pomoci s mojím ADHD, vo mne akurát vrie zlosť a veľké sklamanie.

zobaka
24. feb 2023

@ondyy kto ti nakoniec predpísal atomoxetin? Ale si mal nežiaduce účinky? (ak tu ešte chodis)

madelane
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
battka11
26. júl 2024

Ahojte, Mne pri hladani pomohol instagram profil ADHD_in_30 kde ma baba vypisanych psychiatrov ktori s tym aspon trochu pracuju, hoci nakoniec som sa dostala k niekomu inemu a bolo totiez v pohode.

Dospelim sa na Slovensku predpisuje atomoxetin (idealne v kombinacii s psychoterapiou).

V mnohych krajinach na zapade je atomoxetin vsak az druhorada liecba lebo ma mensiu uspesnost nez ine lieky. Komu vsak zabera - stastny to clovek! 🙂 . Ako altermativu mame na Slovensku Concertu, je vask dostupna hlavne detom a teenagerom, pripadne ludom ktory boli diagnostikovany pred 18.

Ake moznosti, okrem atomoxetinu a odchodu do zahranicia, mame my ostatni, diagnostikovani az po 18?

Po priamych otazkach na mojho psychiatra, mi bolo vysvetlene ze psychiater moze vypisat Concertu aj ludom nad 18, len to nehradi poistovna a ze sa to vypisuje na 'opiatovy recept'. Moj psychiater mi povedal ze kedze s Concertou skusenosti nema, tak to nechce ani skusat. Takze teraz hladam psychiatrov, ktori s tym skusenosti maju a boli by to ochotni to so mnou vyskusat. Ak by ste o niekom vedeli, prosim dajte vediet - idealne zapad, ale uz som ochotna cestovat aj hocikde inde.

Vzdelanie v teme ADHD u dospelych, a dostupna liecba u nas je velmi zaostala za vyskumom a moznostami v inyh Europskych krajinach. Dufam ze sa to coskoro zlepsi.

autor
27. júl 2024

@battka11 Vdaka za info. Ten liek, ktory spominas, sa uziva dlhodobo?

madelane
27. júl 2024

@battka11 Ak sa môžem opýtať, Atomoxetin si už užívala? A čo si sľubuješ od Concerty, keď hľadáš niekoho, kto ju je ochotný predpísať?

battka11
29. júl 2024

@slnecnica777 Ano, atomoxetin uziva sa dlhodobo, tie ucinky nie su okazmite, u mne trvalo niekolko tyzdnov kym som ich zacala pocitovat

battka11
29. júl 2024

@madelane Ano, Atomoxetin uzivam uz cosi cez 2 roky. Hoci moj lekar stale tvrdi ze by som sa mala citit pokojensie, efekt ktory pocitujem je utlmenie, co je aj pozitivne aj negativne. Atomoxetin zvysuje mnozstvo noradrenalínu v mozgu.

Pozitivne je urcite to ze viem dlhsie obsediet, nepotrebujem skakat ludom do reci, viem profesionalnejsie komunikovat, dlhsie sa viem sustredit na ulohy ktore sa mi nechcu robit, a hlavne sa lepsie sustredim pri soferovanie.

To utlmenie je vsak aj negativne: omnoho tazsie sa mi rano vstava, niekedy nemam chut komunikovat ani s kamaratmi aj ked by som chcela (vzdy som bola znama extrovernostou a komunikativnostou), a vlastne som takmer uplne prisla o impulzivitu. Kedze trpim asi najviac tym, ze neviem zacinat ulohy a pohnut sa dalej, impulzivita bola hnacia sila ktora ma aspon niekedy pokopla pustit sa do veci. Teraz je aj to utlmene.

Concerta a ine stimulacne lieky, narozdiel od Atomoxetinu, ovplyvnuju dopamin. Od Concerty si neslubujem pre istotu nic lebo na kazdeho lieky posobia rozne, ale dufam ze by mohla mat efekt na sirsie spektrum ADHD symptomov nez atomoxetin, a teda hlavne na exekutivne funkcie, ktore su pre mna vacsi problem nez hyperaktivita.

Dufam v to z viacerych dovodov. 1) Bolo to tak u mojich kamaratov ktory su v zahranici nastaveni na liecbu stimulantmi. 2) Vacsiou efektivitu stimulantov oproti nestimulantom naznacuju aj mnohe vedecke studie. 3) Predpokladam ze je asi dovod preco je v krajinach ,kde je omnoho viac skusenosti s touto diagnozov, stimulacna liecba primarna

Ked sa jedna o ADHD u dospelych, Slovenskym psychiatrom bohuzial velmi neverim, pretoze u nas vzdelanie v tejto teme podla vsetkoho velmi zaostava. Ked som hladala psychiatra, niektori mi rovno do telefonu povedali ze dospely ahdh nemozu mat, a ze s 30 rocnou praxou asi vedia viac nez ja (k comu je prax ked sa clovek dalej nevzdelava?) . Skusenosti s liecbov su limitovane a panuju rozne predsudky s strach z predpisu liekov (hovorim len zo svojej skusenosti a toho co sa mi podarilo zistit na internete). Preto mam tendenciu verit pristupu psychiatrov zo zapadu, kde je aj vacsie vzdelanie v tejto teme ale hlavne omoho viac skusenosti s roznymi druhmi liecby.

Idealne by som sa chcela porozpravat s psychiatrom ktory nema predsudky a ma skusenosti s mnohymi pacietami a a roznymi liekmi (aj stimulanty su rozne a ludia na ne reaguju rozne), v krajine kde ma doktor na vyber sirsie spektrum liekov. Bohuzial na slovensku je len jedna moznost stimulantov a aj k tej sa dospelemu dostava neuveritelne tazko (mne sa to zatial za 2 roky nepodarilo).

madelane
29. júl 2024

@battka11 Moj skromny nazor je, ze u ziadneho noveho psychiatra ktoreho sa hned na zaciatku opýtaš na liek ako Concerta, si dôveru nezískaš. Ale chapem ta.
Ja som sa k predpisu dostala po 2-3 rokoch, po tom, co ine lieky nemali uspokojivý ucinok a lekar videl, ze sa povedzme "aktivne" zaujímam o svoju liečbu. Vzdy ked som si ziadala skusit novy liek, podložila som to svojou laickou teóriou, preco si myslim ze by mohol fungovat...
Lekarom je myslim osobne jedno co ti predpisu, ale nechcu si robit problemy, ked by ich nahodou niekto skontroloval. Sled liečby musi vyzerat dôveryhodne a mat nejaku postupnosť.
Moj lekar je ochotny skusat nove, ale otvorene povedal ze nema skusenost s takymi liekmi, ani celkovo s ADHD a AS a ani nikoho pre dospelych kto by mal nepozná.
Komu moze byt co predpisane schvaľuju Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Ministerstvo zdravotníctva a myslim ze pri Concerte je medzi nimi rozkol, ze podla SUKL je určená aj pre dospelych ale Ministersvo to este neupravilo vo vyhláške. Nieco take my vysvetľoval lekar. Takze je to cisto papierová vec a pricetny lekar chape ze to tak je, a ze v zahraničí to je davno bežná prax.
Preto ked Concertu predpise, pise ju na vlastnu úhradu pacienta, aby to neslo cez poistovnu, ktorej by sa to nemuselo pozdávať.