Problém s hľadaním lekára pre cudzincov

erienka
19. aug 2021

Ahojte. Zhanam pre juhokorejcanov, ktori tu maju prechodny pobyt, ale nie su tu zdravotne poisteni, vseobecneho doktora a pediatra, ktory by ich bol ochotny v pripade choroby vysetrit a predpisat lieky. Boli by ako samoplatcovia. Nikde ich vsak nechcu zobrat, napokon som navela navela jedneho ochotneho pre dospelych nasla. Detskeho vsak stale hladam.
Chcem sa spytat toto: preco ich nechce ziaden doktor zobrat, ked si chcu vsetko sami zaplatit? Pride mi cudne, ze kvoli jednemu kaslu musia ist az do Viedne (tam s tym totiz nie je problem.) Myslite, ze komercne poistenie od Unionu by im pomohlo - ze by mohli ist bez problemov k nasim doktorom? Dakujem
PS: procare ich tiez nechce zobrat

lifesaver
19. aug 2021

@erienka ahoj, ide o to, že tí lekári majú plné stavy až nadstavy svojich zakapitovaných pacientov, plus sa “nikomu nechce” sa ešte trápiť vysvetlovať vysoko odborné veci v cudzom jazyku, prípadne argumentovať, keď ľudia z úplne inej kultúry by nesúhlasili s liečebným postupom…
Môj názor..

erienka
autor
19. aug 2021

@lifesaver to dava zmysel 🙂

mogaa
19. aug 2021

tam sú potom problém aj iné vyšetrenia ....všeobecný lekár nie je špecialista....ak k nemu prídeš že ťa bolí na hrudi - môže ťa poslať na RTG, na plúcne, na interné, prípadne kardiológovi alebo ja na neurológiu či to nie je z chrbtice...takže to nie sú len "bežné ochorenia" a on pokiaľ presne nemá potvrdenú diagnózu od špecialistu príp. urobené iné vyšetrenia tak ich nemôže ani liečiť

tanyan
19. aug 2021

Ale veď oni nemusia mať nahláseného "obvodného" lekára. Stačí sa len v nejakej súkromnej klinike alebo ambulancii dohodnúť pre prípad potreby.

lifesaver
19. aug 2021

@tanyan lenže to práve tak nefunguje, aby sa “len” dohodli. Náš systém poskytovania zdravotnej starostlivosti tak nie je nastavený. Ako by taká “lendohoda” mala vyzerať? Ústna, medzi dverami? Cez telefón?
A na základe takej dohody, čo by si takí pacienti mohli nárokovať, a ako by sa právne potom lekár mohol chrániť?

Liečenie pacienta znamená byť zodpovedný za liečbu, ktorú mu predpíšem, to sa nedá len tak jednorázovo na kolene za jednu návštevu, keď sa vyskytne nejaký problém u človeka, ktorého poriadne nepoznám.
Samozrejme, neodkladnú zdravotnú starostlivosť im poskytnú na pohotovsti vždy, ale s týmto viem, že bude s veľkou pravdepodobnosťou problém.

V dnešnej dobe , kde je hon na zdravotníkov v kurze, je každý opatrný ako sa len dá. Na základe zlých skúseností od pacientov, žiaľ, práve pri snahe výjsť im v ústrety a pomôcť im… je mi ľúto všetkých tých milých, dobrých a chápavých ľudí, za následky správania sa tých menej prívetivých potom trpíme všetci..

A v neposlednom rade.. väčšina lekárov vie poskytovať zdravotnú starostlivosť a veci s tým spojené. Riešiť vykazovanie platieb pre samoplatcov je pre každého jedného nezaplatená nadpráca..

tanyan
19. aug 2021

@lifesaver Pacient si toho ani aj tak nejako extra nárokovať nemôže. 😉
Zahraničný kolega napríklad riešil zdravotnú starostlivosť cez https://www.praktickaambulancia.sk/

srferreira
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
srferreira
19. aug 2021

@erienka
@erienka A len tak pre moje info. Ked turista - ide na pohotovost! To ho tiez odmietnu lebo sa im nechce vysvetlovat odborne veci v cudzom jazyku? Musia ho vysetrit ci? Nebolo by to iste s tymi Korejcami, v nutnosti ist na pohotovost?

mogaa
19. aug 2021

@srferreira ale ak nemajú poistenie tak ošetriť ich môžu len v akútnom prípade, napr.podozrenie na infarkt, krvácanie a podobné život ohrozujúce stavy....ak nemjaú ani komerčné poistenie ktoré ošetrenie pokrýva, smola....lebo nemajú ani európsku kartičku poistenca....a niektoré ceny vyšetrení sú rčené len pre platbu cez poisťovne, napr. MRI? CT....samozrejme sú ja súkromné kliniky kde sa dá zaplatiť si všetko vopred.....

mogaa
19. aug 2021

@srferreira tam totiž nejde len o respiračné ochorenia...a ak by aj prišiel cudzinec k lekárovi s podozrením na zápal plúc, bežne ho lekár pošle na RTG....ale RTG mu na bežnej poliklinike nemusia opäť urobiť keďže sa jedná o samoplatcu.....bežné polikliniky majú ceny takýchto vyšetrení len so zazmluvnenými poisťovńami a ceny sú dohodnuté pre poisťovne....lekár si môže účtovať len poplatok za vyšetrenie ktoré vie urobiť - t.j.napr.pacienta popočúva, vezme krv(opäť za krvvé výsledky musí cuzdinec platiť labáku)....nie je to také jednoduché...čiže teoreticky vie ho vyšetriť(popočúva ho, možno vezme krv) ale už napr. RTG či laboratorne vyšetrenie si vybavuje pacient sám u iného špecialistu)....

erienka
autor
19. aug 2021

@lifesaver dakujem za vysvetlenie

lifesaver
19. aug 2021

@erienka vďačne

erienka
autor
20. aug 2021

@lifesaver jedna otazka: myslis, ze keby sa poistia komercnym poistenim v Unione, ze by to niecomu pomohlo? Dakujem

lifesaver
22. aug 2021

@erienka ahoj, je to otázne. Z administratívneho hľadiska by to bolo istotne jednoduchšie, trebalo by si ale ku každému vyšetreniu nosiť fotokópie obojstranné karty poistenca, no neviem či by to ovplyvnilo vyššie spomínané bariéry. Ale istotne by to šance zvýšilo. Odporúčam obvolať potencionálne ambulancie a popýtať sa ich, či by vzali kórejského pacienta s komerčným zdravotným poistením, a kde povedia áno, tam budeš vedieť, že sa oplatí im to vybavovať.