Poradíte odborníka, ktorý zistí príčinu akné?

buberova
25. máj 2021

Ahojte. Od puberty mám vyrážky, skúsila som milión vecí, lekári iba predpísali vodičku/mastičku, ktoré na chvíľu vyriešili povrchový problém ale nikto sa nesnažil nájsť príčinu. Vedel by mi niekto poradiť lekára, ktorý hľadá a odstraňuje príčinu akné? Nejakú kompletnú hormonálnu analýzu a intolerancie na potraviny alebo čo ja viem čo? Som z Dolného Kubína.

Ďakujem

PS: prosím neponúkajte mi žiadne produkty, "odborníkov" typu biorezonancia a bylinkári, ani osvedčené rady tipu vymeň si obliečku na vankúši. Chcem niekoho kto mi jasne na papieri ukáže že tento výsledok máte zlý preto sa to deje a takto to odstránime.

dadis
25. máj 2021

@buberova Ahoj, neviem kolko mas rokov. Ale si to velmi jednoducho predstavujes. AJ relativne zdravy clovek ma akne. Ide o suhrn niekolkych faktorov, vela robi genetika. Napr. hormonalne priciny.. ale to nie je tak, ze zistia, ze mas problem so zyvsenym testosteronom, tak ti daju na to tabletku a vyriesene. Ano tento problem sa zvykne riesit napr.hormonalnou antikoncepciou - ale to funguje len vtedy ked tu antikoncepciu beries. Neodstrani to pricinu hormonalnej nerovnovahy (ta moze byt aj geneticka, stres, psychika), len v case, ked ju uzivas, plet je lepsia. Pomaha aj miestna liecba antibiotikami (zineryt napr.) a ucinna je liecba Isotretinoinom. Treba toto riesit s koznym lekarom, ktory zhodnoti zavaznost a podla toho ti naordinuje liecbu.

buberova
autor
25. máj 2021

@dadis mám 24. Bola som aj u kožnej ako som hore písala nehľadala príčinu iba to čo píšete lokálnu liečbu. Takže odpoveď na to je že ľudia proste majú akné a mám s tým žiť?

dadis
25. máj 2021

@buberova Ano, ludia maju akne. Nie je nejaky zazrak, ze prestanes napriklad pit mlieko a vybavene...Ta pricina je komplexna. Bakterie, ktore zapal sposobuju sa prirodzene vykytuju kazdemu na kozi. Neviem v akom satve mas pokozku..roaccutane ti neodporucila?

makova333
25. máj 2021

@buberova neexistuje jeden odbornik. Ale skus smer gastro, lebo pricina mozu byt intolerancie, alergie, helicobacter, Celiakia, SIBO, HIT atd. Zameraj sa najskor na traviace priciny. A ak sa aj zisti pricina v traveni npr. ABKM treba cakat niekolko mesiacov kym sa crevna mikroflora upravi. Takze potom tomu daj este cas. A este si daj spravit u svojho gynekologa hormonalny profil. Ak nebude chciet, skus obvodneho ak ani tam nepochodis tak samoplatca napriklad Synlab, Medirex, Alpha Medical atd.

makova333
25. máj 2021

A tento na gastro vyzera fajn: https://lekar.sk/lekar/metod-kulich

buberova
autor
25. máj 2021

@makova333 hormonálny profil mi robili samozrejme všetko je v norme. Aj helicobacter a celiakia je negatívna. Ale tie intolerancie by ma zaujímali, nejak tuším že v tomto by mohol byť problém. To rieši gastro doktor?

lula3108
25. máj 2021

Ja som bola u vseobecnej, ta ma poslala na gastro, k zibarovi aj ku gynekologovi. Bola som aj na kontrole kvoli stitnej zlaze. Nezistil nikto nic😂 ale u mna to su urcite hormony, chystam si zaplatit v medirexe hormonalny profil rozsireny. Ja to mam zvlastne ze ja nemam akne pred menzesom ale po nom- cez ovulacii. Gynekolog povie ze je to ok lebo ved hormony sa spravaju u kazdeho inak ale mne sa toto deje posledny cca polrok. Takze treba hladat priciny sle maloktory kozny lekar hlada priciny

dadis
25. máj 2021

@buberova Nemyslim, ze intoleracie maju taky vplyv na akne. Samozrejme, daj si ich vysetrit, ak mas podozrenie, vysetruju to aj v imunologickych ambulanciach.

makova333
25. máj 2021

@buberova ano na gastro sa obrat resp. aj alergiolog by mohol pomoct ak su vysetrenia, ktore spominas ok, toto je cesta dalej patrat.

makova333
25. máj 2021

@dadis samozrejme, ze maju.

dadis
25. máj 2021

@makova333 A myslis, ze by ta intolerancia sposobila akne? Podla mojich skusenosti skor zazivacie tazkosti (nafukovanie, bolesti brucha), bolesti hlavy, kozne skor exzemy...nja osobne si nemyslim, ze akne...ale tak mozno ani, neviem

makova333
25. máj 2021

@dadis mam s intoleranciami u seba aj deti bohate skusenosti a ver, ze intolerancie maju siroke prejavy aj akne, kedze sliznica creva je narusena a do tela prenikaju rozne zlozky/toxiny atd. Ja som mala roky akne, nebolo to nejake drastocke, ale aj vo veku 40 rokov som sa vyhadzovala v tvari. Po vysadeni mlieka sa moja plet radikalne zlepsila. Mam aj ine intolerancie a ked porusim dietu, tak okamzite som ako pubertiak.

predavamknihy
25. máj 2021

Sklamem ta, bohuzial mam taky isty problem uz dlhe roky, vymenila som kozne lekarky 3, ani jedna nehladala vnutornu pricinu. Vies, ono z vymenneho listka na gastro/inu amulanciu nemaju peniaze, ale ked predpisu nejaku masticku, tak to uz je o inom. A vacsine koznych je uplne jedno, ci zaberu a aky budu mat efekt, pre nich je to “len akne”. V pripade, ked na nich zatlacis ze liecba nefunguje, predpisu ti antibiotika alebo ine sracky. Z ktorych maju, samozrejme, dalsie peniaze.
Pre vlastnu spokojnost, objednaj sa do jednotlivych abulancii na vysetrenia sama. Je lepsie ist cez obvodaka, aby ti dal vymenny listok. Su aj sukromne kliniky kde robia taketo vysetrenia, no tam si riadne priplatis.

domiklik
25. máj 2021

@buberova ahoj, mudr. Mohamed hemza v bojniciach mi reálne pomohol... Najskôr tri druhy testov, ktoré síce nič závazné neodhalili, ale to co mi predpísal mi pomohlo, akné sa prestalo tvoriť... On predpisuje veľa preparátov, ktoré sa miešajú v lekárni... Drzim palce

jankaovecka
25. máj 2021

@buberova ked pochodis vsetky spominane vysetrenia, ked radikalne zmenis stravu a ked vyskusas vsetky mozne masticky a vodicky a nepomoze nic, tak roacutane. Ja som sa mu vyhybala cele roky. Celu mladost som sustavne riesila svoju plet, kym ine boli paf z jednej vyrazky... Som skoro dva roky po liecbe, akne sa vratilo vo velmi miernej forme, stale mozem ist v pohode bez makeupu a sustredovat sa aj na ine veci Uz nikdy nedovolim, aby som mala take akne ake som mala! Vnutornu pricinu zistis mozno pri dobrom homeopatovi alebo alternativnom dr, inak nie

dadis
26. máj 2021

@makova333 Dakujem za odpoved. Ja mam skusenosti iba s mojou intolernaciou na fruktozu a dcerinou na laktozu. Kozne prejavy sme nemali. Preto som sa pytala, dakujem za link.

adri2211
26. máj 2021

@buberova ahoj, ja mám 33rokov a ozajstne problémy s akné sa mi začali po 30ke. Každý rok to bolo horšie a horšie, hlavne v zime. Pátrala som po príčine, bezhlavo vyraďovala jedla. Podstúpila všetky možné vyšetrenia ( komplet krvný obraz, potravinové alergie+intolerancie, vyšetrenie zubov, helikobakter, hormonálny profil, orl), všetko ok a tvar v hroznom stave. V novembri 2020 som začala liečbu izotretinoinom, zachvíľku končím. Liečba je náročnejšia, ale dá sa vydržať. Tvar sa mi komplet vyčistila, nemám ani jedinú vyrazku. Jedine, čo mi ostalo sú skrny a malé jazvicky. Neľutujem, že som sa nato dala. Ľutujem iba to, že som liečbu nezačala skôr. Ak chceš môžem ti poslať fotky, poprípade napísať o liečbe viac.

adri2211
26. máj 2021

Jaj a este musím podotknúť, že moja životospráva je celkom ok. Stravujem sa viac-menej zdravo a pravidelne športujem.

slecnazkosic
26. máj 2021

@buberova akné majú príčinu. Aj ja som sa dlhé roky liečila na kožnom bez úspechu. Dajte si vyšetriť ženské hormóny, štítnu žľazu a potravinové alergie. Mne zistili silnú alergiu na mlieko. Som na diéte.

dadis
26. máj 2021
jankaovecka
26. máj 2021

@dadis jedna z dalsis xy blbin na akne ktore nefunguju. Ak funguju, tak len minimalne..

jankaovecka
26. máj 2021

@adri2211 presne tak, zial, jedine izotretionin je velakrat jedina moznost.

adri2211
26. máj 2021

@jankaovecka no ja som tiež dlho vahala, teraz už viem, že zbytočne dlho a medzitým skúšala kadejaké zaručené “zázraky” a rady.

dadis
26. máj 2021

@adri2211 Dakujem za info. Moja sesternicca este davno-pradavno bol na tejto liecbe (vtedajsi Roacuttane) Nadherne jej to akne zmizlo. Ale ona nie je zo SK a tam sa to uz pred vyse 20 rokmi davalo. Jej sa uz akne nevratilo a je vsetko ok.