Operácia očí

kristina2708
13. júl 2018

Ahojte, chcela by som sa spýtať ak má niektorá z vás skúsenosti s operáciou oči, bola si som veľmi rada keby ste mi sem o nich napísali, teda konkrétne kde ste si zákrok dali spraviť, ako ste boli spokojné, koľko sa človek asi zotavuje a tiež koľko vás zákrok vyšiel, dakujem za každú odpoveď 🙂

zuzanka.zuzu
13. júl 2018

@kristina2708 tych tem o opetacii oci je tu milion a v niektorych sa diskutuje = aktualne info, takze treba aby si kazdy zakladal vlastnu, to je super napad.....

jani321
13. júl 2018

Operacia oci... Kratkozrakost? Ci ina vada?

terezka1947
14. júl 2018

ak mas nizke dioptrie a riesis iba korekciu,ziaden vazny problem,nesla by som na operaciu oci

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
14. júl 2018

@bianka532 nehnevaj sa,ale tu nejde iba o toto.....je to zasah do oko,rez,ci je nizka,ci vysoka dpt,vzdy ides do rizika,akurat pri nizkej trosku zbytocny hazard....pri vyssich dpt,ci vaznemu dovodu je to nutnost,kde to riziko clovek uz prijima skor,kedze je operacia potrebna

jani321
14. júl 2018

Ja som mala vysoke dioptrie -5,5. Skoro nic som nevidela a k tomu som sa liecila na vysoky ocny tlak. Bola som na operaciu v Ruzomberku v Spinn pred 4 rokmi ( 1060€ s dozivotnou starostlivostou). Teraz vidim super, aj tlak sa mi upravil. Ano, doktor povie, ze zrak sa aj tak bude potom zhorsovat vekom, ale mne to stalo za to.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
14. júl 2018

@bianka532 ver,ze mam.....pracujem v tomto obore...a nepoznam lekara,kt.potrebuje okuliare a ma operovane oci,aspon vo svojom sirokom okoli....ty mas -5,5?to chapem,ze operacia to poriesila....lenze su mnohi mladi ludia,ci baby,kt.riešia 1,2dpt....a toto uz nie je o zdravi,komforte videnia....to je odmietanie okuliarov,ci k.sosoviek...ano,mas pravdu,ze cim specifickejsia vada,tym vacsie riziko....ale riziko je aj pri rieseni podstatne nizsich dpt
Bohuzial,dnesna doba,zaraz na oci je velka...a casto sa ryzuje na ludich a v tejto oblasti
Cest ocnym lekarom,kt.odmietnu niektorych ludi z nizkymi dpt operovat.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanockamt
14. júl 2018

Ja som mala dioptrie -8,5 a -6,5 ... Tazka kratkozrakost + "riedka" sietnica ... Museli mi najskor spevnit sietnicu laserom a potom mi MUDr.Vesely v BA odstranil kratkozrakost - vtedy metoda Lasek,trosku zlozitejsia,lebo sa narezala rohovka,otvorila ako keby si otvarala vrchnacik a potom isiel laser ... Bolo to v r.2004 ... Po operacii mi ostali plusove dioptrie - ale fungujem bez okuliarov,tie budem riesit az teraz po 14 - tich rokoch .. Ja som maximalne spokojna

bianka532
14. júl 2018

nechcela som to zmazat 😂😂 co uz asi to tak malo byt 😂😂😁😁😁

terezka1947
14. júl 2018

@bianka532 presne preto pisem....zvazit si rizika musi každý
A mas pravdu,bohuzial je to biznis
A este smutnejsie,ked si lekar neda tolko namahy,ze sa potom o pacienta nestara,netiesi kontroly a ved sa poznáme,my,ludia neradi chodime k lekarom.bez dovodu,iba na kontroly....lenze casto mnohe veci dojdu bez kontrol do stadia,ze su uz niektore veci neriesitelne

ressankajanka
14. júl 2018

@kristina2708 Ahojky, dávala som si upravovať zrak laserom v Košiciach v Novej nemocnici ešte keď som mala 19 rokov. Zistili mi dioptrie na -6 a pred operáciou mi ostrihali mihalnice. Keďže som mala tenkú rohovku, operovali ma metódou "PRK". Zákrok nebolel, akurát bol nepríjemný, keďže pod viečka ti dajú niečo ako pinzetu a vlastne vidíš, čo sa deje. Po nej som videla ako keby cez fóliu, ale bolesti prišli neskôr večer a v noci, zhruba týždeň som bola odpísaná. Musela som ležať v tme pri zatiahnutých závesoch a so slnečnými okuliarmi, bola to rezavá bolesť a aj náznak svetla mi vadil. Potom som si to nevedela vynachváliť, konečne som videla napr. taký čas na hodinách, všade som s nadšením čítala nápisy a pod. 👏 No zrak sa mi zhruba po 26 rokoch začal mierne zhoršovať, až som opäť nosila okuliare do diaľky, ale len ak som ich potrebovala (v škole na výške, aby som videla na tabuľu, v kine, príp. ak som chcela vidieť nejaké detaily), bežne ich nenosím. No viac ako do -2 sa mi zatiaľ zrak nezhoršil, akurát sa pridal astigmatizmus. Dnes mám 33 rokov a ten astigmatizmus sa zlepšil, okuliare mám tak okolo -1,5 a -1,7. Očná lekárka mi vravela, že do 25 rokov by sa zrak operovať nemal, má ešte nejaký svoj "vývin", je flexibilný. A určite by nikomu nedoporučovala 2. operáciu očí - korektúru, ktorú sľubujú v rámci záručnej doby. Tú som našťastie ani nezvažovala. Rohovka môže byť tak oslabená, že môže ísť o vážne poškodenie zraku. Povedala, že napriek tak skorej operácii som dopadla dobre, mala som aj poškriabanú rohovku, ale tá sa tiež rokmi zlepšila. Vraj budem paradoxne uchránená pred ďalekozrakosťou. Som prípad, ktorému sú tie okuliare asi súdené, našťastie už len sčasti 🙂, ale poznám ľudí, ktorí dopadli super, skôr tých, ktorí boli na operácii po 30-tke.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
14. júl 2018

@kristina2708 Vieš, bola som mladá baba, ktorej snom bolo konečne vidieť ako iné dievčatá a nenosiť okuliare, ktoré som nosila od detstva...vidieť v bazéne, keď plávem alebo v zime, keď nastúpim do vyhriateho autobusu či miestnosti. Nedokázala som naostro prečítať ani prvé písmeno na tabuli o očnej. Už v 10 rokoch mi chceli nasadiť dioptrie -4, ale museli mi ich pridávať postupne vekom. Vtedy ma po dovŕšení 18 rokov moja očná sama poslala na operáciu očí do nemocnice, s ktorou mala zmluvu. Absolvovala som ju v 19 rokoch, keďže študentom dávali zľavy a nebola som zo žiadnej zámožnej rodiny, tak sme to využili. No terajšia očná lekárka v ČR, kde žijem mi na to povedala iný názor - pred takmer 15 rokmi boli laserové operácie stále vo vývoji, resp. nemali ešte ďalekosiahle výsledky. Dnes sa na to už pozerajú trošku inak a kto zoperuje mladého človeka, tomu ide ozaj o biznis a nie zdravie jeho očí. Zrak by mal byť ustálený a vylúčené akékoľvek riziká.
@bianka532 Bola si operovaná vo vyššom veku? Pamätám si na jedného pána pred 40-tkou, ktorý bol operovaný zároveň so mnou. Krátkozrakosť mu odstránili, ale predpísali okuliare do diaľky, bol z toho nešťastný a šokovaný, že neplatil toľko peňazí, aby opäť musel nosiť okuliare.
Ja to mám práve naopak, tým, že som bola operovaná veľmi skoro, ďalekozrakosť by sa mi mala vyhnúť, to je asi jediná výhoda, ktorú som si odniesla...ale to uvidím časom 😉

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
14. júl 2018

@bianka532 Je skvelé, že zvažuješ všetky riziká, nám v tom čase ozaj o rizikách nikto nepovedal, akurát to moja očná vychválila do nebies a moji rodičia dôverovali tomu, čo povie lekárka, chceli mi ako dcére dobre. Naozaj mi pomohli (aspoň načas), ale ak by som ho mala vrátiť, veeľmi dobre by som si to rozmyslela. Hlavne, keď som potom videla na nete príspevky ľudí, ktorí pri 2. operácii očí dokonca mali trvalé poškodenie zraku a ostali na invalidke, poväčšine po operácii súkromníkmi, ktorým išlo len o zisk. Mňa našťastie operoval v tom čase odborník, hoci bez skúseností ďalekosiahlych výsledkov. Pamätám ešte, že po operácii mi na kontrole vyberali pooperačné šošovky (myslím, že ich dávali kvôli následnej infekcii), z jedného oka mi ju ani nevedeli vybrať, neviem či to spôsobil očný tlak, netuším. Ale napriek tomu som infekciu dostala, liečila som sa na zelený zákal. Naozaj som si kvôli tej operácii vytrpela až-až, je to prípad od prípadu, ale ja som nemilý príklad 😒 Dnes ĎAKUJEM Bohu, že vidím krásy tohto sveta a už také blbosti na sebe aplikovať nebudem 😀🙏 V októbri ma čaká môj prvý pôrod, tak snáď to moje oči ustoja a nezhoršia sa o nejakú tú dioptriu, veľmi si to prajem.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
14. júl 2018

@bianka532 Jeeej, tak to silno držím palce! Verím, že sa nám to nezhorší, možno len načas. Naozaj sú oči jedna z najvzácnejších vecí, ktoré máme 😍 Držím palce, nech je pôrod skvelý a bezproblémový! 🍀👶

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
14. júl 2018
jenn89
14. júl 2018

@kristina2708 v zime to bolo 6rokov čo som bola na laserovej operácii v Ružomberku na klinike Spinn. Nosila som okuliare od škôlky, mala som veľmi silné dioptrie. Keď som išla plávať, do sauny a musela som si ich dať dole, bolo to ako za trest, lebo do diaľky som nevidela absolútne nič a preto som sa takýmto aktivitám radšej vyhýbala 😔 celkovo je to obmedzujúce. Tak som sa pred svadbou rozhodla, že idem do toho. A kliniku musím len pochváliť, vyšetrenia mi robili skoro hodinu, všetko mi dopodrobna vysvetlili. Samozrejme, sú tam riziká, ale to pri všetkom, preto robia vyšetrenia, aby rozhodli, či vôbec budú operovať alebo akú korekciu urobia. Operácia dopadla nad ich aj moje očakávania a doteraz nemám ani jednu dioptriu 😄 na kontroly som chodila pravidelne až do úplného zahojenia /ale už presne neviem ako dlho po operácii, najprv častejšie a potom raz za mesiac/. Samotná operácia nebolela a trvala krátko, už po ceste domov som videla ŠPZ na autách z čoho som bola nadšená 😉 bolesť bola nepríjemná, ako keby si mala v očiach žiletky, oči sú citlivé na svetlo, ale po 48 hodinách to úplne ustúpilo. Takže za mňa určite áno👍

terezka1947
14. júl 2018

@ressankajanka velmi fundovany nazor....presne tak,rohovka je citliva na kazdy zasah....

ressankajanka
14. júl 2018

@terezka1947 Naozaj to po zákroku bolo ťažké, radšej vymením 9 mesiacov tehotenstva + pôrod za týždeň tej bolesti v tme. Napriek tomu vidím dnes určite lepšie ako na -6, aj za to som vďačná, akurát mať vtedy viac informácií, postavím sa k tomu inak 🙂 Mne sa zrak začal opäť horšiť po 7 rokoch. Myslím, že ak má človek predispozície mať zlý zrak, "nájde" si ho to časom opäť, aj napriek operácii.

ressankajanka
14. júl 2018

Napr. nepochopím, ktorý lekár dokáže urobiť človeku 3x operáciu očí? Aj keby to bola vôľa pacienta, lekár musí odhadnúť možné riziká: http://www.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko...
Odhliadnuc od toho, že tohto pána už na začiatku upozornil, že refrakčná chyba sa časom môže vrátiť a určité zlé scenáre sa z "vyššej moci" môžu stať.