Baby ani neviem ako začať. Môj problém je v tom ze sa neviem normálne najesť myslím varené jedlo ci polievky síce variť viem aj keď neviem prečo neviem zjesť varené jedlo skúšala som všeličo maximálne 2 až 5 liziciek a stačilo. Miesto toho si dám bagetu rožok, čokoládu krekri, croasant.. Ako dieťa nám mama neuvarila dala rožok ci dobosku na obedy sme tiež nechodili proste vôbec neuvarila aj keď sa stalo ze uvarila tak to bolo zle. Aši preto nedokážem jest bo od malička som nebola náučná na normálne jedlo. Neviete mi poradiť kde by som to mohla riešiť? Mam už 30r.a stále z tým bojujem Mam už aj nadváhu 156cm a 66kg chcela by som. Aj schudnúť ale neviem jest varené jedla.dakujemza každú radu ci odporúčanie na nijakého lekára som zo Žiliny
Postupne. Nie naraz sa narvat plnou misou polievky, či tanier ryze s mäsom, ale postupne. A hlavne potom nemať doma, ci v robote v šuplíku tie "pamlsky". Jednoducho, ak budeš hladná, zješ aj normálne jedlo. Samozrejme, že ho nemôžeš dat do seba, keď si predtým dáš bagetu, croissant, Horalku, či rožok s maslom a šunkou, to da rozum. Teda ráno raňajky, behom dna tak jogurt, banán, dáke sušené ovocie, a potom len obed. Nezjes, ok, ale už nemaj nič na zobkanie, aby ta to nelakalo "do tlačiť sa".Az olovrant, pripadne neskor opäť skus ten obed si dat. Trochu tak, ako s malými deťmi.... 😃😃😃A zase, si dospelá, tak skus proste si rozkazat, a zjesť to
A čo sa týka lekára, to ti asi nepomôže, lebo ty, netrpís nechutenstvom, len máš zle návyky a to ti lekár nezmení, tabletky na to nie sú, len vlastné rozhodnutie a vola.Ešte mi napadlo, rovnako ako varené jedlo, čo sama navarís, ti nechuti ani trebárs obed v robote, alebo dáka donáška? Lebo niekedy je možné, že proste tomu, kto to jedlo navaril, ono samo"nejde"hoci ostatnym chuti,akoby sa "nasytil z varenia" Skúšala si to z denným menu, z nejakej restiky?
@martinko2502 nikdy si sa nestravovala v jedálnach? V škole, v práci? Tou doboškou myslíš zákusok? Mama vám dávala rožok a zákusok na obed?
@0silvia0 presne bud nám dobosku ci rožok na obed. Donášky tiež nezjem.
@martinko2502 mala som takú susedu. Normálne jedlo do nej nevedeli dostať, jedla iba sladkosti a iné kraviny, bola vtedy stredoškoláčka. Po pár rokoch vyzerala naozaj nezdravo, bledá, fialové kruhy pod očami, zostarnta, dokonca vrasky mala okolo očí v dvadsiatke. Postupne sa naučila jest, ale hlavne zeleninové šaláty s mäsom, syrom, rybou....možno je aj pre teba toto dobra cesta. Kruhy pod očami zmizli, pleti sa vrátila farba, aj keď vrásky už ostali. Aj ožila, vtedy stále spala, bola unavená, bez energie. Cez deň hocikedy aj niekoľko hodín. Začni športovať, čokoľvek ti vyhovuje a naplní ťa radosťou a energiou. Myslí na svoje zdravie, nikdy nie je neskoro na zmenu. Možno skús výživového poradcu, psychológa.....
@martinko2502 a prečo práve dobošku? Veď je milion inych koláčov... A čo šaláty? Ani šaláty nezješ? Ovocie? Alebo napríklad ryby v konzerve... syr, šalát, obloha. Podľa mňa nemusíš jesť klasické varené jedlo, ale aspoň pestrejšie jesť...
@martinko2502 Teda nikdy si nic ani neuvaris - puding, kolac...? Mozno jedavas aj kupene salaty - francuzsky, vlassky? Ved si ich mozes urobit aj doma, z cerstvych a kvalitnych surovin... Alebo ako sladke si mozes upiect bublaninu zo sezonneho ovocia, ale das tam celozrnnu muku, menej cukru... Ak nemas rada teple jedlo, su aj slane "kolace", ktore sa daju jest za studena, skus si upiect. Rozky tiez nemusia byt biele, ale grahamove... atd. Jedlo nemusi byt "teple", hlavne, aby si do seba stale netlacila polotovary a dochucovane umeliny... ak si vies ich alternativy pripravit doma.
@martinko2502 je to forma poruchu príjmu potravy.Len skúšať jeden deň 5 lyžičiek o týždeň viac.Co budeš robiť, keď budeš mať deti?to partner má obed a ty si dáš keksik?Sú to veľmi zle návyky a zle pre telo trávenie, živiny, zelezo
Tak jedz tych 5 lyzic. Radsej denne 5 lyzic vareného na obed aj na veceru, nez nic. Po par tyzdnoch pridaj lyzicu a potom dalsiu. Nemas sa kam ponahlat, nie je to sutaz, aby si za tyzden zjedla celu porciu ;)
... A super ze to chces riešiť 🙂
@0silvia0 niekde volaju horalku doboskou ...
@martinko2502 dobre ti radia, ziadne kraviny v suplikoch nedrz. daj si desiatovu polievku s rozkom, to je maly hrncek to sa musis premoct. ked - tak na dva krat .... ako som pisala, skus na obed zeleninovy salat. alebo aj ovocny, trebars aj lievance, palacinky s ovocim - ked sa nevies zatnut, musis sa len oklamat niecim, co sa aspon podoba na regulerne jedlo a postupne prejst na normalnejsiu stravu. ked ti chyba energia, daj si hrozienka, orechy ...
No ty si jasny priklad toho,ako stravovacie navyky v detstve ovplyvnia cely zivot. Ale uz si dospela a len ty sama si mozes pomoct. Proste si ten rohlik nekupis,ani ten keks a zjes co mas navarene. Najprv 5 lyziciek,ked vyhladnes dalsich 5.A ano,da sa to. Ked cloveku zistia nejaky zdrav.problem,tak zo dna na den MUSI zmenit stravu,lebo si koleduje o znicene zdravie. Ty tiez,ak sa takto budes stravovat. Ja som napr. o dna na den musela prejst na nizkohistaminovu a bezlaktozovu + antirefluxnu dietu a to ked si precitas zoznam povolenych potravin,tak sa ti oci 3x pretocia. A milion veci by som si v tom obchode dala,ale proste nesmiem,tak sa toho ani nechytam. Ked si raz povies,ze tieto rozky a kekse na obed mi skodia,tak ti garantujem,ze si taky odpor k nim po par tyzdnov vypestujes,ze budes rada aj za varene jedlo. Ano,drasticke,ale velmi ucinne na upravu stravovacich navykov👍
chce to čas a začať postupne, len musíš byť odhodlaná, musíš to chcieť tú zmenu ;)
@martinko2502 no len pomaly menit stravovacie navyky .... skusala si napr salaty trebars aj s tym rozkom myslim zeleninove, s kuskami masa, alebo cestovinove .... okrem toho, si dospela, svojpravna, tak sa donut zjest tu misku polievky, alebo cestovin. s tym, ze si tu horalku nedas ...