Mám problém so synom. Zajakava sa - nie od mala. Začalo približne v druhej triede. Nič zvláštne nezažil. Jeho zajakavanie je zvláštne - pri kamarátovi je to veľmi malo krát, keď nám niečo vysvetľuje je to hodne časté. Keď šušká výprava plynulo, aj keď opakuje vety hovorí plynule. Zajakava sa vždy v iných slovách.
Neopakujú sa.
Môže to byť aj tým, že sa snaží až moc niečo povedať alebo pri tom moc premýšľa. Nezajakáva sa práve vtedy? Treba si odsledovať priamo situácie, pri ktorých sa mu to deje
nie je to v strese? Môj známy čím väčší stres tým častejšie zajakávanie...
@deti95060810 vyslovene stres nie len ma zhoršený stav aj keď sa niečo deje aj keď sa na niečo veľmi teší
@vladkapd ak chodite k logopedovi, psychologovi, iste Ti dali dobre rady. Moj muz sa zajakava /asi od 4 rokov podla svokry/, so mnou je plynuly, s rodicmi nie uplne, ked ma tazke obdobie v praci je to horsie,ked su emocionalne vypate situacie je to zle.. v anglictine nema problem, ked spieva nema problem...nikdy nepodstupil ucinnu terapiu, boli s nim u psychologa par krat a pouzite neefektivne metody
@denis88 aj my sme boli všade nič nepomohlo nechala som to tak nakoľko s tým nemá problém v spoločnosti ale odsledovala som že je to psychického typu. Má den keď výprava plynule, alebo vôbec mu to nejde. Netlačim naňho. Bolo horšie keď sme chodili po doktorovi vadilo mu to a zle vypraval. Teraz tomu nevenujeme pozornosť a lepšie. Zajakava sa horšie keď ma psychický tlak ale aj keď sa na niečo veľmi teší.
ak viete po anglicky odporucam stranku na fb Stuttering support for parents and children, su tam ludia z celeho sveta a vymienaju si rady, skusenosti
@vladkapd moj tiez presiel zajakavanim od predskolaka a prestalo to v druhej triede. Ked sa nieco stresujuce dialo ,hned sme vedeli podla toho . Bol uzasny,v skole povedal detom ze on to tak ma a ustalo to same. Menili sa im casto triedne ucitelky. Pri deckach to bolo o 50%menej ako doma ked sa strasne sustredil nieco povedat neslo mu to. Ja som sa vtedy naucila trpezlivosti sediet a pockat, neopravovat a netvarit sa ze je to problem. Svokra hlavne dostala skolenie,lebo ked hovoril , ona sa pred nim zacala rucat a tak nechcel hovorit u nich a pred nimi vobec. Ale uz je to za nami. Narocne obdobie skor pre mna ako jeho
@norosko ďakujem za odpoveď áno hneď ako začal s koktanim boli sme tam a nám hovorili že zatiaľ to nemusíme u nich riešiť. keď bude väčší tak že až vtedy. tešíma že Vám pomohli 🙂.ak sa môžem opýtať koľko ste tam chodili? A ak by to nebolo tajomstvo koľko Vás to vyšlo €? Premýšľame na tým len u syna je to raz úplne že dobré a inokedy sa zasekava.ani nekokce ale sa zasekáva a nejde mu von hlas hlavne ak má stres. Ďakujem 😉
@denis88 zatiaľ má za sebou len základný kurz,ale už teraz je efekt úžasný, reč je síce pomalá a natahovana,ale vôbec sa nezasekava, ešte ho čakáju 4 mikrokurzy ,tam sa potom zrýchľuje reč,až dosiahnu úroveň normálneho tempa reči ( Každý mesiac 3 dni) cena za základný kurz a 4 mikrokurzy je cca 3000 eur.
Je to však náročné,môj má 9 rokov,ale výsledok stojí za všetku námahu.
Na to aby dieťa mohlo absolvovať kurz,musí vedieť už čítať a písať, a vydržať sedieť na kurze.
Ak spolupracuje výsledok bude určite úžasný 💗
@norosko ďakujem veľmi pekne držím palce aby ste úspešne ukončili kurz ♥️ nám tam určite preto hovorili že je ešte skoro na kurz lebo ešte bol malý že skôr asi tak stredoškoláci chodia k nim. Možno na budúci rok sa tam znova zastavíme 🙂 veľmi pekne ďakujem za odpoveď.pripadne ak myslíte určite budem zvedavá ako ste na koniec s končili s kurzom 🙂ešte raz držím palce 👌
@denis88 inak už aj na Slovensku to robí jeden pán, čo sa tiež zajakaval a vďaka novej mluve už hovorí dobre.On má pobočku v Maďarsku a myslím teraz na jeseň by mal otvárať aj na Slovensku v Nitre pod názvom Nová reč.
Prajem vám všetko dobré,nech je hlavne našim chlapcom dobre,nech im ide reč a nech sú zdraví a šťastný.🌟💗
@mata919 dobrý deň ono niekedy je to úplne lepšie už teraz. Keď má stres, radosť alebo chce veľmi niečo povedať tak sa ešte stále zasekava tá reč. Ale už možno sme si nato aj zvykli 😔 presne po prvom ročníku sa začal zasekavat aj môj syn 😥 neurológ spravil vyšetrenie Eeg začali dávať hlavne magneB. Potom dostal všelijaké kvapky a tablety ale nepomohlo tak som ho prestala napchávať s nimi. boli sme u viacerých neurológ, logopédia, masáže rôzne sedenia aj v zahraničí a nič. Dúfam že to bude lepšie niekto mi spomínal že možno v puberte sa to zmení tak čakáme. Sú to strašné nervy😔 čítanie mu išlo v škole?
@denis88 a kolko ma teraz Vas syncek rokov?Prave ucitelka ho chvalila,ze cita najlepsie v triede
Ale zacalo mu to zajakavanie az tyzden pred vysvedckom.To uz sa neucili.Takze len eeg?Ved tam len mozgovu aktivitu riesia.Ja som sa bavila s kamoskou (detskou psychologickou)a ta mi povedala,ze ho nemam upozornovat,a nemam to ani riesit.Vraj az ked to bude trvat viac ako 3 mesiace.Ale nechcem to zanedbat.Vraj to moze byt len vyvojova faza
U logopedicky ste boli?