Môže ísť o zápal hrubého čreva?

vickyt
10. dec 2019

Milé ženušky,
Vždy som si vedela poradiť čo sa týka zdravia bez toho,aby som hľadala na internete všetky možné alternatívy a možné diagnózy,ale bohužiaľ teraz už neviem ako..
V marci prišlo môjmu priateľovi zo dňa na deň veľmi nevoľno,sťažoval sa na silné kŕče,bolesti v oblasti hrubého čreva,pri veľkej potrebe spozoroval krv. Pár dni na to ma zobudil v noci nech mu zavolám záchranku lebo mal také bolesti,že srdcervúco plakal. Vzali ho to Novej nemocnice v KE,kde si ho aj nechali. Bol tam týždeň a počas toho týždňa mu spravili jedine kolonoskopiu a snažili sa ho preliečiť liekmi. Záverečná diagnóza - zápal hrubého čreva. Nasledoval rad vyšetrení,liekov,ale bohužiaľ nič sa nezmenilo. Dokonca ho poslali ešte raz na kolonoskopiu kde mu povedali s úsmevom,že je všetko v poriadku.
Je december a jeho stav sa nezmenil. Doteraz berie predpísané lieky,dodržiava stravu,ale nemôžem hovoriť o žiadnom progrese. Doteraz má silné kŕče denno-denne, pri veľkej potrebe stále spozoruje krv a celkovo je veľmi slabý. Stráca nádej,nakoľko to trvá už dlho a doktori tvrdia,že mu nič nieje.
Ak by ste mali s týmto skúsenosť alebo by ste mi vedeli poradiť nejakého odborníka poprípade vyšetrenie,napíšte mi ho prosím.
Ďakujem Vám.

lana11
10. dec 2019

@vickyt kto mu robil kolonoskopiu?? Doktor Veseliny je dobry,alebo Zakuciova ale ta ma blby pristup.Ake lieky mu dali ? Pentasu ci prenizon?

lana11
10. dec 2019

@vickyt pardon prednison sa to pise.A berie aj probiotika,? Uzavreli to ako?

lana11
10. dec 2019

@vickyt pride mi to ako ulcerozna kolitida alebo Crovnova choroba, je to chronicky zapal creva.aj schudol,,??

vickyt
autor
10. dec 2019

@lana11 Salofalk 500, aktuálne berie tabletku večer, Salofalk čipky bral 3 krát do dňa,ale už sú vysadené, Salofalk prášok berie doteraz ráno, Normix bral,ale už tiež vysadené.
Kolonoskopiu mu robili v Novej nemocnici, dr. Zakuciova.
Uzavreli mu to ako zápal hrubého čreva. Obe diagnózy,ktoré ste spomenuli hneď zamietli,ale popravde ja už neverím ničomu.
Čo sa týka váhy schudol určite 7 kg.
Ďalej to vôbec neriešili ani na ďalšie vyšetrenie neposielali. Stav je taký istý ako bol.

prevenar
10. dec 2019

@vickyt nepotrebuje ziadne vysetrenie, potrebuje vyraznu zmenu stravy. nech zo stravy vynecha vsetko mlieko a vsetky mliecne vyrobky a na teraz urcite aj vsetko co obsahuje lepok. nech sa orientuje na jedla s velkym obsahom varenej a grilovanej zeleniny, rozne zelene salaty ..nech sa vyhyba cigaretam, alkoholu , "farebnym vodam" , kave ..a vsetkemu co obsahuje Ecka .
- nemoze konzumovat spracovane masove vyrobky typu - sunka, parky, slaniny , salamy a pod.
- nech aspon mesiac berie probiotikum - enterol 250
- nech si namoci na noc lanove semienka a rano ich treba vymixovat s bananom a mandlovym mliekom . moze to mat kasu na ranajky. nech to ma kazdy den par tyzdnov.

zlepsenie by malo byt rychle , ak nebude potom sa moze jednat o nieco ojedinelejsie co si urcite bude vyzadovat nejake specializovane stredisko ....v kazdom pripade je obrovska sanca , ze bude stacit zmena stravy.

drzim palce 🙂

vickyt
autor
10. dec 2019

@prevenar Ďakujem Vám veľmi pekne za radu.

zalka
10. dec 2019

@vickyt pre boha ... len to nie ... kopa zeleniny? mario raj ...
@prevenar ty máš takéto ochorenie, že takto radíš? a pomerne zle radíš ..
pretože ak priateľ zadávateľky má crohnovu chorobu alebo ulceroznu kolitídu tak to čo radíš ty jej priateľovi ešte zdravotný stav môže zhoršiť... pri týchto ochoreniach sa drží tzv. vyhýbavá dieta.
Každý sa vyhýba tomu čo jemu škodí, zadávateľkyn priateľ musí skúšať z čoho mu nie je zle. Nedá sa zovšeobecňovať.

A @vickyt to že Zakuciová vylúčila UC alebo MC neznamená, že priateľ tým netrpí. Lebo občas ani ona nevidí a určí zlú diagnozu.

Môžem sa ťa opýtať, má priateľ nestrávené zvyšky potravy v stolici? Nevšimol si to? Napr. zje varený zemiak .. a zistí že je nestrávený v stolici. Či také čosi nezbadal?

vickyt
autor
10. dec 2019

@zalka Ďakujem Vám za radu. Skúšali sme vysadiť lepok,bolo mu pomerne dobre,potom však zas. Je to ako na kolíske. Zbadal viackrát zeleninu typu šampióny,kukurica.

zalka
10. dec 2019

@vickyt no kukurica je nestráviteľná aj pre zdravého človeka.
Nevylučovala by som jednostranne nejaký typ potravy ... len ak by naozaj robil zle.
Priateľ nech vyskúša jedávať strúhanú mrkvu každý večer ako posledné jedlo dňa asi tak pol kila. Ja viem je to veľa, ale ak mu netrávi a má problém s črevom tak prvé dni bude vidieť túto mrkvu v stolici nestrávenú. Ale postupne sa to upraví. Ešte sa opýtam, chodí často na veľkú?

prevenar
10. dec 2019

@zalka pozri ..kludne mozes poradit autorke co uznas za vhodne. nikto ti nedrzi ruky. mna oznacovat nemusis , na nic som sa nepytal a zaroven ma tvoj nazor nijako nezaujima. cize ...

vickyt
autor
10. dec 2019

@zalka Áno,pomerne často. Hlavne keď naňho prídu počas dňa silne kŕče,to už hneď uteká a stále so stolicou vychádza aj krv.

zalka
10. dec 2019

@prevenar ako sorry, ale tvoja rada stála naozaj za všetky prachy. Ak má zápal čreva, tak všetko čo si poradil mu to črevo ešte viac rozdráždi. To ako keby mám ekzem na ruke a začnem ho škriabať drôtenou kefou, asi tak nejako zapôsobí to čo si poradil ty.
A ver, že ja viem o čom hovorím, na rozdiel od teba.

prevenar
10. dec 2019

@zalka ..ak mas nieco so zrakom, urcite odporucam vysetrenie u nejakeho dobreho ocneho. tot moja rada tebe.

korunka1
10. dec 2019

@vickyt manzel mal zapal hrubeho creva. Nenormalne vysoke zapalove markery, bolesti, ziadna krv v stolici, žiadna kolonoskopia.Zistili z krvi, sona tusim.Polezal si tyzden v nemocnici, atb v infuzii...bezzvyskova dieta par tyzdnov. Uz je to rok bez akychkolvek tazkosti

zalka
10. dec 2019

@vickyt hm.. mne to z toho čo popisuješ vychádza na ulceroznu kolitídu. Lebo pri crohnovej chorobe sa tak často krv v stolici nevyskytuje.
Vieš ono to čím sa trápi priateľ je beh na dlhú trať. Neprejde to za pár dní bohužiaľ.
Musí skúšať potraviny ... dlhodobejšie, aby zistil čo mu ubližuje. Z čoho má krče, tá návšteva toalety je vlastne úlavová poloha, a trošku to pomáha od krčov.

zalka
10. dec 2019

@prevenar si trápny a úbohý.

vickyt
autor
10. dec 2019

@zalka Ďakujem Vám pekne za radu,viem,že to neprejde len tak jednoducho,ale naozaj to trvá od začiatku marca a stav sa nikam nepohol,niekedy už naozaj neviem čo robiť a ako mu pomôcť. Ešte raz ďakujem.

mmoonna
10. dec 2019

Mne to tiež vychádza na ulceróznu kolitídu. Niekde som čítala, že nie vždy sa dá ľahko diagnostikovať, že záleží od tých ložísk v čreve.

korunka1
10. dec 2019

@vickyt a v Šaci v nemocnici ? Vysetrenia si zaplatiť...ci?

vickyt
autor
10. dec 2019

@korunka1 Uvažovali sme na tým viackrát,ale keďže priateľovi už neodporúčali ďalšie vyšetrenia nedopracovali sme sa k tomu. Myslíte nejaké konkrétne vyšetrenia?

korunka1
10. dec 2019

@vickyt joj, tak az taky expert nie som. Normalne skonzultovat s nejakym internistom, gastro a oni nech navrhnu co treba.

korunka1
10. dec 2019

@vickyt mne sa zdá, ze aj v cennikoch vysetreni sa dala vybrat specializacia ...ci gynda, ocne, interne atd

vickyt
autor
10. dec 2019

@korunka1 Chápem,ďakujem pekne.

korunka1
10. dec 2019

@vickyt ja by som tam zavolala a nech robia mozne i nemozne

zalka
10. dec 2019

@vickyt napríklad ak bude mať svojho gastroenterologa môže spraviť mu toto vyšetrenie https://www.wikiskripta.eu/w/Kalprotektin_ve_st... neni to zložité robí sa to zo stolice.

3009
10. dec 2019

@vickyt mne na zápal hrubého čreva okrem liekov pomáha aj denné užívanie tabl. kozieho klostra a probiotika Colon Dophilus.

lula313
10. dec 2019

@zalka v podstate suhlasim, hlavne tie lanové semiačka sú blbosť, ako aj vláknina, psyllium a podobne srandy, ktoré poranenu sliznicu ešte viac rozdrazdia. Avsak ulceroznu kolitidu je pomerne lahko zdiagnostikovat počas kolonoskopie(zapalove ložiska), ako aj z histologie (odobratých vzorkov potvrdiť) a keďže je na Salofalku, ktorý pôsobí na zapal, už by ju mal v remisii, čiže to UC podľa mna naozaj nebude..
@vickyt na vyhojenie creva radim na rano nasadiť collostrum(kúpiť napr z iherbu, to na SK je 5x take drahe a na vecer nasadiť probiotiká s jablkom). Ako som písala vyššie, UC to podľa mna nebude, ta nebyva ani takto strašne bolestivá, aj by mu Salofalk zabral, aj by chudol viac a rychlejsie(počas relapsu by kludne za mesiac schudol 10 kil, nie za trištvrte roka len 7). Najlepšie by bolo odsledovat si stravu(v podstate sám by mal vediet, čo mu robi dobre maso, ryža, zemiaky), ale vyhýbala by som sa nadmernej konzumácii ovocia, zeleniny, strukovín, mlieka, to sú potraviny, ktoré robia podráždeným crevam zle. Stretla som sa s prípadom, kedy mal rovnake priznaky muž, ktorý býval v ba pri Slovnafte a spôsobovala mu toto voda! Čiže za skúšku nič nedáte. Mesiac nech pije, aj si vari len v dojčenskej vode, nemáte tým čo stratit a uvidíte, či sa to nezlepší.

vickyt
autor
11. dec 2019

@lula313 Ďakujem veľmi pekne za radu

0902petra
11. dec 2019

@lana11 dobry ta ulcerozna kolitida je aká choroba ?

arcticcode
11. dec 2019

Strava je iedna vec, ale zmenou stravy bakterie ani virusy nevyhubis. 😀 krv mu brali? Horucky mava? Krv v stolici je aka? Cerstva cervena? Ak ano, najskor to bude z hemeroidov. Ohladom celiakie si kupte test. Stoji 7€, z kvapky krvi zistis, ci mas celiakiu, alebo nie. Este ma napadol slepak, lenze to by mal 39 horucku minimalne