Magnetická rezonancia - rýchly termín a dôkladný popis

14. nov 2024

Dobrý večer. Poprosím recenzie na odborníkov v rámci popisu vyšetrenia MR a tiež recenzie na kvalitu prístrojov MR. Mám nález na pankrease (ultrazvuk), lekár odporúča ešte MR, lebo si nie je celkom istý, či ide nedajbože o nádor alebo ide o zhluk čriev, nech to skúmal, ako mohol, nie je si úplne istý, pre istotu posiela na MR. Iste, nechcem sa tam dostať o pol roka, pretože jeden nikdy nevie a ak by to mala byť horšia alternatíva, musím ju odhaliť čím skôr. Hľadám preto (alebo prosím o recenzie) MR v mestách: Trenčín, Považská Bystrica, Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín. Prípadne, ak viete aj o MR v menších mestách na tejto geografickej "šnúre".

Potrebujem aj odbornosť, čiže aby popis robil lekár s dlhoročnou praxou. Ak máte nejaké tipy, poprosím. Možno sa tu dokonca nájdu nejaké sestričky, ktoré priamo pracujú na takom pracovisku a vedeli by mi niečo odporučiť. Alebo i pacienti, ak majú pravidelnú skúsenosť. Veľmi pekne ďakujem vopred.

bublinka1426
14. nov 2024

to si este stastna osoba ze pankreas videli vacsinou je zle viditelny
drzim palce

autor
14. nov 2024

@bublinka1426 Pravdu? Akosi neoplývam šťastím :( Domov z vyšetrenia som šoférovala ako automat. Úplne vygumovaná hlava. Mám obavy. Chcem to riešiť čím skôr a zároveň sa to bojím riešiť. Hrozné :(

minenkak
14. nov 2024

Zaplať si sama a máš rýchlo, odborník by mal byť každý čo robí popis

minenkak
14. nov 2024

A nestresuj, ešte nič nevieš

bublinka1426
14. nov 2024

prepac mi nemyslela som to v zlom. drzim silmo palce mozes mi napisat. spravu.

autor
14. nov 2024

@minenkak Nemám problém s peniazmi. Ešte len začnem zajtra obvolávať, kde bude aký termín. A nestresujem, len som vygumovaná. Vypnutá. Nechce sa mi tomu vôbec veriť. A že mám strach? To je prirodzené, myslím si. Tak či onak, snažím sa fungovať aj naďalej normálne.
@bublinka1426 Ja som to pochopila, neboj. Chápala som to presne tak, ako si to myslela, že ak by šlo o niečo vážne a zároveň by to bolo možné zachrániť, tak som mala vlastne šťastie. No uvidíme. Čas ukáže. Myslela som, že možno bude mať niekto skúsenosti. Zajtra zavolám na tie pracoviská, na ktorých som bola aj osobne v minulosti, že čo to bude stáť - urýchlený termín. Lebo čakačky sú približne 3-4 mesiace. A okrem toho, že by som bola v podvedomom strese toľký čas, tak ak by to malo byť niečo zlé, tak je to dlhá doba na to, že sa s tým nič nerobí, chápeš. Preto to chcem čím skôr. Ale poradím sa ešte na gastre, pôjdem tam vo štvrtok o týždeň na konzultáciu, možno mi pomôže pán doktor aj vybaviť, niekde rýchlejšie. Budem dúfať a poprosím ho.

minenkak
14. nov 2024

Ries čo najskôr,moju mamu tiež nastrašili po operácii ,že rakovina,síce nie pankreas a nebolo to nakoniec nič hrozne,sused tiež rakovina,rakovina pankreasu a bol to zápal
Ešte nič nie je stratené

autor
14. nov 2024

@minenkak Áno, ďakujem. Hovorila som s bývalou lekárkou a tiež poznamenala, že môže ísť aj o chronický zápal (to som o pankrease napríklad netušila). A ja som mala pred 3 týždňami také dva dni, že ma preháňalo, neskutočne ma bolelo brucho a bolo mi na zvracanie. Ale myslela som, že viróza, lebo však, nemala by som ju po prvýkrát. Ale teoreticky som mohla prekonať zápal a ešte sa to doteraz možno prejavuje tou zväčšenou hlavou (tak to mám v popise - rozšírená hlava pankreasu). Ale aj lekár, ktorý ma vyšetroval, sa vyjadril, že podľa neho budem OK. V ľahu to tam bolo. Vyšetril ma aj postojačky a vtedy to tam nevidel. Zase som ľahla a zas. Domnieva sa ešte, že nejaký zhluk hrubého čreva by to mohol byť, lebo nech robil, čo robil, nebolo to úplne jasné a viditeľné. Tú MR chce pre istotu. Ale vieš, v závere nevylúčil ani tú nepríjemnú, katastrofickú možnosť 😨

gemerka17
14. nov 2024

@minenkak to som sa teda dobre pobavila s tým popisom. Ničim výnimočné nie je mať 3 rôzne popisy a polku zabudnúť. Ale to proste autor neovplyvní.

@autor - na stránke https://mapazdravotnictva.sk/#mr
Nájdeš MR prístroje, hľadaj len 3 teslovy prístroj. Keďže to nie je BA, veľa ich nebude a môže byť dlhší. Popis od radiologa nerieš, neovplyvnís to. Ideálne je ak ti vie pozrieť snímky lekár, ktorý ťa na vyšetrenie posielala.

minenkak
14. nov 2024

Tak ale len tá oboznámil s možnosťami,treba počkať na MR

autor
14. nov 2024

@gemerka17 Ďakujem za link. Pozriem to. A iste si vyžiadam (ak to nie je automatické) aj CD, aby to videl aj gastroenterológ.
@minenkak Viem.

autor
14. nov 2024

@gemerka17 Pozerám tu mapu a som dosť prekvapená, že snáď všetky nemocnice, čo som doteraz pozrela (okrem BA), majú 1,5 Tesla. 3 vidím v BB a potom Poprad. To už potom môže byť aj BA. No nič, počkám ešte na vyšetrenie o týždeň a uvidím, čo mi lekár poradí.

gemerka17
14. nov 2024

CD dostaneš všade, pripadne usb. A zaplatíš si ho podľa cenníka. Čiže to sa neboj, budú sa na to pýtať.
S tým CD potom môžeš ísť konzultovať aj k inému gastroenterológovi, ak sa rozhodneš a niekde splasis ďalšieho.

No holt tie 3 T sú drahšie, nie je tajomstvom, že chodia do BA na MR aj z polky Slovenska, najmä teda kvôli termínu ako pristroju, ale uvidíš keď obvolas pracoviska.
Zas ani to 1,5 Tesla nie je zle.

drake122
14. nov 2024

Možno si skôr vyhladaj recenzie na sonografistu, ktorý ťa hneď vystrašil rakovinou pankreasu na základe sona...

autor
14. nov 2024

@drake122 Vôbec ma nevystrašil. Absolútne. Jednoducho bol precízny a niekoľkokrát sa vracal na "inkriminované" miesto, aby sa uistil. Sám dokonca povedal, že je na 99% presvedčený, že to bude v poriadku, ale pre istotu by dal urobiť MR. Pre istotu. Aby sa niečo nezanedbalo. A čo sa týka jeho ako lekára, je vysoko uznávaným v tejto oblasti. Vyšetrenia robí dlho a precízne. Mňa vyšetruje vždy 20 a viac minút (brucho) a dáva si záležať. Plus popis, 1 pacient = 30 minút uňho. Je dôkladný a nechce nič zanedbať. Bola som u neho už po štvrtýkrát v živote. Predtým som chodievala kvôli drobnému nálezu na pečeni a vždy mi pozrel celé brucho a obličky. Takže viem, aký je a recenzie naňho a na stredisko sú mimoriadne pozitívne. Nestrašil ma. Chce mať istotu. Bodaj by bolo viac takých lekárov, ako je on.

autor
14. nov 2024

@gemerka17 Pozerám, že aj OUSA v BA má trojku. Muž tam chodil roky kvôli nádoru na mozgu. Možno keby oslovil daného lekára, žeby mi vedel pomôcť sa tam dostať. Hodím s ním reč. A ďakujem.

salome123
14. nov 2024

A čo Brezno? Dávajú termín do 2tyzdnov

autor
14. nov 2024

@salome123 fú, tam je len 0,55 Tesla, čiže slabší prístroj. Možno preto majú voľné termíny.