Ahojte maminky..rozhodla som sa že založím túto tému..možno je názov zavádzajúci,ale úprimne neviem čo presne som mala do názvu diskusie napísať,aby ste vedeli čo chcem vedieť.
Môj problém je ten,že mám dcéru 5 ročnú, stále chorú a vidím že lekári predpisujú lieky len tak na blind a na slepo. Ked pridem pediatričke tak ju popočúva,pozrie do hrdla a ak uzná že je chorá naordinuje jej atb. Veľa krát somj ich dcére ani nenasadila,lebo po troch dňoch sa začal dcére zlepšovať zdravot.stav ,tak som ju atb zbytočne nezaťažovala.Boli však mesiace,kedy to bolo nevyhnutné a horúčky neprestávali,stav sa zhoršoval,vtedy prišli na radu atb..Nuž stalo sa pár krát,že nám atb nezabrali a museli je hned nasadiť daľšie.
Momentáne prechádzame dosť zlým obdobím,lebo dcéra má od septembra husté žlté hlieny a kašel,toto jej priebežne prechádzalo a potom sa to zasa vrátilo späť, dva týždne doma a potom stačili dva dni v škôlke a boli sme tam kde sme boli..skrátka nič nové,asi bežné u škôlkarov. ATB neužívala, pediatrička to brala ako bežné nachladnutie až kým sa nám stav nezačal zhoršovať v decembri a to nám už nasadila zinnat. Ten sme užívali 10 dní a nezabral,stav sa zhoršoval. Medzi tým sme boli na ORL ,tam jasné stanovisko že mandle von,lebo dcéra má tak veľké mandle,že jej tlačia na bubienky a zle počuje..chrápe ako starý chlap a nevie dýchať nosom,len ústami..a dutiny plné hlienov z tých nedoliečených soplov.. Po mojom naliehaní dcére spravili aj RTG a mala tam jasný zápal plúc,čiže dostala daľšie atb tento krát augmentin,zasa na 10 dní.
Ten jej samozrejme tiež nezabral,sice sa troška polavilo a je to o kus lepsie,ale z dnešných výsledkov z výteru nosa som vôbec neni prekvapená..dcéra má nález na masívny výskyt Streptococcus pneumoniae typu S ..Tak áááá sme doma.. 🙄
Pointa toho celého a zároveň moja otázka na vás maminy znie,,prečo jej lekári nespravili odbery a výtery už dávno predtým,keď videli že jej nič bežné nezaberá a stále sa jej sople vracali?..jedinú odpoved ktorú vždy od pediatrov počujem ked žiadam o odber krvi je že : nebudeme dieťa odbermy zaťažovať a nemá zmysel jej robiť výtery a odbery ked je chorá,lebo mi potrebujeme vidieť výsledok ked je zdravá.
Ale pýtam sa, neulahčilo by zbytočné zaťažovanie organizmu liekmi,keby sa tie odbery spravili hned a dali by jej konkretny liek na konkretny bacil? a nie tak od blindu strielať ze čo teraz fičí tak to jej dáme? Teraz čakáme na daľšie stanovisko alergologičky,tá jej má dať daľšiu liečbu podľa výsledkov, čiže daľšie lieky a ja stále nechápem na čo lekári toľko čakali..Asi som moc dôverčivá a spolieham sa na školy lekárov,ved su odborníci a mali by vedieť čo robia,ale v poslednej dobe toto počúvam aj od iných mamičiek,že si lekári len podávajú klučky a poriadne dieťa nevyšetria..hned napíšu atb bez riadneho vyšetrenia.
Rozmýšlam že zmením pediatričku,ale neviem či vôbec existuje taký lekár,ktorý by nás vedel vždy riadne vyšetriť a odporučiť tam kde treba a nie že ja si budem vynucovať doslova nejaké výtery a RTG,no keby som na tom netrvala,tak dodnes nevieme čo dcére je..a podľa mna je to choré celé.
Prosím poradte mi ak vôbec existuje niekto normálny,kto si robí svoju robotu poriadne..Prípadne aj Vaše iné skúsenosti.Budem vdačná za čokoľvek
Ďakujem 😎
@bonaqa2013 no tvoja odpoved sice nieje k meritu veci,aj ked chapem ze maju ludia aj horsie problemy,ale keby sme si vzdy vraveli pri vsetkom ze ved su na tom iny horsie ako my,tak sa nikdy nic nevyriesi a všetko bude upadať 🙂
Kazdopadne suhlasim s tym ze lekárom nechodit je asi najlepsie, rozmyslam aj nad nejakým šamanom ked mám pravdu povedať 😀
@kikina84 ja mam super pediatricku, atb jej nedala ani raz, vzdy popocuva, odporuca, co dostupne dat a ked sa to nezlepsi, ze mame dojst, takto sme par krat prisli, urobila vyteri, nic sa nezistilo, odporucila inu liecbu, aj nas poslala na Kramare, ked mala dcerka 4 mesiace a dost hnusne kaslala, ze nech sa tam na nas pozru, ja som sa s takym pristupom ako mas ty nestretla
@kikina84 nie k šamanom - do zahraničia. Už v Čechách je to lepšie, a o Rakúsku ani nehovorím.... nám dcéru postavili na nohy v Olomouci - stálo nám to takmer 2000 e - máme 4 deti, ale doteraz sme tie e neoľutovali...
@kikina84 Velmi zly pristup pediatricky, odporucam naozaj vymenit. Ja som vybrala pediatricku na zaklade odporucani od kamaratky a velka spokojnost zatial, poradne super aj pristup k ockovaniu. Moja dcera je zatial chvalabohu zdrava, ale raz sme mali uz vyse tyzdna riadny sopel, isla som k pediatricke, automaticky zistila crp, vyter z nosteka (poobede vysledky), vysledky boli negativne takze predpisala sirup na rastlinnej baze na zvysenie imunity, nasivin a keby sa to nezlepsilo po tyzdni sme mali prist zase. O par dni bolo potom takze som len zavolala, ze sme ok. Ak budes chciet napisem do ip kontakt, my kvoli nej chodime do Petrzalky..
Ja som menila pediatricku a som ready to spravit znova,ked bude treba.,zdravie nie je sranda. Sama som ako dieta presla podobnymi vecami,ako prechadza tvoja dcera,plus mne infekcia "sadla" na mocove cesty a polku detstva som bola v nemocnici. Teraz som sice zdrava az na pocudovanie,ale myslim,ze aj vdaka capaniu liekov mirnix dirnix som v detstve chytila kazdu sprostost.
Vela som si neuvedomila,kym som nezacala s dcerou chodit k mojej pediatricke a nevidela som jej pristup. No nemam na nu pekneho slova. A myslim,ze vo velkej miere moze za to,ako sa v detstve moj zdravotny stav vyvijal.
Teraz mam lekarku pre malu, s ktorou som celkom spokojna... :D ja mam respekt k lekarom,ale tiez su to len ludia a teda su rozni. Lekarku som vybrala podla recenzii na stranke myslim lekar.sk. neviem,co je to doveryhodne,ale moja byvala pediatricka tam ma 53% a vela recenzii,s ktorymi som sa plne stotoznila,napriek tomu,ze velice vystupuje v mediach. Nova pediatricka tam ma 93% a zatial suhlasim
@bonaqa2013 nad tymto mi rozum stoji u nas uplne. raz som robila v rakusku u jednej rodiny, dedkova vnucka mala chlapceka s obrnou. nielenze mu poistovna preplacala hipoterapiu - co je u nas asi sci fi, vsade ho brali uplne normalne. chlapcek nechodil, len po kolenach, mal plne hradene rehabilitacie, o com tiez nase mamky tu mozu snivat a keby len to. normalne ho prijali do beznej materskej skoly. a ziadne ze nepocuva, nerozumie a podobne. oni ho prijali preto, aby sa pri beznych detoch "vytiahol" hre. nemusim snad ani pisat o tom, ako krasne to vplyvalo na jeho stav. to, ako to je nastavene tu, ma dostava. ako keby postihnuty clovek nebol clovek. je mi z toho casto zle. nemate pri takych detoch ziadnu podporu.
@kikina84 kludne vymen lekara. doslova neznasam, ked sa predpisuju mirnix-dirnix atb bez toho, aby sa zistila rezistencia. ved slovensko je v strasnych cislach, neviem dokonca, ci nie sme na toom najhorsie s uzivanim atb. proste u nas sa to s prepacenim zerie ako lentilky. lenze matka-laik moze vediet co o tom? aa ak vie, este ju aj lekar sprdne, ze sa robi mudra. atb mozu zachranit zivot, to bez debaty, ale to, ako sa predpisuju tu, pomaly na vyziadanie, to je sila. sa necudujem, ze ludia su uz multirezistentni. za seba, kludne mandle von, mojej malej to pomohlo tak, ze k lekarovi chodi max na ockovanie a preventivku. a tiez som si musela x krat vydupat. rovnako usi, cele roky ORL lekarka nevidela nic. pozrela sa jej ina do usi a zalomila rukami. asi tak. a uplne prva, ktora si vsimla, ze usi nie su ok bola logopedicka. nehovorim, mame tu aj vybornych lekarov, skvelych, ale bohuzial, je to ako hladat ihlu v kope sena.
@kikina84 tak urcite je lepsie spravit najskor crp (my zan neplatime napr.),plus vytery... Ak byva casto chora,nech vas posle na imunoalergologiu... Vyber nosnych by vam mohol pomoct,vacsinou je to tak... Ale napr.nasmu to uz tiez slo na bubienky a to maval len sople,vynimocne nieco horsie. Po vybere je castejsie chory s horsim priebehom..uz sme sa vypytali k imunoalergologicke,teda ona to aj sama navrhla... My ale chodime do procare..netvrdim ze je uzasna,tiez mam pocit,ze daktore veci zlahcuje alebo nepovie,ale zas vytery a crp robi.
@kikina84 urcite bolo aj to zle ze zacala brat antibiotika a ty si liecbu prerusila lebo sa jej polepsilo. To je najhorsie co mozes spravit, ak si tak spravila viackrat, jej choroba nebola doliecena a to ma za nasledky to ze potom sa to este zhorsi a lieky neucinkuju tak ako by mali. Ano dnes najst spravneho lekara je ako hladat ihlu v kope sena a s tym sa treba zmierit, ty ako matka trvaj na vyteroch atd atd aj ked lekari neznasaju ze ini im ordinuju lebo si myslia ze su najmudrejsi. Ja som zmenila pediatra. Mam 4 mes syna...ked sme chodili na poradne tak vzdy vsetko ok a v tretom mesiaci mi pvoedal ze ma velmi makku hlavicku, ze toto videl naposledy pred 20 rokmi a ze z toho vznika krivica a ze ci vieme co je krivica? my ze nie a on ze bude pokryveny ako trpaslik...boli sme s priatelom na smrt vystraseni, mne v ten den uplne odislo mlieko, dovtedy mal cca 3 plne davky mojho mlieka odsate a ostatne umele, ja som sa tak zlakla ze viac mi mlieko neprislo a chudak pije len umele. a poradnu predtym nam povedal zemam ukazkovo zdraveho chlapca. Tak za 3 tyzdne uz ma zrazu krivicu ? a to len na zaklade hmatu vysetril ? odvtedy som prakticky stale v strachu ale maly vyzera byt uplne zdravucky no napriek tomu sa bojim...............boli sme aj u ineho lekara merali mu hlavku ze vsetkov poriadku ako ma byt a ze mozno ma trosku maksiu hlavicku , poctivo davam d a uvidim. Teraz mam inu pediatricku a som s nou spokojna, no vzdy ma bude mrziet ze v ten den som stratila mlieko co ti poviem. Ja mam aspon skveleho gynekologa ked uz ostatni za nic nestoja. PRoste taki je zivot.
@anula presne. lenze prokalcitonin tu nerobia bezne, vacsinou ak je podozrenie na nador, ze zvysene crp a nieco sa im niekde nezda. zazila som nedavno a celkovo ked som sa na to vysetrenie pytala, tak neboli ochotni to spravit. kamarat lekar v CR hovoril, ze oni mozu prokalcitonin brat len hospitalizovanym. ako co na to povedat no..
a toto nie je len u deti, konkretne som to riesila so seniorom a pristup taky, ze co by sme akoze chceli, ved ma uz 85 rokov, co tam akoze budu riesit. sak jasne, ze radikalne ho riesit nebudu, ale nech aspon clovek vie, co mu je a od toho sa vieme odvijat dalej a pomoct aspon k dostojnemu odchodu a nie ze bude chudatko skapinat v bolestiach a nikto nebude vediet preco. lebo ved ma uz 85.
par dni dozadu na mna bliakala psychiatricka zase kvoli babke, ze co chcem stale, co mam za problem, ze ved lieky ma, furt je to rovnake (prd makovy, je to ovela horsie, rapidne sa horsi) a ona je tam hadam na to, aby nam dala nejake rady, co a ako. sak ja nie som lekar. na jednej strane do nas rypu lekari, ze googlime a hladame info inde, ked chces radu alebo rozhovor s doktorom odbornikom, tak je arogantny, ze po nom nieco chces. no des a hruza.. strasne ma to rozculuje.
@kikina84 - nas syn ma od MMR ockovania (ano,mozno suvisi,mozno nie,nikto to nepovie nahlas,ze DOVTEDY (= do 25mesiacov,az vtedy sme ho dali mmrkom ockovat) zdravy chlapec,ktory nebral ATB, a zrazu toto) sople....sople a sople...zelene, huste, niekedy ani nejdu vyfukat, pretoze to ma vyslovene v dutinach, chrape ako stary medved, dychat nemoze...uz sme skusali vsetko,brali mu stery z nosa x-krat,brali mu x-krat krv...mal Morexellu v nose (ze skolkarska bakteria...ale: MY sme total izolovany (ako nam kazala nasa pediatricka) a nielen ze nechodi do kolektivu,my uz v stave- "trva to tristvrte roka" nechodime nikam a ked sa k nam co i len blizi nejake dieta vonku,tak utekame na sto honov), potom zacal aj kaslat...spravili mu testy na mykoplazmu pneumo...a potvrdila sa...od maja bral uz 6x ATB + asi 7x mal na striedacku pamycon a uniflox do nosa...poslali nas na ORL, mandlu zvacsenu nema...boli sme na alergologii-nerobili mu testy so zdovodnenim "tak male deti nevydrzia,pridite ked bude mat 4 roky" (= za vyse rok!!!! ). Nikto si nedal vysvetlit, ze NAS syn si necha robit vsetko (proste je to nepochopitelne???). Boli sme aj na plucnom, zapal pluc sa nepotvrdil. Normalne netusim co dalej. Na alergo to teda uzavreli,ze "alergia",aj ked z krvi sa NIC NEPOTVRDILO a kozne testy mu odmietli robit...A jednu pikosku este dam - na tom plucnom: pytala som sa, ci nie je riziko dat mladsie dieta ockovat (ma 7mesiacov a este nema ziadne ockovanie vzhladom k tomu,ze aj ona mava sopel a vzhladom k tomu,ze starsi syn nie je "porieseny")...mudr povedal, ze NIE. A ked som si to od neho pytala pisomne-pre nasu pediatricku (lebo ona to chce mat pisomne), tak sa zacal vykrucat, ze jaaaj,to on nemoze napisat a podobne keci...alibisti az hnus
@sasa1983
nielen sepsy. My chirurgovia robime PCT pri vysokom CRP a vysledok nam pomoze pri rozhodovani, ci ATB alebo nie. Tu v CH ho pediatri robia bezne, hlavne pri pneumoniach. Hodnotou PCT sa riadime aj pri konci liecby, nedavame ATB 7-10 dni, ale len urcity cas, kym PCT nie je v norme. 😉
@anula tak chirurgicke veci su zvacsa akutnejsie, ako internisticke (nemyslim fraktury). Na Slovensku sa PCT bezne v ambulanciach urcite nerobi, ja sama (som lekarka) si myslim,ze vacsia cast fajonnych pediatrov by s vysledkom PCT nevedela adekvatne nalozit a vsetky pozit.zachyty by okamzite odosielali ad nemonica,nehovoriac o tom,ze je podla mna neadekvatne odoberat PCT a pri vyssom pozit.vysledk ho kontrolovat menej ako a 36hod. V korelacii s klinikou.
@anula no to je CH, je to aj v AT, DE a tak dalej. tu mozeme len snivat. nam lekar povedal, ze bolo by vhodne to vysetrit, ale nevysetrili, obvodak nemoze, na CT bude dedo cakat mesiac, po usg to vyzera na metastazy pecene, ale ma aj podrazdeny zlcnik, ale nikto nevie ci aj zapaleny, no katastrofa. robim v de a preto ma tento pristup vytaca. do nemoty. a ci bude to CT nakoniec nevieme, lebo i.v. kontrast zatazuje oblicky. no zhrniem to, lekari sa s nim uz zaoberat nechcu. toto by sa v zahranici nestalo. tam mam skor pocit, ze aj seniorov vo finale udrzuju co najdlhsie a robia tam vysetrenia automaticky take, ktore my tu povazujeme za nieco extra a ku ktorym sa musis doslova prepapulovat alebo mat dobre kontakty.
@sasa1983 pochopila som 😀
@mawka uplne chapem. Aj mna to vytaca, najhorsie je to, ze u nas na SK je este stale ta arogantnost typu ja som lekar, kto je viac. Nemeratelne ega a vedomosti chabe. Vzdy, ked som prisla navstivit svoje byvale pracovisko, cakalo sa len, kolko penazi donesiem, za ktore sa kupovali chladnicky a televizory na lekarske izby. Nikto sa nikdy nezaujimal, ako sa robi vonku a co by sa mohlo zmenit. nadstandardne izby pre pacientov, za ktore si musi platit a ktore by mali byt standardom.
@anula ved toto, prides vonku s pacientom na vysetrenie a hoci je clovek "len" opatrovatelka, aj tak lekar poda ruku, predstavi sa, sprava sa uctivo, trpezlivo vysvetli, zodpovie otazky, poda ti vizitku, keby nieco. inak vela lekarov vonku je od nas, z ciech, tiez sa spravaju rovnako krasne. akurat ze u nas presne ako si to opisala. arogancia. bohuzial. ale samozrejme, najdu sa aj ti, s perfektnym pristupom, ale ako som spominala, to je ako hladat ihlu v kope sena.
@wheelsonthebus ahoj, mohla by som aj ja poprosit kontakt na tvoju pediatricku do ip? Dakujem
my to iste prosim vas vezmene mu krv? nebudeme ho trapit. prosim vas aspon crp nech vieme .. netreba nebude vysoke.. Ok dakujeme za vysetrenie a hajde do lekarne po atb
Odporúčam pani Herbanskú v bratislavsom Medissime 🙂
ja chodím k lekárovi s 3 deťmi a ešte za 10 rokov nebral ani jednému dieťaťu žiadne vyšetrenie - myslím crp - rovno antibiotiká. takže k nám do MT to ešte stále nedošlo.
@bonaqa2013 ako to, ze nedoslo? od roku 2011 je to povinne.... http://najmama.aktuality.sk/clanok/225388/crp-v... Aj nasa lekarka sa niekedy riadi skor intuiciou ako crp vysledkami, ale ambulancie pediatrov musia mat tuto vybavu.
@wheelsonthebus mozem aj ja poprosit kontakt do IP? Ja uz v poslednom case chodim ku dr pomaly s diagnozou a odporucanim na liecbu...fakt zle... ☹
@hradnapani nerobia to vsetci a nerobia to vzdy. tak to, bohuzial, je. nas pediater je taky poloalternativny, takze aj kolkokrat poradil aj nieco ine, ale aspon poriadne prezrel vzdy malu aj vytery porobil, ale aj tak supol atb este pred vysledkami. ku koncu uz daval lokalne. malej teda hodne pomohlo kolostrum a zakrok na mandliach a usiach. odvtedy sem tam nejaky sopel, ale do troch dni prejde. krv som si vydupala doslova. tiez ju nechcel trapit, ale som si vypytala celkove vysetrenie, aj imunoglobuliny a tak. preventivky robi velmi dokladne. mam pocit, ako keby tiez to bral v style ze aaa, sople, kasel, teplota, atb a spravime vyter a dovidenia. ale ked napriklad mala problemy s pisulou, tak to bola top liecba, aj vsetko okolo toho, s tym sa uz vazne zaoberal.
co ma prekvapilo, 11 rocnemu bral krv na cholesterol, ze to teraz robia, sleduju, tiez som netusila. a aspon ze si zorganizoval ambulanciu tak, ze sa nemiesaju deti s akutnym ochorenim (sople, kasle) s detmi, ktore maju iny problem. lebo aj v cakarni sa da nachytat vselico. a ja osobne zo zasady cakam najskor tri dni, ci sa choroba rozvinie a az potom ked tak idem. lekarnicku mam doma vybavenu neskutocne 😀 pre istotu. lebo sak aj tak to, co predpisoval, vacsina sa z toho hradila cela a vacsinou aj tak volnopredajne (okrem teda atb), takze tak no.
@bonaqa2013 este sa spytam, ked mas malu s handicapom, aspon vas beru prednostne?
@kikina84 a to máš v podstate zdravú dcéru. A čo máme povedať my maminky čo máme ťažko choré deti a nevie tesp. nik nechce pomôcť. Moja dcéra je hluchá, mentálne postihnutá, nerozpráva - len nám ukazuje čo chce, a máme obrovské problémy s jej zaradením do škol. života. Pred rokom ju nezobrali do špec. MŠ a ako dôvod bol dieťa neposlúcha príkazy.... Z toho dôvodu som skoro aj ja onemela.... 😀 😀
najlepšie je k lekárovi ani nechodiť ......