Kožná lekárka, ktorá nepredpisuje len kortikoidy.

matkaf
26. mar 2020

Dobrý deň prajem,
chcela by som sa spýtať či máte niekto skúsenosť s kožnou lekárkou, ktorá nepredpisuje zakaždým ako liečbu len kortikoidy? Moja dcérka 9 mesačná má od narodenia problém s atopickým ekzémom. Prešli sme si už rôznymi štádiami a taktiež som už skúsila v stave bezradnosti aj kortikoidy. Veľmi veľa o tom čítam a vzdelávam sa nakoľko nemáme v rodine žiadneho ekzematika a netušila som vlastne ani čo to je a prečo. Pomáha mi pri postupoch v liečbe skupina na fb svet non toxic kde idú nechemickou prírodnou cestou. Avšak chcela by som mať aj kožnú lekárku s ktorou sa viem poradiť bez kortikoidov. Vymenili sme už tri lekárky a stále sme na tom istom. Vždy keď príde zhoršenie a je to teraz veľmi často tak dostaneme kortikoidy vždy to skončí s tým, že to musím nejako zvládnuť sama študovaním radením sa s ľuďmi ktorí si to už prešli a taktiež odmietali kortikoidy. Užívanie tak malého bábatka pravidelne kortikoidy je najhoršie čo pre ňu môžem spraviť. Navyše ako mi hovorili že kortikoidy len potláčajú tieto kožné ochorenia a presne tak to aj bolo prvé tri dni zlepšenie a pri postupnom vysadení kortikoidov sa to vrátilo späť a bolo ešte horšie. Neviem si ani predstaviť keby som jej to stále dávala ako predpisujú čo by s ňou bolo... Prosím vedeli by ste mi poradiť nejakú lekárku kožnú s ktorou by som sa prípadne aj online vedela radiť na základe fotiek alebo aj osobne v BA a okolí? Ďakujem pekne
PS: vyskúšali sme asi všetky možné aj nemožné krémy - chemické (La rosche, bioderma, atd), používame len weledu a ani nemám záujem skúšať chemické krémy keby chcel niekto odporučiť. Ak by ste chceli odporučiť prírodnú cestu budem sa len tešiť čo vám prípadne vaším detičkám pomohlo 🙂 Ďakujem pekne a prajem pekný deň

veronikaszabova
26. mar 2020

@matkaf od mala som ekzematik (kontaktny ekzem na rukach) - v najhorsom case do mna maminka džgala zavaranu cervenu repu 🤣🤣 bolo obdobie, kedy som nechcela repu ani vidiet, ale pomohla. Casom som z toho najhorsieho vyrastla, no ekzem pretrval (testy na kovy potvrdili nikel a par veci, ktore ma drazdia). V najhorsej chvilke pouzivam Belogent.

Robili jej aj na koznom testy?

pribinak
26. mar 2020

Ja som alergička, užívam bežne kortikoidy. Veľa ľudí na to nadáva, ale ja by som taký začiatok júna a september bez kortikoidiv neprežila.
Aj mne kolegyňa hovorila samé šity o kortikoidoch, ona však nie je alergička a nezažila stav keď kašlete, drhnete, štípu vás oci, kychate, máte opuch dutín, ...

Možno viac komunikovať s lekármi ako hľadať len to zle na kortikoidoch

lenzas
26. mar 2020

http://www.dermason-probene.sk/detska-dermatove...
Ked vyhovuje Ba, tak my chodime sem.
Osobnu skusenost nemam, co sa tyka kortikoidov, ale ine mamicky pisali na koniku, ze snazia sa tam vyhybat tomu, ked sa da. A je mozne konzultovat pripadny problem aj cez email. My sme minule tak konzultovali, ked mala mala vyrazky. Ale samozrejme nie vsetko sa da konzultovat cez mail.
Je tam ale rocny poplatok tusim 40 eur, ked tento rok nezvysovali, davaju termin na presny cas a viac uz nic sa neplati.

matkaf
autor
26. mar 2020

@veronikaszabova ano robili jej na imunoalergologii a vsetko negativne... ale tak tym ze je taka malicka mozu to byt skreslene vysledky :/

veronikaszabova
26. mar 2020

@matkaf ja myslim na koznom - take nalepky s plieskami na chrbat.

matkaf
autor
26. mar 2020

@pribinak ste predpokladám dospelá osoba. Jedná sa o 9 mesačné bábo a tiež to že kortikoidy len potláčajú príčinu neriešia problém. Ale samozrejme je to každého vec čo do seba dáva no ja som sa rozhodla toto svojmu dieťaťu nedávať a radšej riešiť príčinu nájsť ju a nastaviť jej život (prostredie, toxiny, stravu) tak aby nebola na žiadnych liekoch (najmä chemických) závislá ak nemusí... Ja ani manžel lieky absolútne žiadne neužívame a žijeme. A ja som alergik a tiež do mňa chceli veľa vecí cpať no pochopila som že to neni cesta a stačilo zmeniť stravu... ale to vám takmer žiadny lekár nepovie ani nenaordinuje treba veľmi veľa študovať.

matkaf
autor
26. mar 2020

@lenzas Ďakujem veľmi pekne 🙂 skúsim určite. 40 eur za rok je fajn my sme zatiaľ u každej platili 30 eur za návštevu :( nehovoriac o krémoch čo každá iné dala ale tak v tom už mám jasno už sme našli čo pomože. Taktiež viem, že mi lekár nedá prírodnú liečbu ale hneď kortikoidy pri tak malom bábatku je na mňa moc.

pribinak
26. mar 2020

@matkaf dosť sme sa nepochopili ale nevadí

mischelag
26. mar 2020

su aj kortikoidy ktore su neni az take hrozne pre kozu. napr kremy s advantanom su prijatelne pre vsetky vekove kategorie a neposkodzuju kozu. V tej akútnej faze asi nic ine nepomoze, natierat par dni kym sa to ukludni. Nekupat casto, ked len kratko a vlaznou vodou. Excipial ste neskusali? Pracujem u kozneho, ale v AT takze ako to chodi na sk neviem poradit.

matkaf
autor
26. mar 2020

@veronikaszabova aha tak to nie to jej nerobili. ono v BA som našla len jedinu imunoalerg. čo bola ochotná takto malému bábu spraviť testy tak neviem či toto na kožnom neni od vyššieho veku.

veronikaszabova
26. mar 2020

@matkaf to neviem, ci to je dajako vekovo limitovane. Skus si to zistit u nejakeho kozneho lekara.
Mne to pomohlo - mam silnu alergiu na nikel, cize viem, z coho sa mi vyhadzuje ekzem na dlaniach.

matkaf
autor
26. mar 2020

@mischelag ano ten advantam som uz pocula tiez ale zatial by som rada bez toho. My sme použili kortikoidy raz a po 3 dnoch to bolo super a ako sa znižovala dávka vrátilo sa to späť a ešte horšie preto ich už viac nechcem dávať. My ju nekúpeme od malička vôbec a máme aj filter na sprche len krátka sprcha kúpeme keď tak v prevarenej vode a hypermangan keď potrebujeme ukludniť ale vždy len sprchujeme... excipial sme skúšali. Asi fakt neni nič z týchto známych krémov ktoré by sme neskúšali :( ale krém sme našli weleda viaceré rady nám robia dobre.

matkaf
autor
26. mar 2020

@veronikaszabova /ďakujem tak skúsim im napísať ešte tým čo som ich neoslovila a uvidím. ďakujem za radu

mischelag
26. mar 2020

@matkaf advantan sa povie, ze je naslednik kortizonu. To naslednik som asi neprelozila dobre, ale hadam pochopis co som tym myslela, nenapadne mi spravne to slovo po slovensky. Toho by som sa fakt nebala. Este ma napadlo, ze dost chvalili Eubos sadu pre deti s atopiou. Ine s volnopredajnych ma nenapadne. Balneum na sprchovanie este ma napadlo.

katty2012
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenuliatko84
26. mar 2020

Ja mam ekzem dlhe roky.pouzivala som aj kremy bez kortikoidov ,no ziaden nezabral.len tie kortikoidne pomahaju.som ziva a zdrava

matkaf
autor
27. mar 2020

@katty2012 och to ma mrzi my to mame od narodenia a ano presne viem co robia kortikoidy aj mi to bolo nasou pediatrickou vysvetlene tie rizika aj som si to nastudovala preto tadial cesta pre nas urcite nevedie. Inak velmi mi pomohla skupina na fb Svet non toxic skus sa pridat ja komunikujem s adminkou jednou a super rady len chcela by som mat aj lekara s ktorym sa viem v pripade ze nezaberie liecba nechemicka poradit.

zuzka1117
27. mar 2020

Úplne ťa chápem, prechádzam si tým už s druhým dieťaťom, ale žiaľ bez kortikoidov to pôjde len veľmi ťažko. My mame dobrú kožnú a tá nám pekne vysvetlila že urcite je v čase vzplanutia ekzému menej nebezpečné použiť kortikoid ako to nechať zájsť až do veľmi zlého stavu.

moncita01
10. jún 2020

@matkaf u koho si prosím dala robiť tie alergotesty?

zeleny_dinosaurus
16. máj 2022

@matkaf ahoj, nejake zlepsenie nastalo? Prisli ste na pricinu? Dakujem

matkaf
autor
17. máj 2022

@zeleny_dinosaurus ahoj v zasade nevieme uplne presnu pricinu ale najhorsi stav mame v zime (ale teda uz vyrazne lespie ako ked bola malinka to bolo fakt strasne 🥹) teraz uz to preslo do zhrubnutej koze, suche miesta sem tam. Raz mala atb a nasledkom nich mala zhorseny ekzem, takisto nasledkom choroby. Aj nejake potraviny sme si uz vsimli ale ked bola malicka pomohlo mi studovanie materialov v fb skupine svet non toxic maju tam fajn materialy k ekzemu. Ale teda neriadila som sa komplet tym len si vzala co sa mi hodilo. A co sa tyka lekarov tak tam je to stale to iste len potlacanie priznakov. Ale teda asi je to ich praca. Takze sme aj imuno navstivili a patrame stale co jej vadi.

zuzka148
17. máj 2022

@matkaf má dcérka aj nejaký imunodeficit? Riešime podobné. Len teda u nás boli aj gastro problémy. Až gastroskopia objavila intoleranciu na laktózu. Aj nejaké ďalšie záležitosti a zároveň ďalej pátrame. U nás je najhoršie obdobie na ekzém jar. Tiež nevidime ako riešenie kortikoidy. Pomôže to na krátko a nerieši príčinu.

zeleny_dinosaurus
17. máj 2022

@matkaf hmm to ma mrzi, vyzera ze tietk ekzemy sh zacarovany kruh, malokto sa ich vie zbavit... tiez neviem, ze co cakat od koznej lekarky, ked ma 1 ks ekzemu na nohe, dlhodobo to nemizne. Non toxic som zacala zavadzat nedavno, ale vsimam si, ze reaguje asi na vonne zlozky aj ked su v non toxic variante... levandula, nechtik.... nemame este vsetko non toxic, ale pracie prasky, sprchovy gel pre malu som zaviedla hned, zmena plienok pomohla na zacervenanie a skrabanie v oblasti plienky, ale ekzem je na nohe na lytku. Neviem cim by to mohlo byt.