Detský logopéd pre deti do 3 rokov v Bratislave

ruan
27. jún 2016

Ahojte,
viem, ze tato diskusia tu uz bola a podrobne som si vsetko, co tu uz bolo napisane presla, ale chcela by som otvorit tuto temu znova, kedze naposledy sa o tejto teme diskutovalo pred 6-5 rokmi a informacie uz nie su aktualne (napr. dobre detske lekarky, ktore tam maminky odporucali bud uz nepracuju, alebo uz pracuju v sukromnom sektore). Takze prosim o rady /informacie/ skusenosti mamiciek s dobrym detskym logopedom v Bratislave, ktory vie dobre pracovat s detmi do 3 rokov a nie je sukromny (= neplati sa unho). Sme z Karlovej Vsi, nas syn ma 2,5 roka a skoro vobec nerozprava. Akakolvek rada ohladne dobreho logopeda (kdekolvek v Bratislave), ktory sa venuje aj takymto malym detom a nie je spoplatneny. Na synovom zdravi nam velmi zalezi, ale tie sukromne kliniky si naozaj nemozeme dovolit. Vopred velka vdaka za kazdu info.

lenka1208
27. jún 2016

sice ti neporadim, ale ozaj treba uz riesit taketo male dieta? nas ma 2 roky a tiez nerozprava, jedine co povie je papa a mama ked nieco velmi chce...inak iba svoje hatlaniny. no a nasa doktorka povedala ze do 3 rokov ma cas, ze keby sa dovtedy nerozhovori tak vtedy budeme riesit...

ruan
autor
27. jún 2016

@lenka1208 No doteraz to vraj fungovalo tak, ze do 3 rokov nic neriesili. Naozaj su totiz deti, ktore zacinaju rozpravat neskor. Existuje vsakm mnoho poruch, ktoreje lepsie podchytit vcas, dnes uz sa odporuca riesit logopediu aj v rannom veku (napr. ak miminko nedzavoce)...doktor ho vysetri a skonstatuje bud, ze je vsetko ok a ze sa mu len nechce a treba pockat, alebo nieco zisti a da rodicom dalsie pokyny (napr. ako s nimrozpravat, cvicit, hry...atd.). My mame v rodine dyslexiu a podozrenie na vyvinovu dysfaziu (sposobuje aj poruchu reci), takze to potrebujeme riesit. Takisto mam ako matka stale v sebe dilemu, ci je dobre dieta takto stresovat lekarmi...ale na druhej strane sa bojim, ze nieco zanedbam. Problem je, ze takto male deti malokto vysetri - bud su to zastarale sposoby doktorov, ktori vravia, ze az od 3 rokov, alebo vacsina doktorov robi v sukromnych centrach. Dnes sa za vsetko (obzvlast pri malych detoch) plati, to je na tom to blbe. Ja dufam, ze synovi spravia vysetrenie a povedia mi, ze je vporiadku a potom budem cakat...chcem mu dat cas, ak bude vsetko ostatne (sluch, neurologia, atd.) vporiadku, nechcem s nim zbytocne obiehat nejake cvicenia, potom budem cakat do 3 rokov. Ale sama ti neviem povedat, co je spravne (ci cakat, ci riesit).... taketo veci su vzdy velkou dilemou pre rodicov.

lenka1208
27. jún 2016

ahaaa...veru ja na to tiez casto myslim ci je to v poriadku, on si sice rozprava ale tou svojou recou ktorou mu nikto nerozumie 😀 povedala som si ze este chvilu pockam ci sa rozrozprava a uvidim..v kazdom pripade si aj ja rada pozriem ci niekto poradi nejakeho logopeda..
a tvoj syncek nerozprava vobec, ani hatlaniny?

puklica13
27. jún 2016
maminasostarostami
27. jún 2016

@ruan Skus detskarec.sk. Sukromne logopedicke centra su drahe, ale v tych klasickych statnych deti do 3 rokov ani neberu a vysledky mas strasne slabe. V tomto centre ti najprv urobia poriadnu diagnostiku - zhodnotia, nakolko syncek naozaj nerozprava (t.j. vobec nekomunikuje), urobia komplet profil zrelosti a schopnosti, pripadne podozrenia na ine diagnozy, ktore s tym mozu suvisiet a odporucit terapiu. Tym by som zacala. Stoji to sice peniaze, ale bez toho budes len tapat.

ruan
autor
27. jún 2016

@lenka1208 Och, prepac, uz som odpisala a vymazalo sa to. No sam pre seba neblaboce... ked na nieco ukazuje, hovori len "hee"...aktivne pouziva len 2-3 slova (mama, ajto (auto) a ba-o (balon)...v minulosti uz pouzival aj baba, tata babo, dede, klop-klop, hajo (halo)...a potom mal regresiu, prestal (jeden cas hovoril len mama)...ma to unho taky zvlastny (nie plynuly) postup.

ruan
autor
27. jún 2016

@puklica13 Vdaka za typ, ale je to nahodou sukromne centrum, t.j. spoplatnene?

ruan
autor
27. jún 2016

@maminasostarostami Ahoj, vdaka za typ, no my si to vazne nemozme dovolit...keby sa jednalo o par eur, ale volala som do niekolkych centier a vsade stoji vysetrenie od 50-90 eur (podla rozsahu, to znamena zaplatis 50 eur a aj tak ti dieta nevysetria poriadne, lebo si nedala tych 90) a potom 20 eur kazde sedenie. To je naozaj privela na rodinu s jednym rodicovskym prispevkom a jednou minimalnou mzdou.

maminasostarostami
27. jún 2016

@ruan Rozumiem, ale obavam sa, ze inu radu nemam. Samotne sedenia by som zvazila, to by si mohla riesit aj domacou terapiou presne podla postupov a odporucani (mozem ti aj doposlat), ale to uvodne diagnosticke sedenie, to by som si naozaj nechala urobit, inak budes stale len tapat, ci mu naozaj nieco je alebo nie je.

pribinak
27. jún 2016

@ruan v Dubravke na Fedakovej mas CPPP centrum/poradnu. Tam je Logopedicka, strasne zlata baba, teraz konči a začín az v septembri.
Skuzby poskytuju zdarma. Nepotrebujes ani vymenny listok.

pribinak
27. jún 2016

http://www.psychologickeporadenstvo.sk/o-nas.html

Ked zrolujes dolu, najdes tam, ze školský logoped, ale berie aj mladšie deticky

ruan
autor
27. jún 2016

@pribinak Ahoj, vdaka za info, to nam velmi pomohlo, hned som si to nasla a volala tam, maju mi volat spat, ked zisita, ci by nas s takymto malym vzali. Tak dufam, ze povedia, ze nas vezmu. Velmi ti dakujem 🙂

maslenka47
27. jún 2016

@ruan problem nie je v lekaroch, ze s sukromni. Problem je v rodicoch, ze by chceli vsetko v top kvalitne a zadarmo. A v rodicaku + minimana mzda... Ale za to, ze ty resp. tvoj muz robite za almunu, neznamena, ze su tak ochotni robit vsetci.

Sorry, ale ja sa tym lekarom necudujem, ze nechcu robit len pre tvoje modre oci.

pribinak
27. jún 2016

@ruan napis jej, je to velmi zlata baba. Oni tlačia aby tam chodili len predskolaci a školáci. Ale ked jej napíšeš a podpíšeš vadu situáciu, tak snad sa miesto nájde

ruan
autor
27. jún 2016

@maslenka47 Ani ja sa im necudujem. Viem, ze pomery na Slovensku su zle. Co ale teda mam robit - co by si robila ty na mojom mieste? Mam sa teda vykaslat na vlastne dieta, ked ma problem? Nie, ja necakam top sluzby za almuznu. Ja hladam akekolvek zakladne vysetrenie - nemusi byt v ruzovej nemocnici s najnovsimi pristrojmi a niekoho kto sa bude spravat tutu-nunu... nic take nevyzadujem a viem, ze aj lekari su len ludia. Hladam len odbornika, ktory sa pozrie na moje dieta a poradi mi. A tych 20 eur by som si za to kludne aj priplatila ale 50 si fakt nemozme dovolit. Ja viem, ze lekari by sa mohli stazovat, aj moj muz by sa mohol - on nie je lajdak, ktory maka za minimalny plat, lebo nic v zivote nedosiahol...on je vysokoskolsky ucitel, ktoreho si v zahranici velmi vazia, ale slovensko zial vedu nepodporuje. Ale nestazuje sa. Som zla, lebo zhanam pomoc pre svoje dieta a nemozem si dovolit sukromnu kliniku? Som rada, ze som krestanka, inak by som bola velmi v pokuseni pomysliet si nieco ako (tak tomuto cloveku by som priala, aby mal takyto problem on)...ale neprajem...hlavne preto, ze som sama matka a nikomu neprajem, aby jeho dieta malo problem.

ruan
autor
27. jún 2016

@pribinak Prave mi volala samotna pani logopedicka, je to naozaj velmi velmi zlata baba, mala si pravdu, vezme nas este teraz pred prazdninami. Ani neviem ako ti podakovat. Velmi si mi pomohla. Esteraz velka velka vdaka, moc si to vazim.

pribinak
27. jún 2016

@ruan ;)) som rada. Vela zdaru 🙂

pribinak
27. jún 2016

@ruan aj ja dakujem ;)

majka99999
27. jún 2016

@ruan pripadne sa logopedicky spytaj na dobru psychologicku, co by zdiagnostikovala problem, kedze je tam regres v reci. 🙂

ruan
autor
28. jún 2016

@majka99999 Ahoj, vdaka, myslim si, ze mas pravdu a prave preto sme uz s detskou psychologickou boli a este aj priebezne budeme; malemu sa dlho venovala, hrala sa s nim; skonstatovala, ze nejaku vyraznu poruchu tam nevidi, odporucila nam zacat spolupracovat s logopedickou a na zaklade toho potom aj ona uvidi, ci nastal nejaky posun, povedala, ze maly sa jej javi vporiadku, no ze urcite treba zacat cim skor riesit logopediu.

ruan
autor
30. jún 2016

@pribinak Ahoj, tak dnes sme absolvovali prve "sedenie" (alebo skor hranie 🙂 ) u logopedicky, ktoru si nam odporucila a musim povedat, ze aj ked som sa toho bala (ze nas syn nebude spolupracovat...ved on ani nerozprava...), musim povedat, ze vie skvele robit aj s malymi detmi, je naoza jfantasticka, synovi sa odtial ani nechcelo odist. Dakujeme, sme obaja s manzelom (bol tam aj on) nadseni 🙂

pribinak
30. jún 2016

@ruan super ;))

sandralo
1. apr 2023

@ruan Dobry den, viem, ze je to par rokov, no mohla by som sa spytat na konkretne meno pani doktorky, kam ste isli? Mam obdobny problem a hladame pomoc. Dakujem pekne.

ruan
autor
8. aug 2023

@sandralo Ahoj, prepáč, dlho som na MK nebola. Rada bz som Ti pomohla, ale tá špeciálna pedagogička tam už nepracuje, resp. posledné roky tie centrá pomenili. Odporúčam ísť sem: https://psychologickeporadenstvo.sk/kontakt/kon... Centrum poradenstva na Fedákovej, milí, ochotní, rešpektujúci, vyšetrenie formou hry. Držím palce. Ak by si ešte niečo potrebovala, napíš ss. Držte sa ❤