Akých lekárov musí mať novorodenec?

diana999
20. júl 2020

Ahooj, bola by som rada ak by mi nejaká dobra duša odpovedala na moje otázky, som prvorodicka, preto by som potrebovala mať potrebné info🥵
Potrebujem vedieť akych lekárov musí mať novorodenec /pediater, detský lekár,..? /a teda kedy treba týchto lekárov(najneskôr) riešiť a aké doklady sú potrebné na vybavenie potrebného
Ešte som chcela vedieť ako je to s pôrodnicou v ktorej budem rodiť, vybavuje sa to cez gynekológicku alebo tam nabehnem a poviem co chcem alebo ako 🤦🏽‍♀️🤭😊ďakujem

denden77
20. júl 2020

@diana999 helou.. prave som riesila (som v 32tt) detskeho lekara (pediatra).. kedze prvy potomok a skusenosti 0, zavolala som rajonnej Dr. (kde patrime podla adresy).. povedala som jej svoje meno a predpokladany termin porodu.. mam sa jej ozvat po porode, resp. jej poslat mailom spravu o zdravotnom stave krpca a ona mi na zaklade toho urci termin prvej navstevy 😊 v porodnici musis nahlasit meno a kontaktne udaje pediatra 😊
porodnicu si vyberies ty.. a proste tam prides na poradnu (u nas najneskor od 36tt) 😊

diana999
autor
20. júl 2020

@denden77 ďakujem 🤩😊😊

denden77
20. júl 2020

@diana999 za malicko 😊

vikusjk
20. júl 2020

@diana999 potrebujes iba detského lekara, t.j. pediatra. Ja som si nasla lekarku az po navrate z porodnice, pozrela som si na nete recenzie lekarov v okoli a vybranej zavolala, ci nas vezme (nie je to nasa obvodna). Prvykrat sa prisla na malu pozriet k nam domov a nasledujucu poradnu uz sme sli k nej. V porodnici robia detickam nejake vysetrenie, ktorého vysledky su az o niekolko dni, tak si pytali meno lekara, ale kedze som nemala, dala som im len svoj tel.kontakt s tym, ze tieto vysledky oznamia mne a ja potom posuniem vybratej lekarke. Chcem tym povedat, ze sa nic nestane, aj ked lekarku nebudes mat vybratu uz pred pôrodom 🙂
co sa tyka porodnice, tak myslim mesiac pred pôrodom uz som chodila na kontroly k tomu porodnikovi, kde som chcela rodit. Tiez som si ho vybrala na zaklade informacii od kamaratiek, ktore u neho rodili a zavolala som mu, ci ma vezme, hned ma objednal a bolo. Drzim palce 🙂

diana999
autor
20. júl 2020

@vikusjk ďakujem 😊😊😊😊

ukulela
20. júl 2020

@diana999 meno pediatra hlasis už v pôrodnici, mala by si sa mu ozvať dopredu a dohodnúť, či vás vezmú (ak to nie je rajonovy lekár.) Pôrodnicu si tiež vyberáš sama. Posledné poradne zhruba tak mesiac pred pôrodom by si už mala chodiť do pôrodnice, pošle ťa tam tvoja gynekologicka. Budeš kam chodiť na prehliadky a neskôr aj na pásy teda CTG vyšetrenia. Neznamená to ale, že ak náhodou budeš niekde inde a spustia sa ti kontrakcie, že teraz musíš ísť 300 km do tej vybranej pôrodnice. skrátka pôjdeš do prvej najbližšej. Dôležité je,aby si so sebou stále nosila tehotenskú knižku.

ukulela
20. júl 2020

... Ak máš nejakú pôrodnicu vo výhľade, pozri sa či tam robia napríklad predpôrodné kurzy a tie môžeš absolvovať aj skôr. alebo zvyknú mávať prehliadku pôrodnice a aj tam môžeš ísť bez toho, aby si bola rozhodnutá tam rodiť...

diana999
autor
20. júl 2020

@ukulela ďakujem vám, ešte som chcela s tými rajonmi že je to vlastne podľa bydliska.. Ale dúfam teda ze nie podľa trvalého lebo trvalý pobyt mám na východe, a žijem už na západe nemám tu ani prechodný pobyt

ukulela
20. júl 2020

@diana999 no áno Lebo tvoje dieťa dostane trvalé bydlisko tam kde máš trvalé bydlisko ty. Ale to neznamená že musíš chodiť s ním k doktorovi na západné Slovensko. Ja mám tiež trvalé bydlisko o tri okresy ďalej s mojimi deťmi a doktora som si vybavila inde. Zistila som si referencie zavolala som dal ambulancie či nás vezme a nebol problém. Doktora si môžeš vybrať len skrátka a tieto súkromný tak ťa môže odmietnuť a môže povedať že má plno. Ale ešte som nepočula že by niekto odmietol malé mimino zobrať do starostlivosti. Asi sa im to oplatí.

ukulela
20. júl 2020

... skôr bude problém potom nájsť zubára. Od roka by dieťa malo chodiť aj tam.

diana999
autor
20. júl 2020

Ešte by som potrebovala vedieť ohľadom papierov z úradu to je ten jednorazový, rodičovský a prídavky na dieťa, tie papiere kedy treba odovzdať pretože dostala som info že po pôrode sa odnesú na úrad.(z dôvodu diaľky nie je možné ich odovzdať po pôrode) Je možné ich vypísané odovzdať napr hneď na ďalší deň.. Alebo ešte v ten deň, ďakujem

ukulela
20. júl 2020

@diana999 ake papiere? po porode ides na matriku po rodny list - bud ty, alebo manzel. ak nie ste manzelia a mate pred porodom podpisane a na matrike overene vyhlasenie o otcovstve, po RL dietata moze ist aj otec. ak nebudete mat to vyhlasenei pred porodom, a chces, aby otec bol v RL, tak musite ist na matriku obaja ....
prispevok pri narodeni (tych 800 ci kolko to je) sa vyplaca az ked sa dieta dozije 28 dni, okrem toho ti ho musi potvrdit pediater a gynekolog. rodinne pridavky (20 ci kolko) sa mozu poziadat hned po narodeni, ale ak ta cas netlaci, oplati sa to ist na UPSVAR potom 1x a vybavit to naraz. na UPSVAR nemusis ist do miesta bydliska, ziadost MUSIA prebrat v akomkolvek meste a poslat/posunut ju na spracovanie na "tvoj" upsvar. ja som tak robila - teta sice somrala, ze vela roboty, ci nemozem ist, preco nemozem ist - ale som jasne a dost nahlas povedala, ze som komunikovala s uradom v mieste trvaleho pobytu a takto ma instruovali - ale ak ma problem, tak sa otocim a idem - a asi sa zlakla, ze sa budem stazovat .... ale vysledok je, ze nie nemusis ist po prispevky do bydliska, vybavis to hocikde, ak ta budu chciet odpalkovat, zavolaj si nadriadenu a hotovo. alebo sa stazuj ....
o ten prispevok po porode aj pridavky mozes zaziadat do pol roka (myslim) - takze tiez nemusis na urad bezat hned, ked ti bude zle. otazne je, ako budes potrebovat € ....
este - ine je, ked nemas naro na matersku a budes poberat len rodicak - o matersku si urcite musis zaziadat, zo socialnej poistovne ti pride papier, ze nemas narok - a tento papier po porode tiez nesies na UPSVaR aby ti zacali vyplacat rodicak. ale do kedy a ako - to neviem, nebola som v takej situacii ...