Ahojte, fantazirujem o tom, ze by som si kupila sijaci stroj a zacala si sit vlastne oblecko (jasne, ze az neskor, najskor by som zacala jednoduchsimi vecami).
Tie, co s tym mate skusenosti - ako ste sa naucili sit? Boli ste na nejakom kurze? Alebo sa to da naucit aj z netu, napr. su na to nejake kanaly na Youtube? Odkial mavate strihy na saty? Mate nejaky osvedceny obchod s latkami a sijacimi potrebami? Dakujem za kazdy komentar 🫶
@luthien118 ja ti iba napisem, ze ak mas odhodlanie a bavi ta to, tak to je uz vacsina uspechu a chod do toho.
Dcera (21-rocna studentka biologie), ktora si doteraz neprisila ani gombik, ale nejako podvedome citila, ze musi vyskusat sitie na masine..... Kupila si sijaci stroj (obycajny z Amazonu), a za par hodin si podla internetu usila plesove saty, naozaj krasne saty. A ide dalej, ma plany, co usije nabuduce.
Ja som k tomu nikdy vztah nemala, sitie nenavidim. Tak neviem, ci zdedila geny po nejakej prababke
Pozri si stránku caramilla.cz, má tam veľa návodov ako čo šiť, aký steh, akú látku plus YT. Ja som sa učila pár rokov sama. Látky kupujem väčšinou z rôznych FB skupín - látky christel, mamas, bubbly látky, alebo stránky takoy si môžeš pozrieť, ale tam s kvalitou už nie som veľmi spokojná, bubulakovo. Keď sa chceš len učiť, tak dom látok máva za skvelé ceny. Strihy si väčšinou kupujem online, ja mám rada od fazonetka.cz alebo si môžeš kúpiť aj časopis ottobre a tam je veľa strihov, na nete si vieš pozrieť ktoré číslo aké strihy má
@luthien118 ja som co to pochytila od mamky, ql3 vela ma naucili videa, Caramilla, ale jej strihy mi nevyhovuju, hedine na detske capice na uska, tie sedia paradne. Od maminybsom vzala stary overlock, kupila na bazosi Veritasku a pred 6,5 rokom som usila prvu ciapku a nakrcnik pre syna a tak. Stale to niekedy vyzera ako nohami site, ale aspon rovne, nie ako tie tricka so stocenymi svami z obchodu. Ale mam malo casu a velku sysliaren latok, praska vo svikoch 🙃😅.
Najprv sa zoznam so svojim novym strojom. Typom ihiel a co narobi pouzitie nespravnej ihly na nespravnu tkaninu. To iste pouzitie nespravnej nite.
Zacni teda jednoduche veci.
Trebars obycajne stvorcove vankusiky na levandulu (ci ine bylinky) do skrine a suflikov. Nech to ma aj daky pouzitelny vysledok, aby si mala z toho radost.
Skusaj rozne typy latok, odstrizkov. Kup si lacno po 50 centov veci zo sekacov, aby si mala rozne latky a nebolo ti luto to postrihat. Hrube latky ako riflovinu. Tenke ako organzu, sifon. Pruzne uplety. Teplakovinu. Obycajnu bavlnu. Lan.
Skusaj vankusiky obsit roznymi stehmi.
Otestujes na tom ihly, nite, pritlak hornej nite, spodnej nite, vplyv rychlosti sitia, nastavenie stroja.
Testuj na nich trebars obsivanie pramikom. Nasitie zipsu. Atd.
Na takych kratkych vzdialenostiach (kedze vrecko bude mat trebars 10x10 cm) sa s tym mozes pohrat a pochopit princip. Ani vyparat a zacat znova ta tak neznechuti.
Ked potom prejdes uz na snahu podla videi a navodov podla strihu zhotovit jednoduchsie odevy, neponicis si nervy a takmer hotovy vyrobok zlym nastavenim stroja, lebo uz budes vediet, ako na to podla typu latky. Nebudu sa ti nite zadrhavat, uzlit sa, trhat sa. Ihla ti nevytrha dierky do jemnej latky a podobne chutovky.
Pri obsivani pramikom ti nebudu utekat krive stehy a pod.
Takze si usetris hnev, ze vyrobok skonci aj tak v smetiach a stroj vzadu v skrini.
@luthien118 Kvôli čomu si chceš šiť veci?
@moonlight1210 napísala si jeden z najlepších komentárov, aký som kedy čítala 👍
@moonlight1210 presne ako píšeš. Este by som dodala, že na úplný začiatok si treba na papier nakreslit čiary a bez niti skúšať šiť po nich
Rady tu uz odzneli, ja este pridam, ze mne velmi pomohli youtune kanaly Kurzy mody a Sijeme s Danielou. Zacni so starsimi videami, su tam pekne vysvetlene zaklady.
Ja frcim na youtube a samozrejme, precitala som aj knihu o siti. A musis skusat, inak sa nenaucis. Strih si vsak urobit neviem.