Pekný večer prajem. Prosím si radu. Chcem si kúpiť šiaci stroj. Som začiatočník. Aký si mám vybrať? Môžem poprosiť aj konkrétne modely? A čo všetko mi prosím chýbať v kútiku na šitie? Pre začiatok si chcem ušiť veci do domácnosti, keďže sme sa sťahovali do nového. A postupne by som opravovala chlapovi a synovi oblečenie a občas aj niečo iné ušila. Ďakujem veľmi ❤️
Vrucne odporucam najlacnejsi model Lada. Celokovova konstrukcia, dostatocna vybava, slusny vyber stehov. Za rovnaku cenu ako su znackive hobby masiny, ktore nemaju ani zdaleka taku konstrukciu.
V prvom rade ,nekupuj si stroj v obchode s potravinami,kúp ho tam kde to ho v prípade potreby budú vedieť servisovat. Značke singer sa oblúkom vyhýbaj, už je to len kopec činskeho plastu. Pozeraj niečo čo ma celkovovu konštrukciu, ideálne mechanicky (elektrinika= zbytočná kazivost) .Nepotrebuješ veľa druhov stehov, fajn by bol overlockovy (na šitie upletov) .Celkom fajn výber ma www.pean.sk v prípade potreby neváhaj kontaktovať toho pána majiteľa rád ,ochotne a dobre poradí
@monillia tak ak si chce usit nieco do domacnosti, prevazne asi daky vankus, zaves, tak bavlna, dekoracky, bez rovnostehu sa nezaobide a suhlasim s tym, co pises. Mam staru Veritasku z bazara, poklad z roku 89, uz s volnym ramenom 🥰. Mamina ma starsi model, stolikovy. A overlock na sitie upletov, k tomu sa dostane po rovnostehu raz dva, ked objavi Caramillu 🙃😅🤣. Jej strihy mi sice nesedia uplne vsetky, ale navody su super.
@nevenka k strihom od caramillly ....minule sa mi dostal do rúk strih na kuklu ,povedala by som iba toľko,môže sa hanbiť predávať to,základné konstrukerske pravidlo porušené. K návodom by som tiež mala nejaké výhrady, ale pre baby čo nevedia šiť môžu byť pre hobby šitie napomocne .Veritaska je delo.
@monillia tak ja nie som krajcirka, ani neviem, ako sa robia strihy konstrukcne, no minule som si spravila tvarovane sedlo k nejakemu inemu strihu na gate. Samozrejme, ze mi to uplne nepasuje, ale 100x lepsie to sedi aj tak. Mam verziu siroku a uzku a des. Lebo napriklad tie softky - ani jedny nesedia, strasne hlboke sedy. Vsetko je ratane s tym, ze sa to stiahne patentom v pase a take vrece okolo bokov 🙄. A mam aj chude deti, aj baculate a ani na jedneho to nesedi. Rozny vek. Ale baby tvrdia, ze im to sedi. Ked to vidim na dietati, tak mozno pre plienkove dieta, co viac lozi ako chodi, ok. Ale nechcem tu takto moc ohovarat, zacinala som s jej navodmi a taky nakrcnik a ciapky su okaaaa. Ine capice ani nesijem.
A mozem sa cez SS poradit, podla akych strihov sit? 😉
@nevenka skusene oko vidi aj vypracovanie, aj to ci je strih spravny, aj ci sedi na postave. Ale ked tak chodim po obchodoch na krajcirskom vypracovani si nedavaju zalezat ani tie "lepsie" znacky. Mna ide vyvratit ked vidim, ze nesedi vzorka, ako je spracovany priekrcnik... Ja este stale lovim strihy v maminych pokladoch, asi 2 police Burdy ma v skrini, este sa nestalo, ze by sa strih nenasiel strih co sedi. A v tych starych Burdach su aj krajcirske navody, to je pre mna vysoka skola krajcirska
@nevenka strihy od caramillly neviem ako sedia,nemám skúsenosť. Ten jeden čo sa mi dostal do rúk ma zarazil.Dolu vyznačené ide do prehybu čiže v mieste prehybu musí byť logicky kúsok pravého uhla,lebo po vystrihuti takéhoto strihu vznikne"vrana" . O tom ,že nesedia dĺžky tam kde sedieť majú ani nehovorím
@monillia neviem presne, co teraz myslis, nie je len krivo vytlacene? Niekedy mi zoberie tlaciaren papier nakrivo a musim to znova.
Aby si tie bodkovane ciary, ktore sa ostrihavaju mala rozvnobezne a kolmo s papierom.
Ked uz, davam si tlacit na A0 rovno, mna uz lepit nebavi. Lebo to rovno nikdy nebude.
A podla coho zvyknes sit? Ja mam daco Ottobre, ale nesila som zatial vela, lebo casu mam malo. Tie softshellky ma srdia momentalne.
Takto sa mi to podarilo nakoniec doupravit.
@monillia no ja si damske musim maximalne upravovat a yo je pokus-omyl, mne jedna vychytena krajcirka tak domrvila puzdrovky, ze ma slak siel trafit. Ja mam obvod prs 106 cm, vystrihla mi 46-ku, ze to bolo velke vsade inde, ju netrapilo. Napriklad mam aj kratky trup do pasa, strihy treba skracovat. Chcela som na mieru a ona to takto dokafrala...🤔.
Hlavne ma teraz trapia tie gate softshellove, lebo zase, musia byt trochu volnejsie, nie ako upnute rifle. Mam vystrihnuty strih z Ottobre na 3 rocneho, ale 86-ku, lebo on je chuda spageta, este som nemala cas zosit a vyskusat mu to. Dufam, ze bude dobre.
Dcerka je zase pri tele, jej v obcjodoch nic nesedi, lebo to by potrebovala aj 152-158 na sirku a to jej je dlhe, synovi o 2 roky starsiemu zas vsetko pada 😅🤣.
@viestta no ved ja uz maloco kupim v obchode, vsetko obzeram. Nie ze vy moje bolo kraaaasne usite, napriklad nemam vobec zacistene softshelly, lebo na tom som si dotupila uplne noz, vcera som zacistovala bez orezu, ale kuuuusok mi to svaclo nerovnosti, uz sa bojim, ze zase...😬. A chcelo by to mozno lepsi overlock, ale tak nesijem na kseft.
Ale tie tricka a pretocene svy zakazdym...brutal.
Leginy detto, ako sa tocia nohavice.
@monillia hm, no toto je take zvlastne, s tym pasom, syn ma pas 61 cm a boky 75 cm, dcera ma pas 67 cm a boky 79-80 cm. Ale ona ma celkovo taky gulaty zadok, vsak to sa uz postava aj tvaruje 🙂.
Toto napriklad je v.146 a riflovy strih, ja som sa bala, ci to nebude robit neplechu, ked je ten predny diel o moc uzsi ako ten zadny na softshellkach hlavne teda. A chcem sit s barancekom, tak to by si sila kus volnejsie? 😑. Nech nepokazim soft za 20 eur za meter 😅.
To je z Ottobre strih tato foto.
@blaznivaveverka Ahojky ja som si kúpila v Lidli Singer.Som samouk ale celkom mi stačí. Šila som na ňom kopú rušok keď vypukla korona. Teraz už len sem tam ak treba niečo opraviť. Ale inak som celkom spokojná na take jednoduche šitie. Presil aj montérky, celkom aj rifle no pomalšie to na také veľmi hrubé látky je slabší.