Pranie látky pred šitím

blaznivaveverka
2. jan 2024

Dobrý deň prajem a v Novom Roku veľa zdravia šťastia, lásky a pohody všetkým ❤️.
Prosím žienky, ktoré šijete o radu. Teda o dve. Som začiatočník, tak ma prosím neukameňujte. Nedávno som tu písala o radu s výberom stroja. Vybrala som si stroj Lada L30 na stránke PEAN.sk. Zatiaľ som skúšala na papier, aj s niťami. Zatiaľ fajn a chystám sa na prvý projekt 😀.

1)Na akom programe (príp. na koľko °C) periete nové látky pred šitím? A aký prací prípravok používate?

2)Kde šijávate, príp. ako kde si rozrobené šitie odkladáte? Mám takmer 3ročného syna a strašne ho stroj zaujíma. Počas skúšania a nahadzovania nite mi stále dvíhal patku a stále mi pchal prsty k ihle.

Ďakujem za vašu trpezlivosť so mnou a aj za všetky rady. Prajem pekný deň a ešte raz krásny Nový Rok ♥️

adamadent
2. jan 2024

Ahoj neperiem všetky látky len 100% bavlnu, namočím a nechám uschnut a prezehlim, neperie v práčke, bez prasku

dorotenka333
2. jan 2024

@blaznivaveverka vacsinu latok neperiem...prezehlim s naparovanim a vidim ako mi mizne pod rukami.periem v octe tie, co sa zrazaju vydatnejsie a tie co pustaju farbu.sijem denne.mam na to jeden kut vyhradeny a stroje mam 3ks.najlacnejsi ma syn dovoleny a ihlu sam si pyta vybrat,len z elektriky ho vytiahnem.2 ma zakazane a tych sa nedotkne.

svetlonos
2. jan 2024

@dorotenka333
@blaznivaveverka

ahoj, s pranim ako ti napisala @dorotenka. Nas maly ma 3.5 a pozera na mna ked sijem. Dam mu latky nite noznicky a "sije" tiez 😁
Vie, ze ihla picha. Pichla som ho normalnou, samozrejme trochu len aby vedel o com hovorim. Od vtedy nechyta.
Mam pol skryne na šitie, a do jednej dozy davam rozsite peojekty. Ak mas maleho zvedavca, idelne na miesto o ktorom nevie 🙂 alebo nedociahne. Stroj ma tiet v skryni.
Sijem na jedalenskom stole v obývačke.
A ak chces prat vsetky látky, tak na 30 tke nic nepokaziš. Bavlnu uz ako hore spomenuté aj s tym octom 🙂 Prajem ti vesele tvorenie.