Poraďte šijací stroj na bežné šitie

tykat
1. feb 2021

Ahojte, prosim poradte sijaci stroj. Potrebujem ho na bezne sitie - obliecky, zavesy, nieco zasit ale napr aj jednoduche bluzky (topy bez zapinania).
A nech sa lahko obsluhuje a nekazi. 🙂 Som v tomto uplny laik, kedysi davno som.ako dievca sila ale uz roky nie.

meluela
1. feb 2021

@tykat Ja mam Janome a je skvely. Urcite nie Singer, vraj tieto novodobe su katastrofa, kazi sa to, ludia su nespokojni.

katulastraka
2. feb 2021

@tykat ja mam Ladu a som velmi spokojna. Vyhoda je aj v tom, ze je to cesky vyrobok a teda su lahko dostupne nahradne diely a ine komponenty ako patky atd 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zyxie
2. feb 2021

Ja keď som si kupovala šijací stroj (pred 20 rokmi a funguje bez problémov doteraz) tak som sa informovala u známeho - servisáka šijacích strojov. Bohužial je to pravda, že zo Singerky, voľakedy pojmu a veľmi kvalitných šijasích strojov sa stali šity s plastovými dielmi, ktré sa často lámu a pri oprave sa dlho čaká na náhradný diel.
V každom prípade celokovový a musí mať aj určitú váhu, aby sa pri šití nekyvotal, keďže vznikajú dosť silné razy a musí mať dostatočnú silu, aby prešil niekoľko vrstiev aj hrubšej látky. Veľa ozdobných stehov je na nič, aj tak ich nepoužiješ, potrebuješ len rovný, cik-cak na endlovanie a pružný steh (ako písala viestta). Ja som za tých 20 rokov a ani predtým iný ani nepoužila, a to šijem často a rôzne veci - hlavne oblečenie, dokonca aj gombíkové dierky radšej vyšívam ručne.
Hlavný rozdiel medzi štandardnými šijacími strojmi je v konštrukcii chapača - tam kde sa vkladá spodná niť. Buď sa vkladá vodorovne alebo na zvislo, tie na zvislo sú tie kvalitnešie - spozná sa to podľa pekného rovného stehu, pri menej kvalitných nieje rovný steh úplne rovný.
Určite si vyber nejakú značku čo sa primárne zaoberá šijacími strojmi a nie všetkým možným, napríklad tá Lada čo ti tu odporúčajú vyzerá na tie peniaze celkom dobre. Ja mám Berninu (švajčiarsky výrobca), ako som písala už vyše 20 rokov a bez problémov (ale vyššiu kvalitu, pred tými 20 rokmi stála "brutálnych " 12000 Sk).
Zároveň buď pripravená na to, že keď chceš aby ti stroj vydržal, musíš ho pravidelne mazať olejom na šijacie stroje do predpísamých miest podľa návodu a podľa frekvencie šitia ho dávať na profilaktiku (ja dávam každého 1,5 roka ale je využívaný fakt že veľa, takže u teba to bude menej často) - vyčistenie, namazanie a nastavenie vnútra do servisu - treba si vybrať takú značku, na ktorú vieš bez problémov násť servisáka vo svojom okolí a čo vždy časom treba vymeniť je hnací remeň (ja som ho zatiaľ musela dávať meniť len raz).

andri7
4. feb 2021

@tykat Skús sa pozrieť na Berniny. Myslím, že začínajú na nejakých 200€ Bezproblémové stroje s perfektným servisom.
V Bratislave je eshop Patchwork party. S Ankou Zimovou je super komunikácia