Čo si myslíte o šitých veciach?

25. jún 2024

Čo si myslíte o šitých veciach? Teda že kúpite látku a usijete z nej oblečenie? Je to kvalitnejšie alebo menej zaujímavé ako veci v obchodoch? A koľké si šijete/viete šiť? 🙂

dskjhfdlkdjhl
25. jún 2024

Na toto nie je univerzalna odpoved, odpoved zalezi od osoby, ktora sije, niekto sije dobre a vymysla zaujimave modely, niekto sije dobre a len kopiruje napr. Burdu a niekto nevie dobre sit, ale vytvori nieco zaujimave (co sice nevyzera kvalitne) atd. Ja viem sit, strikovat, takze ja v podstate hotove oblecenie takmer nekupujem, bavi ma to od ZS, uz mam vyse 50 a je to moj velky konicek.

shee11
25. jún 2024

ja šijem, hlavne deťom, ale aj sebe. Napr. ľanové šaty, ktoré sú inak dosť drahé (80-100€) si viem ušiť za 20€. Tiež kvalita látok je neporovnateľná. Jednak je veľký výber prírodných materiálov, úplety sa nevyťahajú, vec sa dá prispôsobiť postave. V obchode samý polyester a vyťahané tričká po 1 praní. A ďalšia vec, je to fakt skvelá psychohygiena 🙂 Môžeš si pozrieť skupinku FB Návody a postupy: šitie, štrikovanie, kreatívne výrobky.

autor
25. jún 2024

@shee11 ďakujem za tip, idem hneď tam 🙂

shee11
25. jún 2024

Jemine, nie je to FB skupinka, ale tu na modrom koniku 🙈 pardon

viestta
25. jún 2024

To co usijem ja bude aspon kvalitne usite, kvalitne krajcirsky spracovane, z kvalitneho materialu, co nemozem povedat o kazdej kupenej handre. Ale aj doma site oblecenie moze byt celkom sunt ak si nedas zalezat na detailoch alebo ani nevies ako sa jednotlive detaily maju sit. Ako kazde remeslo, aj toto ma detaily, podla ktorych rozoznas majstra.

simca06022011
25. jún 2024

no.. je to hobby pre kadekoho. oblecenie je nositelne podla mna iba, ked to clovek vie kvalitne urobit(ja sa priznam, ze nie :DDD neskamaratili sme sa so strojom lebo si ta nit robi co chce:d aj ked kopu inych veci viem... )
Podla mna doma site oblecenie, kvalitne, je v dnesnej dobe priam luxus. latky vobec nie su lacne, prave naopak, takze to naozaj treba vediet, inak je to draha zabava.

ellca123
25. jún 2024

Viem šiť,mám to ako hobby a mentálny relax
Veľa krát ušetrím opravou či úpravou oblečenia
Stačí len odvahu a skúšať....

Skvelý príklad...
Naša prezidentka nosí len site veci ,od našich navrharov ,je nadherna

nika23t
25. jún 2024

Ja neviem šiť, ale posledných 15 rokov ľutujem,ze som sa to nenaučila. Keby som vedela, veľmi by som si tým pomohla. A obdivujem každú, ktorá si dokáže ušiť štýlové a pekne oblečenie.

alickapusinka
25. jún 2024

Predtým sa šilo doma bolo všetko kvalitne teraz samé čínske braky na pár použití takže áno kto vie šiť tak lepšie ak si ušije.

mamutka
25. jún 2024

Myslím si o tých veciach to, že by som veľmi chcela vedieť šiť. Nemám na to ani čas, ani priestor, tak radšej ani neskúšam kúpiť stroj a zaucat sa. Kupit si kvalitnú latku a nájsť pekný strih, proste parada. Moja mamka nám kedysi takmer všetko sila

zeldia
25. jún 2024

Mama chodila na kurz (dávno ) kde sa učili aj robit a prispôsobovať strihy. Ja som mala konfekčnou postavu šila som podľa strihov v Burde. Mame stále stary šlapaci stroj. Už nesijeme len opravujeme keď niečo treba pripadne zosijeme niečo jednoduché napr. skratim obrus záclony a pod. Na šitie treba klud a mať aj priestor. Výhoda máš to presne z takej látky akú si si vybrala, kupila a zohnala. Ak potrebuje niekto visačku na krku ktorá nikoho nezaujíma tak nech kupi značkové oblecenie v obchode, ak niekto ma cas priestor takent asi bude radšej keď si sam spraví. Čo je “lepšie” sa nedá povedať.

katka700
25. jún 2024

Kvalitné šitie pre nekonfekcnu postavu(nie to čo predvádzaju influencerky - dáko to vystrihnem, zošijem a keďže som chudá vyzerá to dobre) je finančne (pozri si koľko stoja kvalitné látky), časovo (nie je to len šitie na stroji, kopec času stravis premeriavanim, spendlenim/stehovanim a žehlením) a priestorovo (niekde tie látky, nite, gombíky, zipsy atď skladovať musíš) veľmi náročný koníček. Klobúk dolu pred všetkými čo to vedia.

simca06022011
25. jún 2024

@alickapusinka no s týmto nesúhlasím. Neviem aké "predtým myslis" ale napr moja babka šila, strikovala, háčkovanie veci pre všetkých o dušu... A nikto to nosiť nechce a nechcel. Kvalita porovnateľná s obchodom. Cena ok, ak šetrila na materiáloch ale inak ziadne plus. Iná vec je potom keď šije riadna krajčírka, ale aj to často.bolo jej pár overených stihol. Čiže ok ak celá.rodina chodila v ronkaycj lanových koseliach a gatiach na šnúrku, zvládne to aj gazdiná. Ale inak nie.

alickapusinka
25. jún 2024

@simca06022011 ja mám muža má 208 cm predtým v obchodoch tak nebolo. Nemyslím štrikovane veci ale normálne šite nohavice, saka, šaty .Napríklad ľanov šaty látka ak vieš ušiť ťa vyjde 30 eur a ak ich kúpiš tak 120 eur ja som si kúpila takže ja píšem o šití nie o štrikovaní. To mám rada hrubé ponožky na zimu.

mantilka
26. jún 2024

Dievčatá, klobúk dolu, že mentálny relax. Moje šitie má práve naopak privádzalo do nervozity. 🧐 Nebola som najhoršie ale rozčuľoval má ťa piplacka, strašne dlho to trvalo a najhoršie bolo, keď mi pred koncom došla spodná niť 🤣🤣🤣. Už sijem len záclony, keď ich neupravia rovno v obchode. Ale obdivujem práce šikovných zienok.

mantilka
26. jún 2024

Inak moja mamka nám všetko sila aj bez strihov,, háčkovaná, plietla, palickovala. Pri telke jej vždy išli ruky. Ja som tiež skúšala šiť aj som plietla a trochu háčkovala ale teraz to už nie je finančne zaujímavé aj keď kvalita v obchodoch ide dolu vodou. Sused o pár rokov starší začal šiť a brat po ňom. Boli perfektni šili si všetko, bez strihov aj vetrovky, saká...ale také perfektne kombinácie a vymyslené strihy...zasli sme nad ich dielami.