Baby chcem si ušiť tričko s krátkymi rukávmi, ale nikdy som nič nesila. Koľko látky si mám kúpiť? Na veľkosť M. Bude mi stačiť 1 meter? Prípadne rady, návody, videá, ako na to potešia. Stroj mám, ale neviem s ním robiť. 😔
Nebolo by lacnejšie kúpiť si to tričko??
@stellarstar myslím že nie. Chcela by som sa naučiť šit a zažiť tu slobodu tvorenia vlastných outfitov.
To je niečo iné, tak musíš hľadať na Google, YT, IG ... návody ako na to. Tam nájdeš viac info a tipov ako tu z čoho koľko potrebuješ. Ale najprv sa musíš naučiť so strojom zarábať
Ak sa chces naucit sit, tak zacni niecim jednoduchsim, napr. oblieckou na vankus. Ak chces sit tricko, tak bez overlocku to nebude dosahovat profi kvalitu.
Ahoj 1 m ti uplne staci ale ak bude úpletove pouzi elasticke nite nie obycajne tie by ti popraskali a potrebuješ aj patent na zapracovanie okolo krku ...
@ajajka elastické nite mám 😊 hej tiež si myslím, že 1m bude stačiť, šírka látky je 1,5 m.
Ak si kupuješ kvalitné látky a také čo sa ti páčia je to dnes drahšie ako kúpiť hotové. Ale aj tak šijem.
Ak nevieš vobec narábať so šijacím strojom nájdi si doma nejakú nepotrebnú látku alebo kus oblečenia, a nauč sa šiť jednoduché tvary.
Úplety sa na obyčajnom stroji síce ušiť dajú, ale vyžaduje to už určitú zručnosť. Nešije sa elastickou niťou, ale pružným stehom. Na zapracovanie priekrčníka stačí šikmý prúžok alebo podsádka.
Ako začiatočník si kúp alebo nájdi strih podla ktorého budeš šiť. Postupy aj strihy nájdeš na internete, na YT videá s návodom.
@ajajka zašiť tu gumu sa mi zdá veľmi náročné 😅
@ckocka chcela som si ušiť podobne modely ako veronikain, našla som rovnakú látku na takoy. Prišlo mi, že ma to vyjde 2-3x lacnejšie ako u nej kúpiť, síce ja u nej nakupujem veľa, ale chcela som sa to aj ja naučiť ušiť, presne preto aby som nemusela kupovať od nej. 😅
Tak ale nezačínaj od konca. Najprv základy a jednoduché veci.
Určite začni niečím jednoduchším, ja som začínala plátenými taškami zo starých plachiet 🙂
Daj si poradit od skusenejsich a zacni niecim jednoduchsim. Napriklad sukna do gumy? Jednoduchy top? Preco hned upletove tricko?
Tak s upletom je troska viac roboty, napriklad teraz param lemovanie na priekrcniku, lebo nemam coverlock a trapim sa s tym kombi overlock a rovnosteh. Vies, o com tocim? 🤣
Ja som si zobrala od mamy overlock a skusila som usit ako prve - synovi obojstrannu capicu a nakrcnik, ked nemal do skolky, ked uz chces z upletu zacat. Da sa aj na rovnostehu. Nemusia vobec byt nite elasticke, aj do overlocku pouzivam nite z Lidla. Len musis uplety sit elastickym stehom, a to overlockom alebo elastickym stehom na obycajnom stroji.
Prestuduj si stranky caramilla, to vela pomoze. Ale mne strihy od nej nevyhovuju, jedine capice, tie su fantasticke.
Ja ale sebe musim komplet kazdy strih upravovat cez prsia, tak to mam zlozitejsie.
Da sa sit aj uplet na ovycajnom stroji, aj lemovat dvojihlou, alebo cik-cak-om, ked sa mi nechce drbkat s dvojihlou. No skus, kludne. Sitie je ale dost o parani, co Ti poviem, sijem 6 rokov cca a stale som jak lava. Sice mi to ludia chvalia, ale ja tam vidim vela chyb. No prve tricko podla mna budes rada, ked ho das na zahradu alebo ako pyzamo, fakt. Ale to nevadi, netreba sa vzdavat. A mozno Ti to pojde, co ja viem? Ja mam ale aj dost stare stroje, mozno s modernejsimi, kde je stelovanie elektronicke, by to slo lepsie...Mam ten dojem...
Na nohavicach staci v pase prehnut latku na širku gumy urobiť tunel a gumu len navliect ..ale tazko to takto vysvetlovat najdi si fakt na you tube videa a lepšie sa ti bude uciť ..
Napriek vsetkej snahe, co do toho vlozis, priprav sa na to, ze minimalne ten prvy pokus zmršíš. Lebo sa na nom budes ucit. Cim komplikovanejsiu vec si vyberies, tym skor urobis chybu.
Napriklad ti to nakoniec nebude pri noseni dobre sediet, bude sa ti to posuvat, po prvom oprati sa ti rozpara svik,…
Nedaj sa odradit.
Ale daj si poradit, ze zacat treba s lahsimi vecami, aby si sa naucila robit so strojom. Poznat stehy. Ktory kedy pouzit. Robit s latkou. Poznat, ktora ako funguje. Nie kazda krasna latka sa da pouzit na hocijaky typ odevu.
A najdolezitejsie zo vsetkeho - kazdu latku najprv oper (okrem chemicky cistenych, co nesmu okolo vody ani dychat a 100% polyesterov). Az potom zacni z nej strihat.
Darmo do toho vlozis vsetok svoj um, cas a trpezlivost, aby ti to sedelo tip-top, ked po prvom oprati sa ti to zrazi.
Najdi si strih, nakresli si jednotlive diely na papier. Tam uvidis uplne presne, aku plochu ti to zaberie.
@autor pri šírke látky 150 ti treba dĺžku trička+dĺžku rukava+ nejakých 10 cm naviac ak je šírka 180 stačí len dĺžka tričká + 10 cm naviac Netreba žiadne elasricke nite ,ale elasticky steh a ihlu (strecha alebo superstrech) na uplet.Baby vyššie ti dobe radia ,ak nemáš žiadnu skúsenosť so sitim tričko sa ti zdá možno jednoduché, ale nie je to tak .Naviac na "obyčajnom "stroj to nikdy nebude ako od veroniky. Skus preštudovať v prvom rade videá pre začiatocnikov, potom sa zoznam so strojom.Skus ušiť nieco jednoduché, vankúš, platenú tašku, sukňu do gumy.Krajcirky sa začínajú v škole učiť tak, že šiju cez papier bez nite či vedia rovno šiť.
Tak ja som ako uplny samouk usila Strar Trek uniformu, 2 kabaty, 4 saty a asi 10 bluzok, nohavic a sukien, zuzila a skratila som si svadobne saty a usila zavoj ale tricko som sa neodvazila sit.
Nezacinala by som s niecim super jednoduchym. To je nuda. Ale trickovina je proste material na ktory potrebujes specialne nastroje a techniky. Uz len vystrihnut to poriadne je umenie. Napriklad taky detail ako je otvor okolo krku vypracovany rovnomerne bez toho aby sa netahal na jednu stranu je umenie. Ak to nedopadne najlepsie, nevzdavaj sitie a zvol iny material na zaciatok.
Ahoj, tak ja sijem tretim rokom a stale sa povazujem za velkeho zaciatocnika aj ked som uz usila vela nositelnych kuskov a prave som zacinala tiez upletom a teplakovinou. Stroj som mala dost jednoduchy ,nevedela som ci ma to chyti, no ale uplety na obycajnom stroji bez lepsich funkcii ,to je trapenie. Hned ako sa dalo som kupovala overlock, to je uz paradne šitie 🙂 a casom aj lepsi rovnosteh som kupila.
Sijem leginy, tricka ,mikiny, šaty z pruznych materialov.
Ja som taka , ze ked povedia, nezacinaj s tym a s tym tak just to musim vyskusat. No je pravda, ze na videjkach to vyzera velmi jednoducho. Trápenia, parania, nastavovania strojov, zvolenia spravnych niti a ihiel ,o to vsetko sa ten cas sitia dost natiahne pre nas zaciatocnikov, niekedy az tak , ze prejde chut 😁
Samotne strihanie latky musi byt presné a niekedy v zaciatkoch su aj take situacie, ze vystrihnes napisem zjednodusene napr.dva diely pravé a nie lave a prave (pri rukavoch napr.) a to naštve ked mas menej latky a nevyjde ti na novy spravny diel.
Priekrcnik - otvor okolo krku som sa najlepsie naucila podla videa od caramilly.
Zacinala som na videjkach a strihoch od caramilly, kurzy mody, pro sikulky a fazonetky na yt.
Na zaciatok si kup nejaky lacnejší uplet ak chces ten uplet naozaj vyskusat, kup si strih na nejake detske tricko a skusaj. Mozno dostanes chut kupit hned overlock a mozno dostanes chut si to tricko radsej kupit 🙂
@nevenka ja lemujem priekrcnik vždy pruzkom na polovicu, ale najprv si vyskusam prisit najdlhším rovným stehom a až keď som naozaj spokojná, prisijem ho overlockom...a dookola, aby pekne sadol priekrcnik, presivam iba obyčajným stehom, žiadny 3kroky, ten sa mi nepáči, roztrhlo sa mi to presitie za celé roky 1x...a tiež odporúčam videa od caramilly, tam som sa vedľa naučila, napr.video na použitie 2 ihly ma úplne super.
Keď chceš začať šiť, popozeraj si hlavne videa na YouTube, skús od caramilla.cz, ta ma asi najviac videli pre začiatočníkov, podľa nej som začínala...občas pozriem aj kurzy módy...a strihy mam rada od shape-patterns.cz, teraz som objavila zivestrihy.cz., tam je super, ze si vieš každý strih prispôsobiť aj na mieru, caramilla ma.velky výber strihov, prosikulky, fazonetka...hlavne si to poriadne nastuduj, to nie je len tak ze chcem šiť a koľko latky...
Neviem ci toto poznate baby, ale za mna uplne genialny napad zacat aj skoncit kazdy sev malym pruzkom sucheho zipsu. Roky som sa trapila so zamotanymi nitami a odkedy pouzivam tento pruzok sucheho zipsu vsetko je krasne zacate a clovek aj usetri dost vela niti ked si to celkove zrata.
https://www.google.ca/search?q=stop+thread+tang...
@monulienkamt ale ako na polovicu overlockom? Som daka nechapava dnes. Ja som tie videa od caramilly kukala snad 100x, ale idem este raz. Mne ta kracajuca patka tak podskoci a asi tam bude problem, mam staru veritasku len a obycajna patka mi to hrnie.
Mam to takto zazehlene a chcem to prisit takto na polovicu ako na dalsich fotkach.
A ano, 3 kroky nie je tak pekny...🤔
https://www.caramilla.cz/kolik-potrebuji-latky-...