Ako zmenšiť šaty zložené z 94% z viskózy a 6% z elastánu?

nenisom
20. feb 2023

Ahojte,ako zmenšiť šaty zložené z 94% z viskózy a 6% z elastanu?
Ďakujem 🙂

oli18
20. feb 2023

Tazko povedat, nevieme, ako su site a co ti je velke. Ja zvyknem prsne zasevky.

nenisom
autor
20. feb 2023

sú veľké v oblasti pásu,resp brucha

aurelia2000
20. feb 2023

Daj foto šiat, že aký to je strih. A o koľko chces zmenšiť.

moonlight1210
20. feb 2023

Ako prve - oprat.
Viskoza sa vzdy trochu zrazi.
Potom zmensovat.

Ako zmensit zavisi od strihu a toho, kde potrebujes zachovat pruznost latky. V ktorych partiach. Nevyhodou je, ze na taku vec je najlepsi overlock. Aj bezny stroj to vie zvladnut (napr. cik-cak stehom), ale je tam vyssie riziko, ze sa sviky mozu trhat pri prudsom napnuti.

nenisom
autor
20. feb 2023
aurelia2000
20. feb 2023

😅 Vôbec nie je vidno strih, kade idú sviky. Či je to princesovy strih alebo prestrihnute v páse. Zužovanie šiat je lepšie nacvičovať na darovanych veciach. Prečo chces kupovať niečo, čo treba upravovať?

aurelia2000
20. feb 2023

@nenisom Tu sú nejaké možnosti

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moonlight1210
20. feb 2023

@jabadabadu inak toto robim s vacsimi vecami (ktore neboli drahe) aj ja. Operem, hodim (napriek stitku so zakazom) do susicky.
Mam par kuskov, ktore to takto nahodne zrazilo presne na mieru a nosim ich. Vacsinou su to tricka. 🙂

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
galganka
20. feb 2023

...daj si opasok vo výške prestrihu... 🤷‍♀️

moonlight1210
20. feb 2023

Aj ked som si to zvacsila, nie som si ista, ci sukna je nazberkana, ci kruhova. Upravit by sa dalo oboje (ak nechces zmensovat privelmi - to by ti potom nesedel pekne vrch).

Kazdopadne by bolo treba odparat suknu od vrchneho dielu a tak upravit (ak to ma byt poriadne upravene) a na to ti rozhodne odporucam overlock az to budes zosivat dokopy. To je presne ta cast, co cela musi ostat pruzna a pri obliekani a noseni je prva, co ti popraska, ak to zosijes inak.

Preto si presivanie premysli.

Postup by bol:
1. odparat suknu od vrchneho dielu
2. Na vrchnom diele odsit dva zvisle zasevky vpredu (vrchny hrot zasevku by mal byt umiestneny vzdy pod prsiami) a dva miernejsie zasevky vzadu na chrbte, cim sa vrchny diel zuzi. Ak to nechces velmi zuzovat, tak urob len dva plytsie zasevky na chrbte, predne vynechaj.
3. Sukna, ak je iba nazberkana, tak sa bud viac nazberka a prisije naspat. V pripade, ze by uz takto hustejsie nariasena posobila moc hrubo, tak sa z nej odstrihne zvisly pas (zhora nadol) a nazberka sa a prisije naspat len jej zvysok.
Ak je kruhova, treba ju rozprestriet a tiez odstrihnut zvisly pás, len bude trochu kónický (ako lichobeznik).
Nemozes odstrihnut rovny pas (ako pri nazberkanej), lebo riskujes, ze potom sukna na jednej strane bude trosku inak “visiet”. Treba si to dobre prepocitat.
Tak aby zvysok horneho (kratsieho) obvodu bol potom presne tak dlhy, ako novy zuzeny obvod vrchneho dielu. A tiez prisit suknu naspat (horny obvod sukne a dolny obvod vrchneho dielu by ti mali presne sadnut.

Ak saty nemaju zips, len sa natahuju (napr. cez hlavu), tym sa pri obliekani budu musiet po uprave este viac natiahnut. Preto treba zasevky zasit pruznejsim stehom, a obvod tym duplom.

A urcite pred celou tou pracou saty oprat (aby sa zrazilo, co sa zrazit chce) a ozehlit (najlahsie sa pracuje s rovnou latkou, nedojde k chybe pri meraniach a strihaniach).

nadchovnik
10. aug 2024

Baby,poraďte ako zúžiť riflovú sukňu na gombík?Schudla som a je mi v páse široká.Z opaskom to nevyzerá dobre