Ahojte,
zvazujeme kupu sklenika, aby sme "predlzili" obdobie, kedy by sme si vedeli dopestovat vlastnu zeleninu, ale poculi sme protichodne skusenosti a kedze ide pre nas o celkom velku financnu investiciu, potrebujeme to zvazit poriadne.
Zaujimalo by ma, ak mate sklenik a zijete niekde v okoli Galanty (pripadne aj odinakial), co a dokedy-do ktoreho mesiaca/odkedy-od ktoreho mesiaca dokazete vypestovat v skleniku? Chceli by sme najma rajciny a papriky, lebo to co sa v obchodoch predava, je velakrat hroza.
Nemame vsak miesto na mega sklenik, mozno tak 3x4 metre a sme 6-clenna rodina. Tak ci sa to vobec oplati zvazovat.
Dakujem pekne za skusenosti
vo vykurovanom u nas na juhu (okr. NZ) vacsinou ludia kvetinari pestuju ku kvetinam jahody a bylinky...neviem ze by niekto v malom pestoval rajciny a papriky...skor potom zasadia v tom marci a prva uroda je uz koncom aprila.
to by si musela zavčasu vykurovať.... inak to nedáš. paprika a paradajky chcú teplo - min. 20 st. , inak z toho nebudeš mať vôbec nič.
my sme síce na severe , ale sused dáva papriky do skleníka v marci, ale vykuruje ho.
my máme skleník 3*4, sme 6 ,ale úroda v skleníku je pre nás málo... sadíme aj na pole - ale to už je ozaj teplo.
V prípade ze príde väčšia zima a dlhšia nemáš šancu to tak vykurit aby si mal peknú úrodu. Co začínajú v marci a apríli majú čo robiť aby si dopestovať v skleníku. Co niekedy pestovali už prestali a dnes už aj z trznic vymizli trhovnici z južného Slovenska
Nepíšeš či planiješ vykurovať skleník či nie. Čo je dosť zásadný rozdiel, a keď aj áno tak čím?
Mám.nevykurovaný skleník (stredné SVK) včera som obzerala paradajky aj papriku, na.zimu tam mám už len šalát rukkolu mladú cibuľku a bylinky.
Nechcem ťa demontovať , ale na 3*4m pre 6 člennú rodinu...no neviem.
Ako už hore písali papriky a paradajky potrebujú teplo, hoc aj vypestované v skleníku nebude to také ako to čo dozreje v záhrade, je to tak trocha nasilu.
V časoch môjho detstva sme kúrili drevom v kachliach aby rastliny nezamrzli ale to bolo v časoch bývalého režimu keď veľakrát človek v obchode našiel iba prázdne regále
@sissik
@stvura
@deti95060810
@markusrasford
@katica06 Ahojte, vdaka vsetkym za reakcie...v zahrade pestujeme aj klasicky, mimo sklenika, ale nie vo velkom, lebo len nedavno sme sa prestahovali z bytu (z mesta) a mame moznost pestovat aj na poli (velkost cca 4-5 arov), len to asi az ked tie najmensie deti trochu podrastu...zatial nam uroda zo zahrady celkom stacila vzhladom na nedostatok casu popri inych povinnostiach, ale chceme postupne v zahrade zvacsit plochu, kde pestujeme...ten sklenik sme zvazovali kvoli tomu, aby sme mali zeleninu aj potom, co vonku uz klesaju teploty...v skleniku by sme vedeli mat elektrinu aj zavlahu...ale zase vstuona investicia je dost velka na to, aby z toho nakoniec nebol velky osoh :(
@markusrasford toto je zaujimave - aj ja som si to vsimla, ze posledne roky sa nedari pestovat ani velmi skusenym pestovatelom :( a prave o to odstrasujucejsie je kupovat tie potraviny v klasickych obchodoch
nie, že sa nedarí, ale je to nerentabilné
@miri.b ano, ak sa to berie tak, ze v obchode sa da predsa kupit a hadam aj "lacnejsie" a nehladi sa na tu kvalitu...bohuzial uz aj na trhoch alebo "z dvora" podvadzaju :(
Tak maly sklenik sa neoplati. To sa nedoplatis na vykurovani. Jedine,ak by ste mali fotovoltaiku. Samotne vykurovanie sklenika je nakladne. Ja mam sklenik,ale nevykurovany. Este teraz tam mam papriku. Paradajky odtual nie su bohvieako chutne,ale daju sa dopestovat. A hlavne sklenik je nachylny na kadejake hubove plesne,cize aj to sa budes musiet naucit ako spravne vetrat a odstranovat vlhkost,lebo potom sa mnozia plesne.
Ako, kedze som si touto naivitou co pises (pestovat na 4aroch) presla by som sa k tomu nevratila...moja byvala kolegynka tiez este minuly rok pestovala s manzelom na 6a, tento rok zmensili...a to pisem u nas na juhu kde nie je problem dopestovat. Proste sa to neda stihat casovo a ked ti nevzide vsetko budes sklamana, ze robis len to, to je praca na cely den. Treba si velmi dobre premysliet ako budes mat spravene zavlazovanie, vetranie, tiez vyvysenie pri mensich plodinach nie je na skodu. Pristup pre zoranie, prihonjenie...milion veci dopredu premysliet. Nie len tak hrrr sa do toho pustit.
Inac sklennik ci folia u nas na juhu zacina byt pomaly na ostaru - ja som svoju foliu (10x4) minuly rok zrusila lebo sa mi tam zelenina "varila", tento rok som mala peknu, v porovnani s foliovou uzas. Asi 20 korenov paradajok a 40 paprik, plus bylinky, spenat, salat, fazula...este teraz mam vonku cuketu, cibulu a bylinky.
@stvura veru mas pravdu, my sme tiez zrusili. Vsetko sa tam varilo.
V zime dopestujes rajciny a papriku jedine vo vykurovanom skleniku a kvalita mode mozno len trochu lepsia ako to co je v obchodoch. Oni potrebuju teplo a papriky aj primeranu vlhkost. To u nas nedas ani na juhu slovenska 😉 V zime mozno salaty, redkovky, rukolu, spenat.
Ja tiez chcem sklenik, urcite nebude vykurovany, ale s rajcinami nepocitam. Skus si pogooglit, co sa da pestovat v nevykurovanych sklenikoch. Viem, ze v casopise zahradkar bolo tomu venovane jedno cislo pred par rokmi. Mozno najdes nieco na nete.