ahojte isto tu bude niekto z Galanty alebo blizkeho okolia, prestahovala som sa zo str. Slovenska /kvoli vztahu/, som tu druhy mesiac a neviem si zvyknut, ludia so mnou nehovoria - v praci - casto zacnu po madarsky, ked sa o niecom bavime. asi by som mozno chcela niaky tip ze kam chodit aby som sa zoznamila s ludmi alebo jednoducho nieco, aby sa mi tu lahsie zilo. dakujem!
Žiaľ juh Slovenska je taký, ja si pamätám keď som bola prvý a poslednýkrát v Komárne tak či som išla do potravín drogérie alebo lekárne všade na mňa hovorili po maďarsky...hrozne som sa cítila ako v inej krajine nič som nerozumela. Keď videli že nechápem každý prepol do slovenčiny bez problémov ale cítila som sa nie dobre, viac som do Komárna nešla 😀 musíš si buď zvyknúť alebo sa naučiť po maďarsky 🤷
@deti95060810 niaky konkretny ? link na dobry alebo tak 😀
@janaziar987 v Galante sa nájdu aj v pohode ľudia ale aj ľudia ktorý nestoja o rozhovor. Skus sa s niekym spoznať ísť na nejaké akcie keď budu zoznámiť sa a chodiť von zoznámia ta z ďalšími a tak ďalej ale z vlastnej skúsenosti hovorím ze není to moc dobře keď ta pozná polka Galanty resp keď o tebe hovoria ľudia a ty ich ani nepoznáš. A hlavne mladý ľudia je ich tam dosť co sú taky ze bohvie co si o tebe myslia a škodoradostny a tak no. Musíš vedieť s kým sa začať baviť. Skus sa na niekoho usmiať, keď sa usmeje naspäť tak vieš ze ten člověk bude pohode keď na teba bude zahlidat alebo ešte si odpluje tak chod radsej dalej
@janaziar987 niektorý ľudia sa naschvál začnú rozprávať po maďarsky a ysi im nerozumela na to si tu musíš zvyknúť ale v Ga není až tak veľa Maďarov ako v okolitých dedinách
@janaziar987 koľko máš rokov keď sa môžem spýtať?
@2006_1211 29
Myslím, že to pre tých ľudí vôbec nie je problém, "prepnúť" do slovenčiny, aj tak tu na Slovensku nevedia poriadne po maďarsky, je to len hovorová maďarčina...ale som si istá, že to nerobia naschvál, neuvedomia si to, ide to tak nejako samé od seba, že zrazu zmenia jazyk....no mohla by si ísť napr. na kúpalisko Galandia, aj v kine dávajú dobré filmy, prípadne choďte na dobrú pizzu v Taverne, neviem či si bola na galantských trhoch, tie boli v auguste...o 10 km ďalej je Šaľa, tam je pešia zóna a na nej fajn kaviarničky, zmrzlinárne, môžete sa ísť prejsť na Kaskády k Váhu, ak máte psíka, či na násype vedľa rieky vedie cyklotrasa až po Sereď.
@salamistka dakujem moc!
Príspevok ako keby som písala ja, ešte aj vek sedí 😁 len moja lokalita je Dunajská Streda a blízka dedina okolo, všetci tu hovoria maďarsky ... Tiež som sa zo začiatku cítila divne, teraz už keď na mňa niekto začne maďarsky, hneď mu odpovedám, že nerozumiem. Ak sa somnou chcú rozprávať aj tak, tak prepnú, keď nie, idú ďalej. Ťažko sa zvyká, ale už to tak neriešim, daj tomu trošku času, čoskoro ti to bude jedno 😊
@smajcii ano to si stale hovorim ze treba cas 😉
@janaziar987 ja si myslím, že začať sa učiť maďarsky nie je zlý nápad. Určite si okolie spriatelíš, keď sa im budeš snažiť rozumieť. Skús napr.duolingo. ak tam teda plánujete žiť dlhodobo.
Tiez byvame na Juhu a nerozumiem ani slovo po HU. Doteraz mi to nevadilo, na ulici a pod. V praci je to ale dost velka prekazka. Ja nie som ochotna sa tak prisposobit, takze sa vratime do zahranicia.
Ja by som na juzne Slovensko nesla. Cele strasne nesympaticke, nic tam nie je - hory, priroda, uplne nezazivny region
Madarcina mi dost trha usi. Som z Bratislavy, tiez som zila kvoli vztahu 2 roky inde, ale bolo to stredne Slovensko pri BB a pacilo sa mi
@denisah6 tak toto sa mi ešte nestalo 🤭 skôr mám s predavačkami zle skúsenosti, že aj poviem, že nerozumiem a aj tak v jednom kuse dookola skúšajú maďarsky 🙈😁 ale teda hľadať si tam prácu by som nemala odvahu, skrz ten jazyk presne. Ale vraj u nás v dedine je tiež veľa Slovákov, no stretnúť tu niekoho je skoro nemožné, uvidíme keď sa mi narodí malá, možno uvidím viac ako keď som chodila do práce 🤭😁
@janaziar987 mne to strasne divné prislo, ked sme boli v Štúrove. Sak to co je, aby si po maďarsky vsade pocula, keď si na Slovensku
Ja používam doma aj v práci slovenčinu, ale môj materinský jazyk je maďarčina....a tiež nemám rada, keď v práci na mňa niekto spustí maďarsky a ja mám úradne vysvetľovať, prípadne prekladať v pracovných veciach, najlepšie sa mi komunikuje po slov., niekedy sa ani nepriznám že ovládam maďarčinu....je to však pre mňa zaujímavé zistenie, že niektorým z vás tak vadí v týchto južných regiónoch maď.jazyk, aj keď to chápem, len som si to neuvedomovala.
@mircalla mne presne tie hory chýbajú, aj potenciál aspoň v podobe cyklotrás tu vidím, ale nič také tu veľmi nie je, čo je aj celkom škoda.
A ozaj, sa ti čudujem, že si sa z BB vrátila ešte tuto na západ, ale to asi preto, že ja mám bližšie teda ku všetkému na východ od BA 😁😁 Aj keď teda musím uznať, že mi to trvalo síce tri roky, ale zvykla som si aj na prácu v BA 🙂
@mircalla áno samozrejme tomu rozumiem, rodina a miesto kde si vyrastala zohráva veľkú rolu, presne preto to bude mňa stále ťahať viac k Popradu a teba do Bratislavy, to je normálne 😊😊
A s tým platom, smiem vedieť čo robíš? Lebo teda ja som tu síce nešla s vidinou neviem akých miliónov, ale teda musím povedať, že ani sa tu nemám nejak extra lepšie než na východe, lebo jednoducho tie náklady na život sú o dosť vyššie a mzda nejak zaspala 😀 asi som nemala toľko šťastia 🤭😁
@salamistka za seba môžem povedať, že si myslím, že som dosť tolerantná čo sa tohto týka, nepokúšam sa tu ľudí meniť, skôr sa k tomu staviam tak, že ja som sa prisťahovala, preto sa ja musím nejako prispôsobiť. Len keď sa nad tým človek tak hlbšie zamysli, občas mu príde dosť smutno, že v krajine, do ktorej sa narodil sa nedokáže dorozumieť len kvôli tomu, že je v inej časti Slovenska a odrazu sa z neho stáva akoby národnostná menšina 🙂 najviac je to obmedzujúce v službách, resp. veľmi zle skúsenosti som mala u lekárov a takisto keď sa organizujú podujatia typu dní obce a podobne, na Slovákov sa absolútne nemyslí, ani jedno slovo na týchto akciách nebýva po slovensky, preto je aj tak ťažké nadviazať kontakty a nejako sa snažiť socializovať ☹
Ja som cely zivot vyrastala pri GA, do GA chodila do skoly a nemala som ziadny problem, ved tam vacsinou po SK, u nas na dedine viac po madarsky, ale ja som sa za cely zivot nenaucila nic po madarsky a poznam vela ludi z okolia co nevedia vobec a ziju tam od narodenia. 🙂 tu este aspon vsade zacinaju po SK, nie ako v DS.volam dr.a to hned po maďarsky začne. :D
Vazne sa ma ucit po madarsky, aby sa na Slovensku dohovorila?? Mam synovca, po slovensky nevie ani ceknut a zo slovenciny mal dvojku 😂 nechapem ako 🤦♀️ Ja tomuto nerozumiem, co aj Ti rodicia cakaju, ze sa nikdy nepohne z domu, mimo tej dediny..o skolach ani nevravim, dvojka zo slovenciny a nevie ani slovo
@janaziar987 chod navštíviť moju mamu, a ak máš rada kvety a záhradku tak si budete veľmi rozumieť.
Neviem keď som tam chodím do parku, na hrádzu. Sú tam tenisové kurty.
A teda so slovenčinou som problém nikde nemala. Keď som na pozdrav odzdravila slovenský každý prepol do slovenčiny
tak jazykový kurz , aby si sa aj ty mohla zapojiť do rozhovoru...