Ženy žijúce vo Francúzsku

ria7091
26. máj 2024
sovica
26. máj 2024

Tu máš skupiny, skús sa pridať resp. požiadaj o členstvo:
https://www.modrykonik.sk/group/list/?query=Fran

cookie29
27. máj 2024

a aka je otazka?

ria7091
autor
29. máj 2024

@cookie29 mne sa absolutne nedá nieco napisat a toto je vsetko co sa mi podarilo.
Ak vas to obtazuje,mrzi ma to.
Chcela som len radu,hladam slovenku,co zije a porodila vo francuzsku...a vela otazok,ktora ma s tym skusenosti,zo zivotom tam a tak....
Ja sa tam chystam zit s priatelom a chceme tam mat aj babatko a spolocny zivot.....
Ak niekto taky je budem rada.
Ak nie prepacte ze takto,ale skusam sa aspon cez net s niekym spojit.
Ďakujem 😊

cookie29
29. máj 2024

@ria7091 napisala si titul, nic od textu prispevku. Mozno preto sa neda viac. a pytam sa aka je otazka.
A skusenosti mam 😉

blanblan
29. máj 2024

@ria7091 Priateľ je Francúz? Tak to good luck. Odpovedať/poradiť môžem, krajinu neodporúčam....ale tak ideálne to asi nie je nikde

ria7091
autor
29. máj 2024

@cookie29 no ja nemam vobec ziadne,teraz sa ucim zatial jazyk.chcela by som tam mat rodinu,moj priatel je ukrajinec.
Viem ze je tam velmi kratka materska....ako to funguje,potom,co s dietatom,alebo popripade ci mozem s nim zostat aj o nieco dlhsie doma?Predsa len myslim ze by to bolo lepsie.a ak som predtym pracovala na slovensku,odkial mi bude chodit materska?ak zo slovenska mam narok byt na materskej tolko ako na slovensku,alebo ak budem zit tam tak uz len podla ich zakona?
Ak odtialto odidem na ake doklady nesmiem zabudnut a zobrat si odtialto tam?
Casom clovek zisti a narazi na vela veci....
Este som chcela vediet aj to,ze mam psika staforda,ci je mozne si ho tam zobrat zo sebou a co to obnasa?ak budete vediet mi poradit budem rada.ďakujem moc 😊

ria7091
autor
29. máj 2024

@blanblan priatel je ukrajinec a preco nie francuzsko?mate zle skusenosti?ak ano ake?

ria7091
autor
29. máj 2024

@sovica ďakujem

cookie29
29. máj 2024

@ria7091 Materska je v zavislosti od poctu deti. Takze pri prvom 16t, z toho 6 pred porodom a 10 po porode.
Potom ide dieta do jasli, ak mas na ne stastie a dostanes, alebo si musis najst opatrovatelku, tzv assistante maternelle. Ano mozes zostat doma dlhsie, ale potom su tam podmienky, zalezi kolko mas odpracovane u zamestnavatela, pozaduje sa minimalne rok. Congé parental je rok, a moze sa obnovit dvakrat. Vyska prispevku je nezavisla od Tvojho prijmu a zalezi od poctu deti. Teraz presiel novy zakon, tak tusim je polovicka CP pre muza a polovicka pre zenu. Ale pre jedno dieta je to cca 400€, ale este raz, musis tu mat odpracovane. Materska zavisi od platu ale aj od kolektivnej zmluvy.

Amstaf? Nie. Nedavno som tu pisala jednej kocke, zalezi ci je kategoria 1 alebo 2, ale 1 v ziadnom pripade, 2 su prisne podmienky a musis mat na to specialne povolenie a skusky

ria7091
autor
29. máj 2024

@cookie29 toho psika mi bude luto 😒....
Jedna sa mi o prve dieta....neda sa o matersku poziadat zo slovenska ak tam chcem zit?ci to tak nefunguje....
S opatrovatelkou to ako funguje?
Pokial som v praci?a podla vasho podla oplati sa zaplatit opatrovatelku a ist do prace?nestraca sa tym padom prispevok na dieta,alebo materska ako na slovensku myslim ked nastupis do prace?
Niekde precitam to alebo ono,ale je dobre si vypocut aj nazor zien co tam ziju.....
Este som citala ze moje dieta dostane slovenske obcianstvo a treba ist na svk vybavit rodny list.da sa to aj z francuzska,alebo je nutne ist na slovensko?
Ďakujem 😊

cookie29
29. máj 2024

aky prispevok na dieta? Su rozne...
ak sa narodi vo Francuzsku, tak musis nechat zapisat rodny list do osobitnej matriky v Bratislave. Aleb cez konzulat v Parizi. Akoze pre zaujimavost, to by si dieta nechala vo Francuzsku a sla na Slovensko sama? Lebo samozrejme bez rodneho listu nedostane cestovny doklad...
Opatrovatelka? No mas s nou normalnu pracovnu zmluvu, si zamestnavatel a ona Tvoj zamestnanec. Deti byvaju u nej doma. Podla kolektivnej zmluvy a zakonnika prace. Potom zalezi ci mas s nou zmluvu na plny alebo neuplny rok, tam sa to rozni. Ako funguje materska medzi SK a EU to teda netusim, ale predpokladam, ze budes mat nejakym sposobom minimalne zdravotne poistenie? Ci uz bude pracovat muz alebo ty?
A ak tam chces zit, dobre, ale ako? Kde budete byvat? Bez prace a prijmu sa k byvaniu len tak lahko nedostanes. A teda fest zalezi v ktorej oblasti, pretoze su miesta, kde si ludia vyberaju komu prenajmu taky je vysoky dopyt

blanblan
29. máj 2024

@ria7091 podľa mňa je to tu jeden bordel ktorý si nevedia upratať a 2 cudzincov tu s otvorenou náručou vítať nebudú, ak ani neviete poriadne jazyk, možno ak by ste mali nejakú speci kvalifikáciu. Ja ti ale nechcem brat ideály, len si myslím že u nás, alebo celkovo vo svete, majú ešte ľudia dosť zidealizovane predstavy o Francúzku.
Tu materskú si myslím že môžeš dostať zo Slovenska, tam sa treba informovať, tu asi nie pokiaľ by si nič neodpracovala, ale to neviem. Ja som teda nemala nič odpracované a žiadna materská. Ale to už bolo dávno, neviem či sa na Tom niečo zmenilo

cookie29
29. máj 2024

narok na matersku mas ak:

Ako zamestnanec ste poistení v sociálnom poistení najmenej 6 mesiacov.
Počas posledných 3 mesiacov pred tehotenstvom ste odpracovali aspoň 150 hodín, čo je ekvivalent tretiny času.
alebo ste počas posledných 12 mesiacov pred tehotenstvom odpracovali aspoň 600 hodín v dočasnej práci, zmluve na dobu určitú, sezónnej alebo prerušovanej činnosti.
Počas 6 mesiacov ste dostávali 1 015-násobok hodinovej minimálnej mzdy alebo 2 030-násobok hodinovej minimálnej mzdy počas 12 mesiacov pred tehotenstvom.

Ak tieto podmienky úplne nespĺňate, nemôžete v rámci materskej dovolenky využívať denné dávky.
Ak ste nezamestnaný

Nezamestnaný máte denné dávky, ak spĺňate tieto 3 podmienky:

Dostávate dávky v nezamestnanosti od France Travail (predtým Pôle Emploi).
Dostali ste ho za posledných 12 mesiacov.
Prestali ste pracovať pred menej ako 12 mesiacmi.

Do zdravotnej poisťovne budete musieť poslať kópie posledných 4 výplatných pások.

ria7091
autor
29. máj 2024

@cookie29 no to by som nenechala dieta same,len som citala na nete ze treba rodny list vybavit osobne na slovensko,preto som sa pytala ci jeto mozne aj z francuska?
Muz tam bude pracovat samozrejme a zatial budeme.byvat v podnajme.
Chceme ist do oblasti Normandia....
Dakujem vam velmi pekne za vysvetlenie a ospravedlnujem sa ak sa stale vypytujem...
Najlepsia je sa zamestnat aspon na nejaky cas a potom riesit rodinu si myslim....
Zas som sa dozvedela nieco viac a to si cením 🙂.
Dufam ze ak niecomu nebudem rozumiet mozem sem napisat....
Ďakujem moc ☺️

cookie29
29. máj 2024

@ria7091 no možno to nie je lopatisticky vysvetlené ale na to aby si dostala slovensky cestovný doklad či už OP alebo Pas potrebuje dieťa rodný list. A bez cestovného dokladu nemôžeš ísť s dieťaťom na Slovensko.
Čiže keď sa dieta narodi vo fr rodičom inej ako fr národnosti tak síce dostane francúzsky RL ale tým to hasne. Takze najprv mu treba vybaviť slovensky RL čo môže trvať tuším 3-6 mesiacov a potom môžeš požičať na konzuláte v Paríži o vybavenie OP/pas s tým že to ide cez Slovensko takze žiadne 48h. A dieťa musí byt prítomné veď biometria. Čiže počítaj s tým že tak 9 mesiacov sa nikam nepohnes.

A Normandiia je široký pojem. Aj sa nemýlim tak cca 3-3,5 milióna obyvateľov. Čiže take menšie Slovensko. Aj tam sú veľkomesta a zapadakovy. A čo sa prace týka tak potrebuješ buď aktívne ovládať francúzštinu alebo mat špičkovú kvalifikáciu v úzkoprofilovom odbore a tam ti budú tolerovať len angličtinu.

ria7091
autor
29. máj 2024

@blanblan no ved to ze vsetky info sa z internetu nedozviem aj jednu s tych veci co ste pisali ze ci budem dostavat matersku zo slovenska ked tam porodim a zostanem...take veci len ak niekto tam bol.
A ak by ste mali este nieco dolezite co musim vediet,budem rada.
Ďakujem za radu 😊

sisaka
30. máj 2024

@cookie29 vybavenie rodného listu, vrátane osvedčenia o občianstve trvalo (z Kanady) 2 mesiace. Tiež tam majú nejaké zákonné lehoty, ktoré treba dodržať. Ak môže preukázať svoje občianstvo do mesiaca ma rodný list.

cookie29
30. máj 2024

@sisaka tuším že oficiálna lehota osobitnej matriky je 90 dni. Oni to väčšinou urobia rýchlejšie. Ja som to mala do mesiaca. Ale bola tam chybička v ich záznamoch nie z mojej strany, čiže to vrátili a slo sa znova. Ale jeden nikdy nevie. Samozrejme riešenia dá nájdu vždy, napríklad náhradný cestovný doklad lenže potom sa nepohne zo Slovenska , kým sa to nedoriesi

cookie29
30. máj 2024

@ria7091 vtipkujete že? Úprimne väčšina ľudí čo odchádza do zahraničia tam pracuje. Asi málokto to plánuje tak, že idem urobím si dieťa potom sa presťahujem do zahraničia a mám MD zo Slovenska, kde som predtým pracovala. Toto sa musíte informovať na Slovensku nie vo Fr, oni s tým nič nemajú.
Otázne je, kedy máte nárok na MD. Vo Fr, pokial máte zdravotne poistenie a to vám niekto musí platiť. Čiže buď máte pracovný pomer, alebo ste nezamestnaná a evidovaná na úrade prace alebo SZCO osoba. Ja neviem ako plánujete odísť do Francúzska ale kto vám bude eventuálne platiť poistenie na Slovensku? Či ak máte odpracované a naďalej nie ste poistená máte spätne nárok na MD? A toto vám odpovie LEN Slovensko.
Inak všetko informácie čo som vám posunula sú dostupné na internete, len treba hľadať a samozrejme ovládať jazyk.
Poznám veľa Sloveniek čo tu žijú ale všetky pracovali prv než mali dieťa. Ono tam ide aj o to či ti trvá pracovný pomer na Slovensku, kde je poistené dieťa, kde ma dieťa a ty trvalý pobyt a centrum záujmov. Toto si treba vykomunikovat s UPSVAR.

cookie29
30. máj 2024

Lehota na vybavenie žiadosti

Zápis do osobitnej matriky sa vykoná najneskôr do troch mesiacov odo dňa doručenia oznámenia. V odôvodnených prípadoch sa táto lehota môže predĺžiť najviac o tri mesiace.

ria7091
autor
30. máj 2024

@cookie29 ja som nepovedala ze chcem odtial odist a ist na slovensko.....ja som si len chcela zistit moznosti ako zacat,len sa pytam.
S muzom tam chceme zit,mat rodinu a az tu som sa dozvedela ze je potrebne pracovat aspon rok ako ste mi napisali.
Je vela veci co neviem a myslim si ze nerobim nic zle ked sa len pytam.Ako napriklad aj to u nas na svk ked sa narodi prve dieta dostava sa jednorazovy prispevok tzv.kocikove.a ci je to tak aj vo fr.
Ako si maju zeny poradit a pomoct,toto je tiez jeden s pripadov.
Kazdopadne aj tak vam ďakujem a zelam pekný den 🙂

sisaka
30. máj 2024

@ria7091 všetko, čo sa pýtaš, sú informácie, ktoré sú dostupné online, na web stránkach, či už ide o dávky na Slovensku, alebo Francúzsku.
Ak nie si schopná si takéto základné veci zistiť sama, neviem si predstaviť, ako chceš fungovať v zahraničí.
To nie je ako materská škola, že ťa niekto dovedie za ruku a tu som starajte sa. Vyžaduje si to samostatnosť, flexibilitu, priebojnosť a aj znalosť jazyka.
A ešte k tomu ideš na to zo zlého konca, miesto toho, aby si si zisťovala, či sa vôbec budeš vedieť vo Francúzsku zamestnať, ťa trápia socialne dávky. Najprv snáď makám, vytvorím si finančné zázemie a potom rozmýšľam nás dieťaťom. Kým sa dostanete do takého štádia, budeš vedieť presne, ako to v krajine funguje a na aké dávky budeš mať nárok.
Nežijem vo Francúzsku, ale som si istá, že také luxusné dávky, aké poskytuje Slovensko pri narodeni dieťaťa a potom počas prvých troch rokov neposkytuje asi žiaden štát na svete, Francúzsko určite nie.

cookie29
30. máj 2024

@ria7091 kocikove je Europske (EU). Bodka.

a nikto nehovori, ze robis nieco zle, ale musim plne suhlasit s @sisaka
Snazim sa Ti vysvetlit, ze nikto Ta s otvorenou narucou cakat nebude. A uz vobec nie, pokial chces prist a brat socialne davky. Navyse nikto Ta nepovedie za rucicku. Vsetky informacie su na internete, aj podmienky aj vsetko. Ja nemam problem Ti povedat, ale na druhej strane sorry, nemozes cakat ze Ti vsetko donesu hotove. Neovladas dostatocne jazyk podla vsetkeho. Neviem, aku mas kvalifikaciu, ale v zahranici sa hlada najma kvalifikovana pracovna sila. Upratovaciek ci pomocnych sil je presyteny trh. A ked neovladas jazyk, tak sa nikto nebude s Tebou serkat, zamestnavatelovi nestojis za to, aby Ti vybavoval poistenie atd. Musis byt pre neho niecim zaujimava. Neviem kolko mas rokov, co robi Tvoj partner, ktory mimochodom nie je v Schengene, na zaklade coho pojdes do zahranicia, ci len tak... akoze vsetko chce podmienky. A vela veci je narocnych, lebo su lehoty a casto nie logicke, dokonca si protirecia napriklad slovenske a francuzske zakony. Taky obycajny pas, musis pre dieta vybavit jedine na konzulate, kvoli biometrii. A to tam musis ist osobne, su otvoreni vacsinou doobeda a z Normandie to mas v tom lepsom pripade 4-5 hodin cesty. V tom horsom, v zavislosti od koncin aj dlhsie. Vlakom sa dostanes na Montparnasse a potom treba prejst pol Parizom na Ranelagh, kde je konzulat.... navyse na zapisanie dietata vo Francuzsku potrebujes tiez papiere... proste toto vsetko si musis vybavit a pozistovat a riesit... a zatial nemam pocit, ze by si mala snahu.... Ja vo Fr uz nejaky cas zijem, mam tu deti, takze velmi dobre poznam. A ver mi, keby to bolo take easy zostat doma na MD, tak by to robilo viacero zien. Ale v reali to take jednoduche nie je, pretoze su naklady +++ takze aj ked 80% Tvojho platu padne na opatrovatelku, tak zeny idu do prace. Tie co su doma, maju vybudovane solidne materialne zabezpecenie, alebo tych deti maju viac ale ked su doma, tak prichadzaju o odvody na dochodok... proste vsetko ma svoje stranky....

ria7091
autor
8. jún 2024

@sisaka vobec nic o mne neviete.ja som chcela len nejaku radu,ale namiesto toho tu pisete aka som neschopna.dakujem,ale o taku radu nestojim....v prvom rade slovaci su a vzdy budu presne takyto typ ludi.....ini by sa ti pokusili pomoct,ver mi nepoznam len slovakov a aj to je dovod ze chcem odtialto odist ale nie zajtra ani o mesiac vsetko ma svoj cas.a jazyk sa ucim,mam kurzy,ale to som uz pisala.
A ani da sa zistit,ale ja som si myslela ze najdem zenu,ktora ma nejaku skusenost a to je viac ako citat na nete nejake zakony.
Pekny den vam prajem a dakujem aspon za uzitocne rady co som tu nasla 🙂

cookie29
9. jún 2024

@ria7091 prepac, ale plati to aj obratene a ja so @sisaka suhlasim. Mozno prave preto, ze sme Slovensky a expat, teda ja vlastne ani neviem, ci som vyslovene expat, kedze vacsiu cast svojho zivota som prezila v zahranici a teda mame realnu skusenost. Cize podla Tvojich vlatsncyh slov "skusenost a to je viac"

A dalsia vec je, ze Ty necakas skusenost, skusenost by bola, ked sa pytas na konkretnu vec. Ty zatial hladas vsetky informacie a brala by si, keby Ti ich predlozili na podnose. Lenze takto to nefunguje... musis si pozistovat vsetko sama. A to nema nic spolocneho s narodnostou ci povodom, tu nejde o to podat pohar vody, tu ide o bezny zivot.