Kto má záujem o pohľad z viacerých strán na zrušenie benefitov na zuby, nech si vypočuje dnešný rozhovor Braňa Závodského na Exprese.
no práveže sa vyjadrila v TV nejaká neviem kto to bola,že ľudia si už zvykli chodiť na preventívky a tým pádom benefit stratil význam 😂
Tiež som to počul a nemohol som uveriť vlastným ušiam. Boli tam perly typu
- ideme presmerovať peniaze do ambulancií... ale nevedeli povedať komu a kde.
- zrušiť benefit nie je v kompetencii ministerstva, to rušia zdravotné poisťovne... ale j som dostal tento mail
Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo po konzultácii s Ministerstvom financií SR o revízii výdavkov v benefitoch všetkých zdravotných poisťovní.
Z dôvodu, že zubný benefit splnil svoj edukačný účel o dôležitosti prevencie, bude benefit v jeho doteraz poskytovanej podobe ukončený k 30. 4. 2024.
Smeraci klamú až sa práši. A čakal niekto niečo iné? 🤷♂️
Mame, čo sme si volili. Tak nám treba.
ten benefit sa poskytoval bez podmienky prevencie u všeobecného lekára,až v 2022 to začali podmieňovať.Ak teda to splnilo edukačný účel,tak tú podmienku mali zrušiť a benefit ponechať.Ja fakt nechápem ich logiku. prečo rovno nepovedia,že kasa je prázdna.
@mell27 no je to tak, ja som na preventivke bola hlavne kvoli zubom, inac chodim tak raz za 5 rokov. Ale na preventivke ti objavia len male percento ochoreni, rakoviny skoro vobec. Takze argument ze kvoli zdraviu nie je uplne pravdivy. Najviac ma stvalo, ze ked som sla k doktorke s nejakym problemom, vysmiala ma ze som vycerpana a v strese, ze to je z toho. Odvtedy som na doktorov vnutorne zanevrela
@katulienkax @candii a presne toto je to, co je velmi nezodpovedne, pretoze ked vas drapne nieco, co sa mohlo vcas odhalit na preventivke a bude to uz v takom stave, ze naklady na liecbu budu podstatne vyssie, ako by boli na zaciatku, budeme sa vam v ramci solidarneho systemu na vase zdravie skladat vsetci - aj ti, ktori ku svojmu zdraviu pristupuju zodpovedne. Bolo by prekopat cely tento nespravne nastaveny system a zvysenymi poplatkami pokutovat ludi, ktori na zdravie kaslu.
Rakovinu na preventívnej prehliadke nezistia, jedine ešte gynekológ môže včas zistiť rakovinu prsníkov alebo z cytológie. Rakovinu pľúc mi na preventívnej nezistia,napríklad.. Môj starý otec poctivo chodil .. v ten rok kedy mu diagnostikovali rakovinu bol komplet na preventívnej prehliadke a nič, až neskôr v nemocnici keď mu urobili rontgen pľúc až vtedy sa tam našiel útvar. A koľko je takých prípadov .. mrte. My sa budeme skladať, radšej ries že 600€ chcú dať dôchodcom aj z tvojich peňazí a že aj z tvojich peňazí spravili nové ministerstvo a že z tvojich peňazí si zdvihli o dvojnásobok platy, to má viac série ako že niekto nejde na preventivku
@candii ja sem politiku tahat nejdem, to nebol ciel tejto diskusie, ak chces pisat o politike, nech sa paci, mas tu za posledny cas tolko diskusii, ze sa mozes vyzivat hoci aj cely den. Ak chces namiesto jaloveho nadavania na vladu urobit pre seba a svoju rodinu nieco, co ma vyznam, staraj sa o svoje zdravie.
Mne preventivky zachranili oboch rodicov, takze ich budem podstupovat bez ohladu na to, ci mi preplatia zuby alebo nie, rovnako k tomu vediem deti a nabadam pribuznych.
Okey, choď bránim ti? Ale nehovor iným, cudzím čo majú robiť a nemajú robiť. A to že zrušili benefit že politická záležitosť.
@candii ok, snaha dat ti iny pohlad na pristup k zdraviu bola, je na tebe, ako s nim nalozis, ja za tebou plakat nebudem, tvoja rodina ano.
Ešte nezomieram .. nepochovavaj má🤣🤣🤣
@candii tak mna napriklad vramci preventivky poslali aj na rtg pluc, usg brucha a echo. Takze tam by sa uz naozaj nieco mohlo najst.
Nehovoriac o tom, ze pri rakovine uz budu zmeny aj v krvnom obraze. Priamo rakovinu nezistia, ale ak lekar bude riesit odchylky, tak sa tam dopracuje. Ale treba fakt dobreho lekara, ktory preventivky neodflakne. Ja takeho nastastie mam.
Tak nam na dentalnej povedala ze to moze zabalit. Ze bude mat ovela menej pacientov. Odhaduje to aj na - 60% kedze dentalna tu stoji 50€( ktoru bolo mozno pretpatit- takze zadarmo) a v Polsku ju urobia za 35. Mala vela pacientou ktory za vratili od polskych zubarov😢
@zuzinka888 na druhej strane je mozne, ze ako zubarov, tak aj hygienicky tato uprava prinuti zamysliet sa nad premrstenymi cenami, ktore prisli prave s benefitmi. V rozhovore bolo o.i. povedane, ze poistovna im za hygienu preplaca nieco cez 40 €, plus si k tomu uctovali niektori aj vyse 70 €, to sa mi zda za cca hodinu prace fakt vela.
Mne v rámci prevencie rovnako zachránili oboch rodičov - nádory zachytené v skorom štádiu , odstránené .. a žijú už roky. Druhá vec je, že si zakladajú na zdravej strave , majú pohyb, nefajčia, nepijú alkohol. Je to každého zodpovednosť ako sa k tomu postaví
A to máš odkiaľ také nezmyselný ceny? Dentálna hygiena v BA stojí podľa oficiálnych cenníkov 50-70€ Na zľavových portáloch 35-40€.
Práve dnes mi preplatili poslednýkrát zubný benefit... 😢
@fido69 ktora suma konkretne je nezmyselna?
Napísala si "V rozhovore bolo o.i. povedane, ze poistovna im za hygienu preplaca nieco cez 40 €, plus si k tomu uctovali niektori aj vyse 70 €, to sa mi zda za cca hodinu prace fakt vela."
Nechce sa mi veriť, že poisťovňa prepláca sama od seba 40€ (Všzp určite nie) + 70€ cash od pacienta.
@fido69 ked si ten rozhovor vypocujes, dozvies sa, ze podla zmluvy je lekarovi VsZP sa dentalnu hygienu preplatenych 43,5 €.
To je tiež pravda, ze sa budu musieť niektori zubari zamysliet nad cenami.. Mala som zmluvnu, za 1 plombu si vypytala 150e a rovno mi povedala, ze mate vszp, dajte si 100 preplatiť. Odisla som od nej. Tolko tu nepytaju za plombu ani niektori nezmluvni zubari..
@autorka, absolútne never, že zubári a hygienici budú znižovať ceny. Ja v NZ platím za hygienu 40-50 eur. K zubárovi som vždy chodila pravidelne a aj budem, ale teda, hygienu si rozmyslím, lebo zaplatiť niekomu za to, že mi "lepšie umyje zuby" 50 eur sa mi zdá dosť .. pamätám na časy, keď som za hygienu platila 10 eur 😩
Jj. Vlastne podľa.statneho tajomníka môžu za to poistovne. Lebo sa nezvyšovali pocty preventivok,tak to zrusili. Možno by bolo fajn vedieť,že možno len kvôli tým benefitom ľudia chodili a teraz chodiť prestanu.