Zrušenie živnosti - daňová kontola

8. mar 2024

Ahoj môže prísť daňová kontrola osobe ktorá má zrušenu živnosť? Nie prerusenu ale úplne zrušenu. Ďakujem

horvathova_ja
8. mar 2024

áno samozrejme môže. zrušením živnosti nezaniká zodpovednosť živnostníka za činnosť v období trvania podnikania.

simca06022011
8. mar 2024

moze, ale nemyslim, ze pride, Kontroluju obdobia, ktore podnikal, cize dokldy treba archivovat, tak ako sa ma.

autor
8. mar 2024

@simca06022011 myslíte že nemajú dôvod už kontrolovať zrušený subjekt? Lebo strašne veľa tém tu bolo posledné obdobie na daňové kontroly. Ja si tiež myslím ze danovy urad nekontroluje moc SZČO. Neviem no

simca06022011
8. mar 2024

kde je vela tem na danove kontroly?
Nie danovy urad velmi szco nekontroluje ak nema dovod. ALe moze. Riesili sme to viac krat posledny mesiac, ze ja som 13rokov, moja mama urcite 15+, a teta od 1996 danovu kontrolu szco nemala. Ale zato som mala kontroly na vratky DPH, a pod. proste treba sa drzat toho co je v zakone, doklady mat v poriadku, zaarchivovane a neriesit. Dalej moze sa kontrolovat kadeco, nie len dan z prijmov, ale napr. teraz sa kontroluju /orpavuju danove bonusy myslim, ak si uplatni zle... moze vysvetlovat preco, ako, za co danovemu uradu a opravovat. ALe teda tak vseobecne sa naozaj neda povedat ze chodi/nechodi = pride /nepride. To nevies.

kiki68
8. mar 2024

Mozu jedine vyziadat tie dokumenty z obdobia podnikania. Ale ked tam nie je nieco naozaj velke, tak ja pochybujem, ze to niekto pojde riesit. Ako si Ja pamatam, tak u ex prebehla kontrola iba dva razy, prvy pred ukoncenim zivnosti. A to bolo vopred ohlasene. A druha bola uz pre firmu a to skrz to, ze tam islo drahsie auto do uctovnictva a tiez sa stal platcom DPH kvartalne. A tiez to bolo ohlasene, ze ma vsetko pripravit

katica06
8. mar 2024

Moja mama má životnosť.25 rokov, a kontrolu nemala. Ale poznám človeka čo má živnosť kratšiu dobu a mal kontrolu z upsvar, sp,ip, du, hygienu.
Plánuješ niečo cez ..a potom zrušiť živnosť...Ako ti moja skúsenosť pomôže?

brezza
8. mar 2024

@kiki68 kazda danova kontrola je ohlasena. Musi ti prist oznamenie o danovej kontrole, bez toho to nejde.
SZČO sa samozrejme mozu tiez kontrolovat, ale nie je to v takom rozsahu ako PO. Kontrolorov je malo. Viac kontrol FO je urcite na dani z prijmu, dph pomenej, to skor ked je subjekt zapojeny v retazci s podozrenim na danovy podvod, ale malokedy sa tam vyskytne FO.

autor
8. mar 2024

@brezza akože keď je szco platca DPH? Akože konttroly keď sú veľké vratky DPH?

brezza
8. mar 2024

Nemusi byt ani nadmerny odpocet DPH.
Vsak povedz rovno coho sa bojis.

daniela1911
8. mar 2024

Určite si poriadne vysporiadaj DPH za posledné určené daňové obdobie. Určite nezabudni na obchodný majetok… nespoliehala by som sa, že kontrola nepríde. A zas naopak, ak ukončuješ živnosť lebo si prekročila obrat na DPH, tiež môže prísť na kontrolu, kedy prišlo k povinnosti.