Ahojte mate skúsenosť, poznáte niekoho po prípade vyznáte sa v hypo? Vec sa ma tak, som spoludlžník na hypo ale nie spolumajiteľ nehnuteľnosti. Od založenia hypo dom nadobudol min 3nasobok výšky hypotéky preto sa chcem opýtať ci pri ďalšom refinanci už nebudem musieť figurovat ako spoludlžník keďže ako som spomínal nehnuteľnosť nadobudla niekoľko násobok oproti hypo takže je čím ručiť. Prečo nie som spolumajiteľ? Aby sa k majetku nedostali istý ľudia ako slepé kura k zrnu v prípade úmrtia. Prečo nechcem byť spoludlžník? Človek nikdy nevie možno budem musieť aj ja raz brat hypo kvôli kúpe nehnuteľnosti.
@zuzanka.zuzu keď sama neviem. Splátky sú ozaj nízke lebo sme brali 60tisic na stavbu nového,nebolo čím ručiť. Dom stojí hotový, skolaudovaný už 2roky preto sa pýtam ci ozaj budem mat ruky zviazané ešte cca 20rokov. Keď mu poviem nech navýši splátku nech sa toho zbavíme tak nie.
@lilli110 prosím ta a aký má mať príjem pri zostatkovej hypo 50 tisíc. Ono je to asi ťažko viem ze asi závisí aj výška úroku co mení mesačnú splátku ale prosím ta ak sa vyznáš, bavíme sa v cca číslach. Keď dáš najvyšší úrok na hypo aký je, natiahne to zas na 30rokov pri 50 tisíc aký by mal byť plat?
Inak toto by aj mňa zaujímalo, ja som si byt kúpila pred manželstvom ale keď som robila refinanc už počas manželstva automaticky musel všetky papiere podpísať aj môj muž ako spoludlznik keďže sme manželia, aj keď spolumajiteľ nie je ....
@kris_tin257 ano pri refinanci podpisoval, ale v pripade rozvodu je byt iba tvoj, kedže si ho nadobudla pred manzelstvom- ak ti ide o tuto info. Refinanc totiz nic nemeni na tom, kedy to bolo do katastra zapisane a to bolo pred manželstvom.
@hellwant to mi je jasné že byt je len môj, akurát by mal nárok na polovicu splátok hypotéky ktoré platím keďže to ide vlastne zo "spoločného".. bola by som radšej keby vôbec nefiguroval v papieroch a nebol vedený ako spoludlznik už len z princípu že s tým bytom nič nemá ani ho neplatí 🤷
@kris_tin257 ale ste manželia a máte BSM. Peniaze sú spoločné. Čiže ak počas manželstva splácate hypo aj na čisto Váš byt, má nárok na 1/2 zaplatených splátok. Nemá však nárok na nehnuteľnosť.
@sheanorie no len ja mám byt v prenájme a nájomcovia mi platia náklady čo je ľahko dokázateľne ale áno chápem že to v našom právnom systéme takto je... Len v reáli to tak nie je 😊
spoludlznik ale nie je kvôli nedostatočnej hodnote založeného majetku ale kvôli nízkemu platu žiadateľa či nie?