Zrušenie odpočítateľnej položky na manželku

monicm
28. apr 2014

Počuli ste niečo o tom,že od bud. roka je zrušená odpočítateľná položka na manželku?Včera to hovoril kamarát a tak niečo hľadám na internete,ale zatiaľ sa mi nič nepodarilo.

zuzkap2
28. apr 2014

zrusene to nie je, len velmi obmedzene. Napr. ak ostane matka/manzela na predlzene neplatenej RD s dietatom do 6 rokov, tak si muz na nu nic neuplatni a plati to aj keby bola dobrovolne nezamestnana. A tato novina plati uz od leta 2013

monicm
autor
28. apr 2014

@zuzkap2 a vieš mi poslať nejaký link s bližšími info?pretože kamarát včera tvrdil niečo celkom iné,tak by som si to rada sama naštudovala

anniera
28. apr 2014

Takže s týmto mám úplne presnú skúsenosť, nakoľko som toto riešila nedávno na daňovom úrade. Podmienkou je že manželka a manžel musia mať spoločné trvalé bydlisko a spoločne ho užívať. Ďalej musí byť splnená niektorá z podmienok:
1. manželka sa stará o maloleté dieťa do 3 rokov a poberá rodičovský príspevok
2. manželka je zdravotne ťažko postihnutá a poberá príspevky na postihnutie
3. manželka je nezamestnaná
4. manželka sa stará o postihnuté dieťa (dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom) do 6 rokov a poberá rodičovský príspevok
Ak manželka nespĺňa aspoň jednu z týchto 4 podmienok, manžel nemá nárok si na ňu uplatniť odpočítateľnú položku. Vivat Slovensko!

nikush
28. apr 2014

Vygoogli si Mihalov blog, tak je vsetko ohladom toho napisane

rondicka
28. apr 2014

@zuzkap2 napr.. ja som na predlženej RD ,,dieťa chodí do školky,,čiže nie je to zo zdravot. dovodov..a manželovi vrátili na mňa cez 400EUR za minulý rok..takže asi to je len obmedzené...

monicm
autor
28. apr 2014

@nikush to som čítala,ale ten kamarát mi tvrdil,že je to zrušené úplne a že to bude platiť v podstate až o rok,ked sa bude podávať nové daňové,nie v tomto roku.ako budem sa u neho informovať na nejaké konkr. informácie,len som chcela vedieť,či niekto o tom počul

majusqa77
28. apr 2014

@monicm odpocet nezrusili, len sprisnili podmienky
@rondicka este za rok 2013 si dostala, od 1.1.2014 plati, ze pokial je na "neplatenej" rodicovskej, narok na odpocet nieje.

evita68
28. apr 2014

@rondicka
@majusqa77 už za rok 2013 to platilo...

monicm
autor
28. apr 2014

@majusqa77 ok,tak potom dakujem,sa mi nechcelo veriť,že by to zrušili úplne,lebo mi to príde dosť zlý krok.................. je pravda,že tento kamarát vie všetko,všade bola všetko videl a vlastne nič nevie.................resp. veľmi málo z toho,čo tvrdí,že vie

rondicka
28. apr 2014

@evita68 ja viem,, že od 1.12013..ale nám teraz vrátili za ten minulý rok 2013..účtovníčka vravela manželovi,že i oni to vyplácajú stále,len to majú viac obmedzené...tak neviem podla čoho a komu to vyplatia 😒

rondicka
28. apr 2014

@majusqa77 áno,, to nemalo platit už od 1.1.2013,, ale oni to úplne nezrušili,len to obmedzili.. no nám to vrátili..tak neviem podla čoho to berú 😕

danielahamar
28. apr 2014

@anniera preto sa neoplatí byť na predlženej neplatenej a radšej sa chodiť podpisovať na úrad 😉

evita68
28. apr 2014

@rondicka a čo si bola minulý rok? evidovaná na úrade práce? alebo poberala rodičovský príspevok? alebo si zťp? alebo si poberala opatrovateľský príspevok?

rondicka
28. apr 2014

@evita68 na predlženej RD,,do 6rokov.. ale malý chodí do školky na pol dňa a nie je chorý..

evita68
28. apr 2014

@rondicka ak si nepoberala rodičovský príspevok, tak dane ti boli vrátené neoprávnene..

jamabe
28. apr 2014

A ako to bude, ak od septembra nastúpim do práce, ale dieťa bude mať 3 až v marci - môj príjem za mesiace september - december nepresiahne tú sumu (3500? to bolo tuším..). Môže si ma manžel "odpočítať"? 🙂

evita68
28. apr 2014

@jamabe bude si môcť uplatniť, ale tvoj príjem poníži nezd. časť

zuzkap2
28. apr 2014

@rondicka aj ja som na predlzenej od decembra a DP nam vratili s tym, ze za december si muz uz nemohol uplatnit na mna, ale my sme danove podavali sami a nie u zamestnavatela. Dane ti potom vratili neopravnene a casom ich budu 100% vymahat.

helenacinova
28. apr 2014

Milé mamičky viem že to sem nepatrí neviem ako napísať samostatný príspevok tak skúsim aspoň takto súrne zháňame oblečenie pre chlapčeka na pol roka a viac .Ja viem pomocť s vecičkami pre dievčatko na 7-9 rokov takisto s hračkami a oblečením pre ženu . S týmto vám dokážem pomocť žial potrebuje oblečeni pre chlapčeka tak keby sa medzi vami našla dobrá dušička velmi by nám pomohla . Najlepšie okolie MT poprípade zaplatím poštovné velmi pekne vopred dakujem

jamabe
29. apr 2014

@evita68 dakujem 🙂