Zrušenie koncesionárskych poplatkov

savoya
23. feb 2023

Je pravda ,ze sa koncesionalske poplatky budu rusit k dnu 30.06/2023 na Slovensku?

renka30
23. feb 2023

Ano, od 1.7.2023 sa uz koncesionarske poplatky neplatia

mamanika771
23. feb 2023

Ja s tým rátam, doteraz som vždy platila v januári na celý rok ale teraz platím len po mesiaci, aby som sa nemusela naťahovať keď tak o vrátenie

nenne9
23. feb 2023

@savoya niekde som to citala, malo by to tak byt

savoya
autor
23. feb 2023

@renka30
Som rada tomu,ze sa tie poplatky budu rusit.Naozaj to bolo voci obcanom SR neeticke a nespravodlive.Dufam ,ze Slovensko bude nasledovat aj krajina Cesko a ine krajiny.

queen_mary
23. feb 2023

@savoya taku kravinu nebude nasledovat nikto. To len tu lepia sprostej slovaci oci takymi drobnymi. A z tvojich dani pojde na koncesie ovela viac, ako si platila doteraz.

oomina
23. feb 2023

Áno, áno. Normálne som neverila vlastným očiam, keď som to čítala :D Tuším sa už niekedy predtým o tom diskutovalo, ale oficiálne to bude zrušené až teraz. Ale som rada, bože, taká somarina.

liljana
23. feb 2023

@queen_mary je obycajne vydieranie, ze ked mas el.pripojku musis platit, aj ked nemas tv, aj ked nesledujes stv,... Ja sa za sprostu slovac nepovazujem, tak treba hovorit hlavne za seba. Ine krajiny maju aspon objektivnu statnu tv, u nas je to podla toho, koho tam vyberu za riaditela.
Najviac zarabaju na koncesionarskych poplatkoch asi exekutori, ktori ich vymahaju.

opica_skorica
23. feb 2023
oliva276
23. feb 2023

Platenie poplatkov za MOŽNOSŤ sledovať tv (ikeď verejnoprávnu) je nezmysel - podobne ako keby školské jedálne vyberali paušálne poplatky od žiakov za možnosť sa stravovať ... prípadne štátny Tipsport by mohol od obyvateľstva žiadal paušál za možnosť vyhrať ... a podobné hyperbolické nezmysly.

makica
23. feb 2023

@mamanika771 aj my sme to tak mali, ale ja som koncom januara poziadala o zmenu sposobu platby z rocnej na polrocnu a teda zaplatila iba za polrok

katarinaba
23. feb 2023

To, ze ide o nezmyselne a nespravodlive poplatky - to rozoberat nejdem. Ale - ako tu uz bolo poznamenane - je naivne sa tesit, ze boli zrusene. Ony sa len "transformovali" na nejaky prispevok, ktory pojde rovno zo statneho rozpoctu. Takze sa na neho v konecnom dosledku zlozime vsetci. A mozno aj viac ako tych par evri.

liljana
23. feb 2023

@katarinaba Spolocnost napojena na J&T Skytoll, co vybera na Slovensku myto, si berie velku cast z vybraneho myta (50%), lebo tak nastavili s Ficom zmluvu. Ide tam o stovky milionov eur. Ale my ideme riesit, z coho sa bude platit tv a rozhlas, miesto toho, aby vybral od kazdeho 5 eur mesacne, ci to chudacik stat zvladne.🙂
https://index.sme.sk/c/22266382/vyber-myta-je-n...
Platby mýta za roky deväť rokov dosiahli sumu viac ako 1,576 miliardy eur. Z tejto sumy odišlo za uvedené roky na účet spoločnosti SkyToll až 48 %, čo predstavuje 760 miliónov eur.

oliva276
23. feb 2023

RTVS získavala z konces. poplatkov 172 miliónov ročne, od júla to bude pre nich nárokovateľný štátny príspevok.

Čo je to však oproti investícii do obrany - 30 miliárd eur do roku 2030 - plus potom ešte do r. 2033 ďalších 5 miliárd, aby sme sa dostali na úroveň 2 % HDP do obrany podľa požiadaviek NATO? Je to kvapka v mori. Pritom sa už na MO už šepká o predražených zákazkách.

viestta
23. feb 2023

@savoya prevadzka statneho rozhlasu a televizie bude po zruseni koncesionarskych poplatkov hradena zo statneho rozpoctu, deda zas iba a len z penazi danovych poplatnikov. Takze vobec nic, ale uplne nic sa nezmeni, akurat to nebudeme mat kazdy mesiac na ociach. Ale niektori sa z toho zrusenia vytesuju ako opice z chvosta.
Komercne televizne a rozhlasove stanice z koncesionarskych poplatkov nedostavali nic. Tie su financovane z poplatkov za reklamu a z poplatkov uzivatelov kablovych televizii.

queen_mary
23. feb 2023

@liljana ak by boli koncesie vyssie, tak by riaditelia nemuseli žobrať prachy z ministerstiev, a spravodajstvo by vedelo pracovat ovela nezavislejsie a objektivnejsie. Ale ako hovorim - slovaci nevysvetlis.

queen_mary
23. feb 2023

@oliva276 ale ten obsah nie je zadarmo 😀😀 a platis aj markize a jojke a ostatnym - sprostredkovane cez providera. Ci uz magio, digi, orange tv, verejnopravne stanice, ktore v milionoch nakupuju sportove prava ako jedine maju kontent aj pre mensiny a vzdelavacie kvoty, ktore dodrziavaju, a kopec inych zavazkov a povinnosti vyplyvajucich zo zakona o rtvs. Ved platis aj za to, ze mozes pozerat jojky a markizy, kde je ta pridana hodnota mnohonasobne nizsia ako programy, ktore ponukaju verejnopravne media.

Ale ako hovorim, sprosta slovac, hlavne ze usetri 4,5 mesacne. Naco by ste sa nad niecim vobec len trosku kriticky zamyslali.

ahhola
23. feb 2023

Radosť zo zrušenia KP bola aj za Rádicovej.... skoro hotová vec a potom ich Zhulik povalil.... 🔥.... Takže opatrná radosť zatiaľ.
STV, rtvs mam v zadnici komplet. Celé 90tky otravovali s Dr qvinovou, jednoduchými Máriami a naučili babky kukať chuyoviny.,naco nabehli s ponukou narkoza s hnojou.

Najviac im vyčítam rezignáciu na Silvestrovské vysielanie... ani za mak snahy, ani za mak invencie. 👿

oliva276
24. feb 2023

Máme celkom výstižné porekadlo - Hlúpemu je každý hlúpy.

@ahhola - súhlas.

Sledovanosť televízií klesá celosvetovo, Slovensko nie je výnimkou. Z troch najväčších tv má najnižší rating práve rtvs (sčasti je to zapríčinené povinnou skladbou programu.)

Od zavedenia peoplemetrov (2004) rating televíziám klesol takmer o tretinu - obyvateľstvo si našlo nosiče, ktoré mu viac vyhovujú. V tom období sa za veľmi úspešnú pokladala relácia sledovaná cca 600 tis. divákmi. Dnes je úspechom, ak pritiahne 400 - 450000 divákov v cieľovke.

Ani spravodajstvo, ktoré by malo byť "výkladnou skriňou stanice" u nás nie je príliš obľúbené - najsledovanejšie je na Markíze, avšak i tam je share len okolo 22 %, zvyčajne (pokiaľ nie je exponované obdobie - voľby, nová vláda, veľké prešľapy či nejaké nešťastie... ) sleduje správy do 250 tis. divákov.

Sporadicky sledovanosť skokovito narastie (Iveta, Nemocnica, Milujem Slovensko, Mama na prenájom...) , avšak systematický návrat niekdajšej sledovanosti už nie je možný.

ahhola
24. feb 2023

Áno...a je to taka škoda, mladí vôbec nevedia pozerať a vnímať napr. staré české filmy... (Prstynek 1944), iba tí inteligentnejšie ich pochopia. Zistila som, ze ani tie novodobejsie, bol u nás cez Vianoce chalan, ročník 1996 a zakukal sa do Jak vytrhnou veľrýbe stoličku... Ze to je aký dobrý film a my nanho ze ty ho nepoznáš? Prvý raz ho videl a my sme neverili, jeho brat nevedel, kto je Belmondo, chalani sú gymnazisti. Akože aj keď na tu bednu nadávam, občas ulahodia nejakou starínkou, ktorú by človeka nenapadlo hľadať a teda sa nemá ako k tomu dostať. My sme mali s tatikom také svoje soboty v 80.rokoch... Skalpel v rukách bielej mafie🙃Vysetrovanie skončilo, zabudnite.... a potom sme sa báli ísť hore po schodoch.