Zaujimalo by ma ako to funguje so zoznamom dlžníkov. Priateľ mal podĺžnosť na zdravotke a pôžičke, minuly rok v novembri to splatil. Nebol riešený cez exekúciu ani exekútora, so splátkami nebol problém. Bohužiaľ, prišiel vtedy o prácu, ešte sme spolu nežili.
Zaujímavé ale je, že jeho nevlastný otec s troma vyplatenými exekúciami (vyplatené bolo cca 2 roky dozadu) si vie zobrať čokoľvek na splátky, priateľ si chcel overiť ako to je s ním a bolo mu povedané, že by sa mu nič nedalo dať. Ako je to možné? Po akej dobe môže pri dobrej platovej disciplíne žiadať o výmaz?
@alenah31 zarába podstatne menej ako priateľ, za celý život mal 5 exekúcii, priateľ ani jednu z toho 3 boli priamo od baniek a jedna od nebankovky. Nebavíme sa o sume 3000 ako mal priateľ ale 25000 a vyššie. Preto mi to nejde vôbec do hlavy
Ono tam vstupujú aj iné faktory. Ak napríklad si raz zoberieš niečo cez Quatro tak druhýkrát majú na teba jemnejší meter. Napríklad mama chcela 5000 eur úver v žiadnej banke jej nechceli dať. (Začínajúca szčo) Zobrala v nebanovke Home Credit a o pár mesiacov jej to v banke bez problémov refinancovali, lebo videli že spláca a pritom sa jej situácia nezmenila
@alenah31 Si si istá? Pretože ja keď som odišla do zahraničia, odhlásila som sa zo zdravotnej, ale neviem akým zázrakom to zabudli dať do systému, resp. nejako sa to v systéme stratilo...dlhé roky som sa so zdravotnou poisťovňou naťahovala...dali mi exekúciu v čase, keď mali všetko odomňa, zmluvu od nového zamestnávateľa, preukázala som, že zdr. poistenie platím v zahraničí...vraj nevedia môj spis nájsť...nakoniec som ich ja vzala na súd...súd s vyhrala samozrejme...pretože chyba bola na strane ZP...ale aj tak som 5 rokov svietila v systéme ako dlžník s exekúciou...a pôžičku ani hypotéku mi dať nechceli...pritom som reálne nikdy dlžníkom nebola...takže neviem, či to je niečo nové alebo nie, to tvoje tvrdenie, že banku nezaujíma dlh v ZP.
Poviem ti to takto. Sestra s manželom asi 8-9 exekúcii spolu. Tohto roku doplatili poslednú. Medzitým si zobrali auto na leasing, nábytok a spotrebiče do domu na splátky, telefóny k paušálom. Exekúcie mali v banke a jednu v nebankovke. Spolu zarobia cca 1400€ majú 3 deti
U nás doma žiadna exekúcia, ani omeškanie s platbou. Manžel nemal nikdy nič na splátky. Ja raz našim telku som zobrala. Tiež máme 3 deti a plat spolu do 4500€.
Manžel sa rozhodol, že si kúpi nový mobil, vravím mu, veď si ho zober k paušálu, máš tam aj nejaký bonus. Najprv nechcel ani za svet ale nakoniec som ho ukecala, nakoľko som mu ukázala, že suma za paušál sa mu zvýši o 1€.
Podal si žiadosť a čuduj sa svete neprešiel. Ani v predajni operátora a ani cez ich stránku.
Ja som si počas rodičovskej (tá vyššia) skúsila cez operátora robotický vysávač. Prešla som.
Potom nám známe čo robí pre také firmy vysvetlila, že manžel je pre nich príliš bonitny a tým pádom nezaujímavý 🤣🤣🤣
@majulino v živote som nepočula, že by mobilný operátor nedal zákazníkovi mobil na paušál. Oni nepreverujú platy, schopnosť splácať, bankový register a ani nebankový register. Ich zaujíma, či má zákazník splnené podmienky, ktoré ma každý operátor iné - napr. viazanosť, nárok - majú všetci operátori takmer rovnaké podmienky. Napríklad takto to ma momentálne O2:
Kedy a ako si v O2 môžem zobrať nové zariadenie?
Ak ste si u nás doteraz žiadny telefón, tablet či iné zariadenie ešte nekúpili, vybrať z našej ponuky si môžete kedykoľvek.
Ak už od nás zariadenie máte a platíte ho mesačnými splátkami, nie je to žiadny problém, môžete si zobrať aj ďalšie zariadenie na splátky. Štandardne vám cenu zariadenia rozložíme do vašej faktúry na 24 mesiacov. Vyplatiť zostávajúcu sumu však môžete kedykoľvek – bezplatne, bez akejkoľvek pokuty.
Ak využívate Zľavu na zariadenia, vaša mesačná splátka je znížená o výšku vašej zľavy. V prípade, že čerpáte Zľavu na zariadenia a chcete vyplatiť zariadenie skôr, vyplácate zostatkovú sumu bez uplatnenej zľavy.
Takže tvoj muž asi neplnil podmienky a nie že by mu pozerali na schopnosť splácať alebo niečo podobné. Asi nemal nárok na nový telefón. A to že vám vaše známe povedali že tvoj manžel je pre nich príliš bonitny a tým pádom nezaujímavý mi príde ako ďalšia blbosť. Lebo logicky - bonitný rovná sa zaujímavý automaticky..... nebonitný - na čo by mu vychádzali v ústrety....
@tanyag sú dva registre - centrálny register splatných pohľadávok štátu a centrálny bankový register kde by sa nemali registrovať pohľadávky štátu :
*z daní, ciel alebo pohľadávky štátu, ktoré sú vylúčené z evidencie vzhľadom na ich charakter,
*zdravotných poisťovní alebo Sociálnej poisťovne,
*vo vlastníctve iných subjektov verejnej správy, napr. obcí (miest) alebo vyšších územných celkov.
Centrálny register splatných pohľadávok štátu je verejný a vieš si dlžníka vyhľadať podľa mena či ak vieš IČO a pod. Viem o tom, že si vedia banky vycucnúť info aj odtiaľ, pri SZČO a právnických osobách sa sleduje aj to či nie sú dlžné štátu ak žiadajú o úver a pod. - ale použiť oficiálne to, že má klient - fyzická osoba - dlh na ZP a preto mu nedať úver - by nemali. V banke nepracujem - len viem, že toto by tam byť nemalo (pracovala som u exekútora).
@tanyag môže byť ja ti verím. Ono vzhľadom k tomu, že teraz mnoho ľudí nespláca a dokonca riešia osobné bankroty - banky sú opatrné čo sa poskytovania úverov a hypoték týka Je tu veľa faktorov, pre ktoré jej priateľ nevie získať pôžičku a nevlastný otec áno - osoba, ktorá do toho nevidí to posúdiť nevie. Ktovie či je priateľ povedal celú pravdu.
@denisah6 presne, brala som si paušál s mobilom aj z telekomu notebook aj ked som bola na úrade práce a mala príjem nula a dali bez problémov. Ale zase myslím, že tá historia klienta robí veľa, mám tam v Telekome dlhé roky tv a internet, keby idem ako nejaký klient čo mal len kredit a nemá na seba ani tv ani internet tak asi tiež budú pýtať potvrdenia.
akože mám dosť. Je to len priateľ a ty už vieš aké dlhy má jeho otec a aké exekúcie splácal a aké nové pôžičky si zobral? To neviem ani ja po 20 rokoch manželstva akú finančnú situáciu má môj svokor. Mať tvoje starosti, že sa musíš starať do toho čo má svokor. Rieš svojho partnera, že mladý človek, ktorý začína ledva pracovať a už má dlhy, ktoré nespláca.
@sasa1310 sme spolu 5 rokov, mame spolu ročného syna, žijeme spolu dokopy 3 roky 😊 nestarám sa do toho čo ma svokor, poprve ani nie je mojim svokrom keďže je reálne pár rokov s jeho mamou a normálne sme sa o tom rozprávali otvorene ☺️ to nie sú žiadne tajnosti, on načal tú temu keď mal priateľ posledné splátky.
Priateľ si všetko zaplatil do posledného centa, bohužiaľ prišiel o prácu vtedy čo sa môže stať komukoľvek a v dnešnej dobe obzvlášť. Takže si vyprosim tento výstup, to že je priateľ neznamená, že sme spolu 5 dni a že viem jeho finančný stav, ktorý on sam bez otázky povedal 😊
@alenah31 VZDY kontroluju dlhy v SP, ZP, aj na danovom urade. DOKONCA VZDY musim niest papier z danoveho ze nic nedlzime, ak ide o podnikatela/szco a pod (aj ked ziada ako obycajna FO). Uz pri predschvaleni uveru, len pri "konzultacii" toto online pozru. Jedine histricky dozadu ich to vobec nezaujima, ani v priade exekucie, ktora je splatena. Ak je napr. splatne poistne nejake staci ist uhradit a schvaluje sa.
@denisah6 s mobilmi u operatorov som sa stretla, bud brali vyssiu zabezpeku, tu potom postupne vracali alebo chceli doklad...
Podla mna, uver mu aktualne bud nechcu schvalit, lebo predsa len v nejakom registry je (da sa to zistit na roznych portaloch, exekucie zvyknu byt v centralnom registry, ostatne vidno bezne), dalej uver neschvaluju pri nizkych prijmoch, pri kratko trvajucich pracovnych pomeroch, alebo PP na dobu urcitu.. a pod. Celkovo sa sprisnilo scvhalovanie, cize na uver treba vyssi prijem. Nemyslim, ze kvoli nejakej dlzobe, ktora ani nebola riesena exekuciou. Upomineky nikto nikde nikdy neriesil. Jedine napr. kde som ja mal problem bol orange, kde som po problemoch s fa jednoou, nevedela ani len pausal si zobrat, a povedali, ze tak 5rokov, ale ini operatori nemali problem, cize do toho nevideli (a to bolo pekne davno).
@simca06022011 je živnostník, na slovenské pomery zarába veľmi dobre. Pôžičku sme nechceli ani ju nepotrebujeme ale chcel si zistit ako to je s ním, keďže vie, že dlh mal a tak sme skúsili len zadať na splátky prkotinu za 200 eur z nay.sk, po nahrati občianskeho hneď prišlo oznámenie, že nemôže. Exekúciu žiadnu nemal, žiadny exekútor ho nekontaktoval, všetko si vyplatil a v žiadnom registri nie je. Preto je to pre nás záhada
Na tu prkotinu niesol aj daňové priznania? Ja ti poviem, že môj chlap je szco 20rokov, príjem a trzby vysoké. A napr išli sme refinancovat a v TB odmietli úplne ho riešiť a brali iba môj prijem. Do dnes to nechápem, vraj szco ani neriešia.maju svoje spôsoby pri posudzovaní... možno keby ste išli na hypo alebo úver úplne inak by to dopadlo.
dlhy voči štátu - SP, či ZP banku ako takú nezaujímajú, to do registra pre banky nejde - podstatné sú dlhy bankovým + nebankovým inštitúciám pokiaľ ide o neho ako o fyzickú osobu, oneskorené splátky - resp. jeho platobná schopnosť celkovo, mesačný príjem - celková bonita. Jeho nevlastný otec má celkovú bonitu ako klient pravdepodobne podstatne vyššiu ako tvoj priateľ. Nechápem toto porovnávanie - každý prípad je pre banku iný. Pri riadnej platobne disciplíne môže požiadať o výmaz z centr. registra po piatich rokoch - jeho vlastná banka, ktorej je klient si ale tieto údaje môže uchovávať a "nedať" mu pôžičku už vôbec.