Ahojte mamičky. Rozišla som sa s priateľom. Pracuje na živnosť a ma možnosť uplatniť každý rok daňový bonus na naše dieťa. Zostava ten bonus otcovi alebo mne? Nežijeme v spoločnej domácnosti dieta je zverené mne. Ďakujem
A ty nemáš možnosť na DB, nepracuješ?
@katarinaba ano rozumiem ze ma prednostny ale môžem ho od neho pytat ak má matka prednostny nárok keď ho poberá aj napriek tomu ze nežijeme v spoločnej domácnosti?
@natalymindo on ho nesmie poberat ani ked sa dohodnete, porusujete zakon. On na DB nema narok. Bodka. Ak ty nemas prijem, mas smolu, budes si ho uplatnovat ked budes zarabat.
@natalymindo Prečo to komplikuješ?
@natalymindo
ty nemáš nárok na DB keďže nepracuješ. alebo pracuješ? máš nárok na DB?
on nemá nárok na DB, nakoľko nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti.
je to zrozumiteľné?
On nema narok, lebo nezije s dietatom v spolocnej domacnosti, ak si ho uplatni napriek tomu, ze nema narok, tak to uz je na nom (moze byt nasledne vyziadany spat) a ty rovnako nemas narok si ho od neho pytat, to ze matka ma prednostne pravo, znamena, ze ak sa dvaja nevedia dohodnut a maju narok obaja, tak prednost ma matka, ak ty nepracujes a nemas si ho ako uplatnit, tak nemate narok obaja
Kedze nezije s dietatom v spolocnej domacnosti, nevznika mu narok na DB.
Ak by ste aj zili v jednej domacnosti, zakon urcuje, ze matka ma prednostne pravo na DB.
Ak mas zdanitelny aktivny prijem, uplatnuj si/ uplatni si DB bez ohladu na to, ako sa zariadi on. Ak si aj on uplatni, DU po danovych priznaniach zisti duplicitu a jeho vyzve na vratenie.
Nic mu nemusis oznamovat, kedze nesplna jednu zo zakladnych podmienok, nemalo by ho ani len napadnut si nieco uplatnovat.