Zostáva daňový bonus otcovi alebo matke?

natalymindo
27. aug 2024

Ahojte mamičky. Rozišla som sa s priateľom. Pracuje na živnosť a ma možnosť uplatniť každý rok daňový bonus na naše dieťa. Zostava ten bonus otcovi alebo mne? Nežijeme v spoločnej domácnosti dieta je zverené mne. Ďakujem

katarinaba
27. aug 2024

Kedze nezije s dietatom v spolocnej domacnosti, nevznika mu narok na DB.
Ak by ste aj zili v jednej domacnosti, zakon urcuje, ze matka ma prednostne pravo na DB.
Ak mas zdanitelny aktivny prijem, uplatnuj si/ uplatni si DB bez ohladu na to, ako sa zariadi on. Ak si aj on uplatni, DU po danovych priznaniach zisti duplicitu a jeho vyzve na vratenie.
Nic mu nemusis oznamovat, kedze nesplna jednu zo zakladnych podmienok, nemalo by ho ani len napadnut si nieco uplatnovat.

gribka1
27. aug 2024

A ty nemáš možnosť na DB, nepracuješ?

natalymindo
autor
27. aug 2024

@katarinaba ano rozumiem ze ma prednostny ale môžem ho od neho pytat ak má matka prednostny nárok keď ho poberá aj napriek tomu ze nežijeme v spoločnej domácnosti?

katarinaba
27. aug 2024

@natalymindo on ho nesmie poberat ani ked sa dohodnete, porusujete zakon. On na DB nema narok. Bodka. Ak ty nemas prijem, mas smolu, budes si ho uplatnovat ked budes zarabat.

gribka1
27. aug 2024

@natalymindo Prečo to komplikuješ?

mondolina
27. aug 2024

@natalymindo
ty nemáš nárok na DB keďže nepracuješ. alebo pracuješ? máš nárok na DB?
on nemá nárok na DB, nakoľko nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti.
je to zrozumiteľné?

petamich
27. aug 2024

On nema narok, lebo nezije s dietatom v spolocnej domacnosti, ak si ho uplatni napriek tomu, ze nema narok, tak to uz je na nom (moze byt nasledne vyziadany spat) a ty rovnako nemas narok si ho od neho pytat, to ze matka ma prednostne pravo, znamena, ze ak sa dvaja nevedia dohodnut a maju narok obaja, tak prednost ma matka, ak ty nepracujes a nemas si ho ako uplatnit, tak nemate narok obaja