Ahojte, je tu niekto, kto si znižoval splátky hypotéky po narodení dieťaťa? Zaujímalo by ma, či vám dvihla banka po fixácii úrok a ak áno, tak či ste riešili refinancovanie? Pýtam sa preto, lebo som niekde dávnejšie čítala, že ak vám znížia splátky, tak sa dostanete do zoznamu neplatičov a tým pádom vám žiadna banka nedá refinancovanie. Ďakujem vopred za odpovede. 😊
Asi som sa zle vyjadrila. Ja už znížené splátky mám, zo zákona je nárok znížiť si splátky po narodení dieťaťa o polovicu, alebo platiť iba úroky a to po dobu max 3 rokov. Následne banka opäť dvihne splátky. Mňa by len zaujímalo, čo sa bude diať po výročí fixácie, či budem mať možnosť refinancovania v inej banke ak mi moja banka náhodou dá prestrelený úrok.
@ivka_3335 samozrejme ten zápis neznamená, že si neplatič, len uvidia, že si žiadala o zníženie splátok. Následne už analytik v danej banke posúdi, ako moc mu to bude vadiť....už som klientom refinancovala úvery, ktoré boli schválené aj s negatívnym zápisom, ale samozrejme sa to nestáva bežne takto.
@aduskatt Ďakujem, to som potrebovala počuť. A nemáš náhodou skúsenosti aj s tým zvyšovaním úroku po uplynutí fixácie? Konkrétne mám na mysli to, že banka mi napríklad zvýši úrok viac než by za normálnych okolností zvýšila, len preto, že mám dočasne znížené splátky.. snáď som sa vyjadrila zrozumiteľne 🙂
do toho registra ide vsetko, cize aj znizenie, odlozenie, cokolvek co sa proste tyka splatok. vidis ze aj ked sa odkladali splatky teraz cez pandemiu tak slubovali, ze to do registra nepojde a slo to nakoniec. uz ked ich mas ale znizene tak je asi neskoro to riesit ci ano alebo nie, jednoducho skus kde a ako by ti to vedeli refinancovat a podla toho sa rozhodnes
@andreja13 Oficiálne odklady kvôli pandémií nie sú zapísané v registri aby dodržali zákon ale človek v banke napr. schvaľovateľ vidí že v tom období tam má klient okno a automaticky vedia že to bol odklad splátok a môže to skomplikovať proces klienta hlavne keď nemá dobrú bonitu. A banka môže vždy zamietnuť schválenie úveru bez udania dôvodu. Takže majú to dobre premyslené. 🙂
@ivka_3335 my sme sa pytali vyslovene v banke, ci sa bude dat refinancovat, ze vraj uplne v pohode.
@pohodacka03 Veľa krát v banke ľudom sľubujú aj to čo sa nedá osobná skúsenosť týmto nechcem niekoho uraziť 🙂 .
@pohodacka03 Tak snáď neklamali 🙂
do teraz čo bolo odloženie kvôli covidu . ak zaplatí klient, ktorý mal odložené splácanie aspoň jednu splátku, tak nerobia problém. Ovšem treba si dať pozor, lebo napríklad SLSP odloženie od polovice apríla tohto roka už posiela do registra ako negatívny zápis
@zrebny_kristian vzdy si dopredu overujeme ci sa nieco bude dat a este nikdy nam nic neslubili, pokial to neslo. Ak nevedeli vyhodnotit situaciu, tak rovno sme dostali odpoved, ze nevedia garantovat. Treba dobreho pracovnika banky, ktory realne preveri 😉
@ivka_3335 urcite bude zalezat aj na konkretnej banke a jej podmienkach 🤷♀️
@pohodacka03 Samozrejme ja týmto nehádžem všetkých do jedného vreca no zažil som všelijaké situácie v banke 🙂. Stále tvrdím čo sa týka typu takejto práce, je to len o ľuďoch.
No. Splatky sa ti znizia ked sa ti znizi urok.
Druha moznost znizenia splatok by sa asi dalo spravit predlzenim splatnosti.
Inak netusim ako (teda okrem to pandemickeho co bolo, je?)