Ahojte.
Chcela by som sa opytat ci sa to stalo niekomu alebo ako je to mozne? 6.12 som si vsimla ,ze mi chybaju peniaze na ucte tak som pisala banke ,ze kolko tam mam kedze mi to odratalo ,ale neukazuje ,ze za co.. napisali mi odkial mi boli strhnute peniaze ,aj na appke mi to potom ukazalo ale nebola som si vedoma za co tak som im napisala ,ze s tym nic nemam a chcela by som to bloknut. Blokli mi kartu ,app ,ebanking.. dnes mi poslali papier ,ze 6.12 bolo pokusane aj z jedneho kadernictva ,ktore sa nenachadza tu v Rakusku kde zijem ale v Chorvatsku🤦🏽♀️vobec to nechapem ako je toto mozne.. stretli ste sa s niecim podobnym? Vratili sa vam peniaze ? Ako to potom riesili s vasim kontom?? Dakujem za odpovede
Ahoj, áno, stalo sa mi a vrátili mi peniaze. Holt o tri dni na to mi písala firma, aby som im zaplatila asi mesiac starú objednávku. Nuž ale... na výpise som mala že Paríž, tak tiež som sa zľakla. Kto mal vedieť, že slovenská firma so slovenským účtom a všetkým bude mať oficiálne sídlo a adresu v Paríži 😁. Každopádne, ak sa to stalo len pred pár dňami, peniaze ti pravdepodobne vrátia. Ja som reklamovala vyše mesiac starú platbu...
Na appke mi ukazalo ,ze mi strhlo z jednej stranky kde sa kupuje kredit .. neni su to miliony ale su to peniaze .. strhlo mi odtial 22€ ,22€ a 27,50€.. a banka mi poslala papier ,ze mi blokli kartu lebo nasli dalsi podozrivy pokus tiez 6.12 z jedneho kadernictva takze to vobec nechapem🤦🏽♀️
Mamine raz stiahli z účtu appky, na mobil ale na dráhy ktorý ona nemá. Skúšali raz 1 potom 2 potom 3 potom 5 a tak ale banka zasiahla. A volali jej nič netusiacej ze sa im má ozvať. Inak ona ma kartu len na výber, e banking nemala a ani kartou neplatila😏doteraz nevieme ako prišli k údajom. Inak tie platby sme dali reklamovať v banke a oni nám ich vrátili. (ale ten co kradol mal údaje niekoľkých klientov)
Postup je nasledovný:
Ešte pred zneužitím -
1. zapnúť si v aplikácii notifikácie pri platbe kartou, tak hneď sa dozvieš, že niekde sa platí tvojou kartou.
2. nastaviť si rozumné denné limity na internetové platby, výbery z bankomatu aj na platby u obchodníkov. Nenechávať tam tisícové limity aby ti nevybielili celý účet.
Po zneužití -
prišla ti notifikácia, že prebehla platba kartou (ty práve nič nekupuješ) pozrieš si detail nezúčtovanej transakcie tam vidíš meno obchodníka aj krajinu, ak vieš že to je niečo podozrivé
Podľa toho čo umožňuje tvoja apka alebo ako sa rozhodneš vyberieš si niečo z týchto troch možností:
- nastavíš všetky limity na 0€
- dočasne zablokuješ kartu
- trvalo zablokuješ kartu
potom hneď voláš do banky a pýtaš sa na info o tej platbe.
Tento postup hore by mala dokázať každá banka.
Potom premýšľaš či si na nejakom webe v posledných dňoch nedávala svoje číslo karty, pod akoukoľvek zámienkou.
Niektoré banky umožňujú lepšie zabezpečenie tak si ho zapneš.
Nastavíš povolené krajiny/kontinenty kde chceš používať kartu v obchodoch a bankomatoch, ak sa pohybuješ v rakúsku a na slovensku tak si povolíš tie 2 krajiny a ostatné zablokuješ. Potom sa nestane že niekto platí tvojou kartou v kaderníctve v chorvátsku, banka by takú platbu hneď zamietla.
Vypneš si použitie magnetického pásika na karte, u nás sa používa bezkontaktná platba alebo platba cez čip ak zasúvaš kartu do čítačky. "Pretiahnuť kartu" cez čítačku kde sa použije magnetický pásik som na SK nevidel. Ak zlodeji čo nalepia na bankomat čítačku kariet, vedia skopírovať magnetický pásik a urobiť si "duplikát" tvojej karty.
Cez zariadenie na bankomatoch ČSOB okradli klientov
https://www.trend.sk/spravy/cez-zariadenie-bank...
Klientom VÚB zneužili platobné karty! Vyberali z nich aj na Filipínach
https://www.cas.sk/clanok/160214/klientom-vub-z...
@ivka21 buď niekomu prezradila číslo karty a údaje, alebo to mohol niekto "odkukať" z karty, alebo skopírovali jej kartu na bankomate na ktorý prilepili čítačku kariet.
Ak kartou nenakupuje na internete, môžete vypnúť internetové platby prípadne nastaviť limit na internetové platby 0€.
Ak kartou neplatí v obchode môžete tiež nastaviť limit 0€ alebo len maličký na drobné nákupy.
Ak kartu používa len na výber z bankomatu môžete nastaviť povolenú krajinu na platby kartou len Slovensko a ostatné krajiny zakázať.
je to velmi caste, proste podvodnici (rozne organizovane skupiny) skusaju rozne cisla kariet, a ked sa zadari, tak kartu zneuziju, banka ti peniaze vrati, ak nejde o 3DS
@strapec minule som s hrôzou zistil, že prima banka nemá samostatne limit na internetové platby, má iba jeden limit na všetko, takže ak potrebujem výber z bankomatu/platbu v obchode 500€ tak toľko môžu ukradnúť aj cez internet, stačí im číslo karty, dátum a CVC.
A to som si myslel, že to je samozrejmosť oddeliť internetové platby od ostatných platieb kartou/výberov z bankomatu.
@niekto2hy ja Primu nemám, nastavoval som to jednej pani ktorá sa bojí používať kartu na internete.
Učil som ju používať smartbanking v mobile, lebo aj keď mala účet v banke všetko riešila cez hotovosť. Nosila peniaze hore dole, alebo išla na pobočku banky aby uhradila poistku za auto.
Aj keby sa hocičo platilo musíš to mať vo výpise, aj ked som si zaplatila appku ukazalo mi navyse mi vo výpise ukazalo ze som platila v amsterdame ale tam je len sidlo appky, takže zisti ci nema niekto prístup, ci si netukla na nejaky email alebo nepotvrdila platbu
A o ake sumy ide?