Známy mi je dlžný peniaze a mám to overené notárom

peterlipa
3. okt 2013

Chcem sa spýtať. Ak som známemu už približne pred rokom požičal určitú finančnú hotovosť a stále sa nemá k tomu mi ju vrátiť ako mam postupovať ? Mam to overene notárom. Boli sme v ten deň u notára. Neviete prosím Vás niekto poradiť nejaký vzor na návrh alebo niečo podobne čo treba predložiť na okresný súd ?
Ďakujem vo pred za odpovede.

m_ij_ka
3. okt 2013

@peterlipa ja som bola v podobnej situácii, môjmu ex som založila firmu z mojich peňazí, mali spolu dieťa, odišla som od neho lebo ma bil počas tehu, ručila mu pri úvere, dala som to právnikovi, súd vyhrala, má to exekútor, a peniaze už roky nevidím a nemám sa ako k nim dostať, lebo sa hrá na nemajetného a pritom nie je, len to nemám ako dokázať. Poradila by som ti ísť sa poradiť za právnikom aj s papiermi čo máš u notára podpísané, povedať všetky údaje o dlžnej osobe, kde býva, kde pracuje, skús to dať na súd a potom exekútorovi možno budeš mať viac šťastia ako ja. Vyskúšala by som pre tvoje dobro napísať doporučený list , v ktorom vyzveš dlžníka aby ti vrátil peniaze tak ako je uvedené v papieroch podpísaných notárom. Prajem veľa šťastia 😉

keziah
3. okt 2013

@peterlipa v zasade treba mat dolozene, ze ste sa domahali vratenia penazi-cize najprv treba dlznikovi poslat list s dorucenkou, ktorym budete ziadat vratenie dlhu. Potom-ked uplynu lehoty na uhradenie dlhu-podate na prislusny sud ziadost na vydanie platobneho rozkazu, hod do googlu, vyskocia ti vzory. Kopiu zmluvy od notara a vyzvy na uhradenie dlhu+dorucenky tiez pripojite k navrhu na sud.

lutia
3. okt 2013

@peterlipa ak mas od notara notarsku zapisnicu kde bude jasne napisane ze dlh mal do urciteho datumu splatit tak notarsku zapisnicu mozes pouzit ako exekucny titul a staci uz len podat navrh exekutorovi....

furbynka
3. okt 2013

treba dat podanie na sud na vydanie platobneho rozkazu. po vydani treba ist za exekutorom a ten zacne s exekuciou, ma aj nejaky majetok? bola to velka ciastka?

peterlipa
autor
8. okt 2013

Dakujem za odpovede. Cenim si to 🙂. Jedna sa o troj cifernu ciastku cize nie az tak velku ale aj ta sa hodi. Prave ze nic nie je zrejme pisane na neho. Cize dost tazko vymahatelna osoba.

h0sher
12. okt 2013

davaj pozor,premlcacia doba je 3 roky

beech
28. jan 2014

Ak je téma ešte aktuálna tak sa pripájam presne mám tento problém, dala som návrh na vydanie platobného rozkazu a už aj mám vydaný platobný rozkaz ale zatiaľ ho úmyselne nepreberá takže nieje ešte právoplatný!tak čakám a čakám!ale riešiť to treba cez súd lebo cez políciu mi zamietli trestné stíhanie!