Dobrý deň chcela by som Vás poprosiť o rady, skúsenosti...Kupujeme s manželom byt. Hypotéku máme už predschválenu na nešpecifikovanú nehnuteľnosť v ČSOB. Predajná cena je 100 000. Teraz riešime znalca . Môže sa stať že nám znalec ohodnotí byt na podstatne nižšiu cenu ako je predajná cena . Moja otázka znie , z čoho bude vychádzať banka ? Z predajnej ceny alebo znaleckého posudku ?
Byt je 3 izbový kompletne prerobený , zariadený okrem postelí. Nachádza sa neďaleko centra mesta v tehlovom bytovom dome . Ďakujem za každú skúsenosť
Naša banka vychádzala z predajnej ceny bytu. Ale posudok sa príliš nelíšil od ceny.
Banka berie vzdy do uvahy tu z cien ktorá je nizsia, pripadne sa da znalcom dohodnut ze beriete hypo a par koeficientov vie upravit vo vas prospech ale vychadza z tabuliek takze vela spravit nevie
banka bude vychadzat z hodnoty nehnutelnosti uvedenej v posudku (resp. tej, ktora je nizsia), dokonca ak sa im ten nebude zdat, tak este mozu bankovi znalci hodnotu upravit, stava sa to napr. ak je hodnota v posudku vyrazne nadhodnotena atd.
@liz_lemon ale ano bude 🙂 je relativne caste, ze znalec upravi posudok v prospech klienta a jemne upravi koeficient tu a tam a v absolutnom cisle to vie byt "vysoka suma", teda pokial ohodnotenie nie je realizovane cez cenove mapy, co hlavne vo vacsich mestach je bezne (robila som v dvoch bankach na uverovom oddeleni a interni supervizori obcas upravovali koeficienty stanovene znalcom v znaleckom posudku a cena akceptovana bankou bola nizsia ako v znaleckom posudku)
@alexandra177 z vlastnej skusenosti - mali sme v ČSOB predschvaleny uver, tak ako vy. Prisiel znalec, ohodnotil na sumu nizsiu a banka nam ani ten predschvaleny nechcela poskytnut - ak by sme chceli uver od nich,ine podmienky, atd - nevyhodne. Nakoniec sme sa obratili na inu banku,s inym znalcom a cuduj sa svete, ten ten dom ohodnotil na dostatocnu sumu - bez nasho zasahu 🤷 ... Takze, .. banka sa riadi posudkom.
@alexandra177 banka sa bude riadit tou nizsou sumou. Ak by bol posudok vyssi ako predajna cena, riadi sa cenou, ak bude posudok nizsi, riadi sa posudkom.
@alexandra177 z posudku