Zmena zamestnávateľa a nezdaniteľná časť základu dane

udada
22. júl 2013

Ahojte, prosím o radu. Do 27.8. som na rodičovskej dovolenke. Ku dňu 14.8. som ukončila prac.pomer s bývalým zamestnávateľom a od 19.8. nastupujem k novému. Od nového zamestnávateľa som dostala tlačivo, v ktorom mám uviesť, či si uplatňujem/neuplatňujem nezdaniteľnú časť základu dane. Tak teraz neviem, či stačí až po novom roku za celý rok 2013. Poradí mi niekto? Ďakujem

majusqa77
22. júl 2013

@udada teoreticky staci, da si ti to potom uplatnit spatne bud v rocnom zuctovani dane, alebo v danovom priznani. otazne je, preco si to nechces uplatnovat mesacne (ak koli vyske prijmu beriem, inak v podstate uverujes vacsou danou stat 🙂)) )

udada
autor
23. júl 2013

@majusqa77 takže stačí mi to teda v ročnom zúčtovaní za rok 2013? lebo nevedela som, či to stačí potom, keď mením zamestnávateľa 🙂

majusqa77
23. júl 2013

@udada urcite staci, o € neprides, len ich dostanes neskor 🙂

udada
autor
23. júl 2013

@majusqa77 no super, ďakujem, si ma potešila 😵

udada
autor
23. júl 2013

@majusqa77 takže na to tlačivo môžem zaškrtnúť, že si neuplatňujem?

simca06022011
23. júl 2013

Ak ti nevadi, ze dostanes o 20% menej prijmov, tak staci potom v rocnom zuctovani (preplatok ti samozrejme vratia), nic sa ale nestane ked uplatnis nezdanitelnu cast aj teraz, pretoze tato sa uplatnuje MESACNE, a z vyplaty... cize nie rocne... Jedine kedy si neuplatnuje zamestnanec tuto cast je ak ju uplatnuje u ineho zamestanvatela v rovnakom obdobi (co u teba nehrozi), alebo je to nejaky specialny pripad (napr. vysluhove dochodky atd). V tomto tlacive sa uplatnuje/vypisuje aj danovy bonus, pre ten plati to iste...

majusqa77
23. júl 2013

@udada ano 🙂 aj ked, preco si to nechces uplatnovat priebezne? 🙂

udada
autor
23. júl 2013

@simca06022011 daňový bonus si neuplatňujem, ten je na mm, ja tomu vôbec nerozumiem, doteraz som vždy každoročne vyplnila židosť o vykonanie výpočtu dane z príjmov FO zo závislej činnosti a o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z týchto príjmov za zdaňovacie obdobie.....

simca06022011
23. júl 2013

@udada ra ziadost sa aj tak vyplnuje. Tak v tom tlacive vyciarkni: UPLATNUJEM ODPOCITATELNU POLOZKU NA DANOVNIKA, a NEUPLATNUJEM DANOVY BONUS 🙂 Neviem preco to s tebou mzdarka nevyplnila, ja to uz take vyplnene vytlacam aj zamestnancom, neviem preco by sa s tym vobec mal niekto trapit. AK si to neuplatnis KAZDY mesiac ti pride menej penazi, oni ti to potom vratia to je pravda, ale neviem ako ty... ale ja nie som sponzorom statnej kasy :P uroky za to nedostaneme 🙂))

majusqa77
23. júl 2013

@simca06022011 presne koli tomuto som sa pytala, preco si ho nechce uplatnit... ..neuplatnovanie je (podla mna) vhodne len pri ludoch s "nadpriemernym" prijmom

udada
autor
23. júl 2013

v tom tlačive je: VYHLÁSENIE na zdanenie príjmov FO zo závislej činnosti podľa par.36 ods.6 zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov, treba tam vypísať identif.údaje a ďalej:
podľa
a.) par.11 zákona uplatňujem - neuplatňujem nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške ustanovenej zákonom.
b.) par.33 zákona uplatňujem - neuplatňujem daňový bonus na:..............

majusqa77
23. júl 2013

@udada ak mas hruby prijem do cca 1620€, dala by som:
a) uplatnujem (neuplatnujem preskrtnut)
b) ak berie muz danovy bonus, tak uplatnujem skrtnut, ostane neuplatnujem

udada
autor
23. júl 2013

ok, ďakujem za rady, tak to zaškrtnem ako píšeš 😵