Ahojte, prosím o radu. Do 27.8. som na rodičovskej dovolenke. Ku dňu 14.8. som ukončila prac.pomer s bývalým zamestnávateľom a od 19.8. nastupujem k novému. Od nového zamestnávateľa som dostala tlačivo, v ktorom mám uviesť, či si uplatňujem/neuplatňujem nezdaniteľnú časť základu dane. Tak teraz neviem, či stačí až po novom roku za celý rok 2013. Poradí mi niekto? Ďakujem
Ak ti nevadi, ze dostanes o 20% menej prijmov, tak staci potom v rocnom zuctovani (preplatok ti samozrejme vratia), nic sa ale nestane ked uplatnis nezdanitelnu cast aj teraz, pretoze tato sa uplatnuje MESACNE, a z vyplaty... cize nie rocne... Jedine kedy si neuplatnuje zamestnanec tuto cast je ak ju uplatnuje u ineho zamestanvatela v rovnakom obdobi (co u teba nehrozi), alebo je to nejaky specialny pripad (napr. vysluhove dochodky atd). V tomto tlacive sa uplatnuje/vypisuje aj danovy bonus, pre ten plati to iste...
@simca06022011 daňový bonus si neuplatňujem, ten je na mm, ja tomu vôbec nerozumiem, doteraz som vždy každoročne vyplnila židosť o vykonanie výpočtu dane z príjmov FO zo závislej činnosti a o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z týchto príjmov za zdaňovacie obdobie.....
@udada ra ziadost sa aj tak vyplnuje. Tak v tom tlacive vyciarkni: UPLATNUJEM ODPOCITATELNU POLOZKU NA DANOVNIKA, a NEUPLATNUJEM DANOVY BONUS 🙂 Neviem preco to s tebou mzdarka nevyplnila, ja to uz take vyplnene vytlacam aj zamestnancom, neviem preco by sa s tym vobec mal niekto trapit. AK si to neuplatnis KAZDY mesiac ti pride menej penazi, oni ti to potom vratia to je pravda, ale neviem ako ty... ale ja nie som sponzorom statnej kasy :P uroky za to nedostaneme 🙂))
@simca06022011 presne koli tomuto som sa pytala, preco si ho nechce uplatnit... ..neuplatnovanie je (podla mna) vhodne len pri ludoch s "nadpriemernym" prijmom
v tom tlačive je: VYHLÁSENIE na zdanenie príjmov FO zo závislej činnosti podľa par.36 ods.6 zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov, treba tam vypísať identif.údaje a ďalej:
podľa
a.) par.11 zákona uplatňujem - neuplatňujem nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške ustanovenej zákonom.
b.) par.33 zákona uplatňujem - neuplatňujem daňový bonus na:..............
ok, ďakujem za rady, tak to zaškrtnem ako píšeš 😵
@udada teoreticky staci, da si ti to potom uplatnit spatne bud v rocnom zuctovani dane, alebo v danovom priznani. otazne je, preco si to nechces uplatnovat mesacne (ak koli vyske prijmu beriem, inak v podstate uverujes vacsou danou stat 🙂)) )