Zľava z ceny na novostavbe

petina86
23. nov 2023

Ahojte, prosím vás o radu. Pred rokom sme kúpili byt v novostavbe, čiže byt je stále v záruke. Na fotke vidíte ako mame zničenú stenu v kupelke, v skutočnosti to vyzerá ešte horšie a vlakov je omnoho viac. Dôvodom tohto stavu je zle urobený sprchovy kút zo strany developera. Na odstránení vady pracujú a sľúbili, že nám to opäť omaluju na vlastný náklady. Z môjho pohľadu, ale stratil byt na hodnote a takisto mame my zvýšené náklady musíme pravidelne vykurovat a vetrať kupelku, neustále vyvolavat stavbyvedúcemu ako sa pohli. Je to už viac sko mesiac, čo odstraňujú vadu. Myslite si, že mame nárok na nejaké finančne odškodné resp. zľavu z ceny bytu?

tiezjedna
23. nov 2023

A čítali ste zmluvu, ktorú ste podpísali? Predpokladám, že v nej nejaké technikálie tohto typu budú definované ako závady podliehajúce záručným opravám, ale určite nič, čo by malo znižovať cenu nehnuteľnosti

mira0611
23. nov 2023

@petina86 ahoj, toto je plafon? Toto nemas zle zhotoveny sprchovy kut. Nevysusila sa stavba poriadne, rychlo bolo vsetko spravane.
Ja si myslim, potrebuje to cas kym sa to vysusi a nasledne to treba dat opravit.
Resp.neviem na ktorom poschodi si, strecha nemoze zatekat?

petina86
autor
23. nov 2023

Bývame na 2 poschodí a je to chyba v sprchovom kúte u suseda nad nami. Developer sa najskor vyhováral na suseda, že nás vytopil, ale keďže dá fľaky zväčšovali bolo jasne, že chyba je na strane developera. Tak sa nato pozrel vodar a bolo zle dotiahnuté koleno na sprchovom kúte. Znluvu som samozrejme čítala a niečo take nie je spomenuté, ale predsa som sa zadlzila na 30 rokov a nepredstavovala som si, že budem bývať v takomto byte.

viky173
23. nov 2023

@petina86 v zmluve sa dozvies odpoved, nie na MK, ale skor si myslim, ze ziadna zlava nebude, skor bezplatne odstranenie zavady a navratenie do povodneho stavu

mira0611
23. nov 2023

@petina86 pozri sa, taketo iste problemy mas v kazdej novostavbe, ci je to uz dom, alebo byt, v prvych rokoch sa prejavia zavadi a potom je zvycajne pokoj. Ten flak, ked sa vysuší a nasledne opraví tak to tam nebude a budes mat, krasny novy byt. Predpokladam mas poistenie na byt, tak si mozes aj poistne uplatnit.
Developeri su niekedy taki, ze postavia budovu, dostanu peniaze a potom uz nic nechcu riesit. Mozes byt rada, ze ten tvoj ti tam posle aspon niekoho.

tiezjedna
23. nov 2023

@petina86 stále sú to len záručné opravy... reklamuj, naháňaj.

jarka_black
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
23. nov 2023

Máte nárok na opravu. Na zľavu z ceny len vtedy, ak by vadu nebolo možné odstrániť, čo zrejme nebude tento prípad.

obkladac
24. nov 2023

Písomne požiadať o odstránenie vady majú na to 30 dní, ak neodstrania pripomenúť ak nezaberie SOI.

andrejkap123
24. nov 2023

@petina86 urcite ziadne odskodnenie ani zlavu z bytu nedostanete. Budete radi ak to nebudete musiet opravit na vlastne naklady. A to ze si sa zadlzila na 30 rokov je uplne irelevantne lebo sú ludia co to zaplatia na šupu. Drzim palce aby vam to rychlo opravili….

nikoletah
25. nov 2023

@petina86 mali by ostranit vadu ale že by ste dostali zlavu z ceny bytu nemyslim si ved odvtedy ceny nehnutelnosti stupli a ani od Vas nechceli peniaze...

petina86
autor
27. nov 2023

Ďakujem vám veľmi pekne asi sa musím uspokojiť s tam, že prisľúbili, že nám to opravia. Nahlásili sme však škodu 2.10. a ešte stále sa to nedalo do poriadku, tak mi už mierne praskli nervy.