Ahojte, kde ste prosím dávali poistiť svoje bábätká. Je toho toľko na výber, že sa strácam. Chcela by som niečo aj so sporením. Dajte prosím nejaké tipy. Ďakujem 🙂
Nepoisťuj, je to zbytočné vyhladzovanie peňazí. Poisťovať treba živiteľa rodiny, nie malé dieťa. A sporiť cez poistku už vôbec nie. Na to sú dnes ETF fondy.
@nevenka do sukromnej spravy netreba, nie je to nic osobne a myslim, ze to bude zaujimat aj inych..
nie som "expert" na financie, ale myslim si ze daco o nich viem. Zakladne veci zhrniem v tychto bodoch:
- sporenie cez poistku je nevyhodne, lebo poistovna aj banka si zoberie prilis vela na poplatkoch
- poistenie deti nema velmi zmysel, lebo deti nezarabaju - poistuje sa rodinny prijem, teda zivitel rodiny, kde by rodina prisla o prijem v pripade smrti / dlhodobej PN
- financny poradca je dobry sluha ale zly pan - on sa ti nikdy nesnazi pomoct, on sa ti snazi predat produkt (lebo ho plati banka/poistovna z provizii, nie ty z tvojich penazi, cim viac zmluv ti uzavrie, tym viac on dostane)
- inflacia - kazdy rok sa "kazi" hodnota penazi. Ak mas dnes 1000 eur, buduci rok si za ne kupis menej tovarov a sluzieb, dalsi rok este menej.. preto drzat peniaze v hotovosti alebo na bankovom ucte nie je vhodne, lebo casom si za tie peniaze kupis menej..
- preto ich treba "minut" na investiciu - napr kupit nehnutelnost, alebo investovat na financnom trhu - tam je to zlozitejsie, ale princip je taky, ze si za peniaze kupis cenny papier, ktory casom predas za drahsie, ked si budes chciet vybrat investiciu..
- dobrym nastrojom pre malych investorov su dnes ETF fondy, ktore maju nizke poplatky. Ponuka ich uz kde kto, z tych najznamejsich Partners investments, Finax, Amundi ale uz aj samotne banky (pozor na poplatky!) a kadejake mobilne appky..
Ja odporucam si k tomu sadnut a googlit a citat si.. aby clovek nenaletel nejakym podvodnikom..
nejake citanie:
https://oliverkorbas.sk/kazdy-siesty-slovak-spo...
https://e.dennikn.sk/240862/makler-poistke-so-s...
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/poistenie-...
https://dennikn.sk/blog/2310642/ako-moze-ktokol...
drzim palce
Blbosti trepu co sa tyka poistenia, poistit u dietata sa oplati uraz a chorobu. Ako je super, ze sa poistuje zivitel rodiny podla rad vyssie, ale ked ti dieta vazne ochorie alebo bude mat uraz, ver mi ze i ten zivitel bude mat co robit aby to zvladol a nato je poistenie, aby ste mali peniazky navyse napriklad na zvysenu dopravu, rehabilitacie (ved len to Adeli kolko stoji napriklad) a podobne nakladne veci. Urcite nie je vhodne cez poistenie sporit - nato su fondy, co uvadzaju vyssie a taktiez nema zmysel poistovat smrt dietata kedze nie ste zavisli od toho. Kvoli tazkej chorobe moze i ten zivitel prist o prijem, kedze dieta bude treba stale niekde vozit, byt s nim v nemocnici a podobne veci.
@priamia ako môžete vidieť, je na to veľa strán z ktorých sa môžete pozerať. Treba si však uvedomiť všetky skutočnosti.
Čo sa týka čisto poistenia, tak aj deťom sa poistenie oplatí. Áno, nie je dieťa živiteľom rodiny a takisto nemusí si kryť smrť na 100.000€ napríklad, ale je dobré u dieťaťa vykryť tie riziká, ktoré ovplyvnia aj príjem živiteľa rodiny. Napríklad liečenie úrazu alebo choroby, ak je živiteľ rodiny kvôli tomu mesiac doma s dieťaťom tak aj ten príjem samozrejme nie je taký lebo nepracuje, má len očr (samozrejme ak nevie robiť z domu). Aj vážne choroby alebo úrazy je dobré kryť, keď sa nedajbože stane niečo také tak treba peniaze na liečbu a vykrytie výpadku príjmu ak dieťa pošlú z nemocnice domov a ste s ním vy. Tam sa buď vyhádžete z rezervy alebo máte poistenie.
Čo sa týka sporenia tak nikdy nesporte cez poistku to je základné pravidlo. Veľa poplatkov a nevýhod... Viete mu pekne popri základnom poistení odkladať peniaze do budúcna napríklad cez vyššie spomínané ETF fondy, len si treba dať potom pozor cez koho investujete, s akými poplatkami a stratégiou.
My máme poistené deti teraz 6r a 7r na závažné nemoci, úrazy, pobyt v nemocnici, dobu liečenia. Je to naozaj pár eur. A už sme to aj využili. Jeden aj druhý už mali úraz. S jedným som bola 2x hospitalizovana v nemocnici. V podstate nikdy to nebolo nič extremne vážne, ale dostali sme peknú čiastku (raz sme mali aj na dovolenku).
A samozrejme poistenie so sporenim, to v žiadnom prípade neodporúčam.
@priamia cez poistku sa nespori, je to nevyhodne, a potom zalezi co ocakavas od poistky,co vsetko tam chces mat a kolko tyzdnov ma dieta lebo niekde sa da az od 6tyzdnov😅