Život v zahraničí mimo EÚ - živnosť, odvody

nanynou
5. júl 2023

Ahojte, rozmýšlam že sa presťahujeme k priateľovi do Srbska. Len vôbec neviem, môžem ostať fungovať na SK živnosti a pracovať pre SK spoločnosť jedná sa o homeoffice? A čo je vlastne k tomu potrebné? Máte niekto skúsenosti? Kde platím potom zdravotku a daňové? Ďakujem krásne.

makica
5. júl 2023

@nanynou ja si myslim, ze v prvom rade zalezi od spolocnosti, pretoze niektore (korporaty) povoluju iba ciastocne alebo na obmedzeny cas pracovat z inej krajiny. Ak s tym problem nemaju, tak tam staci uz len internet🙂 Len pozor na mobil, ak je naplnou prace aj telefonovanie na SK cislo, je to mimo EU a to sa neoplati potom uz vobec..Pokial mas zivnost, tak samozrejme vsetko platis tu, aj zdravotku, aj dane. Len otazka potom je, ako poriesis zdravotku tam? A vobec zdravotnu starostlivost, to by bolo potrebne tam zistit. Ak sa mozem opytat do ktoreho mesta alebo aspon casti by ste sa chceli prestahovat?

nanynou
autor
5. júl 2023

@makica ďakujem a do Kysaču tam má dom😅 ale rozmýšlali sme aj nad Novým Sadom. prečo sa pýtaš? 🙂 myslíš teda že by som musela súčastne platiť dve poistenia? A robím cez program takže pohoda, šéfovi som aj hovorila a že jemu je jedno odkiaľ by som pracovala😅

rooskoliv
5. júl 2023

Jedna otázka. Na aké víza chceš byť v Srbsku? Možno odpoveď na túto otázku ti dá veľa odpovedí

nanynou
autor
5. júl 2023

@rooskoliv super to ma ani nenapadlo😳 ani neviem kde to mám pozrieť, neviete mi prosím poradiť?

rooskoliv
6. júl 2023

Neviem. Ale asi by som začal stránkami srbského ministerstva vnútra. Tam by si mohla nájsť informácie o podmienkach za ktorých by si mohla ísť do Srbska žiť.

makica
6. júl 2023

@nanynou pisem spravu🙂

nanynou
autor
6. júl 2023

@rooskoliv ďakujem 🙂