Život na Slovensku a budúcnosť

24. aug 2024

Ahojte, tak ma zaujima či doma riešite aktuálnu situáciu na Slovensku, kvalitu života a podobne v spojení s odchodom do zahraničia. Registrujem v mojom okruhu že sa zahraničie vracia na “stôl” ale kedže už ide o rodiny z detmi je to náročnejšie. U nás táto téma tiež už padla, v zahraničí sme obaja žili v rôznych krajinách a neplánovali sme sa tam vracať nakoľko na Slovensku sme sa mali dobre. Už ale uvažujeme či to tak bude aj v budúcnosti pretože aktuálne máme pocit že to tak nebude. Na druhej strane ani nevieme kam by sme už išli. Jedina dobra možnosť v EU nam vychadza Švajčiarsko ale ja si to tam neviem predstaviť kedže neviem jazyk. Taktiež mame už dieta a deuhe na ceste tak sa mi vôbec do nejakeho sťahovania nechce a radšej budem “držať hubu a krok”. Tak len tak ma zaujimaju Vaše pohľady, ako sa na to pozeráte doma a podobne. Neni to ani nejaka konkretna otázka skôr námet na diskusiu 🙂

tamta
24. aug 2024

My sme mali túto otázku otvorenú už dlhšie, súčasná vláda a najmä ich stále vedúce postavenie v prieskumoch nás však presvedčili, ze tu nema zmysel ostávať a v blízkej dobe sa nič nezmení a nechcem v takejto krajine vychovávať svoje dieťa.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. aug 2024

@tamta a aj viete kam by ste sa vybrali ?

gab1sol
24. aug 2024

My máme pred sebou aktuálne pre nás podpis dôležitej zmluvy. A mne stále vŕta v hlave, či do toho ísť, alebo nie… Na zahraničie to už nevidím, ako píšeš, kvôli deťom to je ťažké, ale určite uvažujeme, čo ďalej.

doriiis
24. aug 2024

Ovládam plynule dva jazyky okrem slovenčiny.Napriek tomu sa nikam nechystám.Mam tu domov,rodinu,dobrú prácu,ktorú inde len tak nezískam.Nemame hypotéku,máme pokojný a pekný život.Nebudem začínať niekde odznova len zo strachu z niečoho,čo sa nám tu niekto snaží nahovoriť.

sofiia87
24. aug 2024

My mame doma tuto temu tiez uz dlhsie otvorenu. Coraz viac som presvedcena o tom, ze v krajine s takymto smerovanim nechcem zostat a uz vobec nie tu vychovavat svoju dceru. Zijeme si sice pohodlne v nasej bubline rovnako nastavenych ludi, ale desi ma vsetko to okolo. My mame doma predskolacku, takze v podstate este rok aby sme odisli niekam.

akvi
24. aug 2024

My uz sme vo veku, kedy sa odchadza ozaj tazko, kedze uz tu mame vybudovane zazemie, rodicia uz potrebuju znacnu pomoc a pod. Mat teraz 25, nevaham ani sekundu. Ja uz len dufam, ze moje dieta sa usadi niekde mimo, aj ked mi to bude sakra luto, kedze bude daleko, ale velmi mu prajem, aby mohlo zit v normalnejsej krajine..

silvike
24. aug 2024

Ako keby inde bola dokonalost sama. Vsak aj tam su chamtivci, zlodeji a pod.vykvety vo vlade, v parlamente. Mozno tam nemaju to ale maju zas ono, proste ine problemy, ktore vidis az casom ked v danej krajine zijes bezny zivot. Cize vsade sa najdu nejake tie negativa. A aj pozitiva samozrejme. S detmi sa stahuje urcite uz tazsie ako dvom mladym bez zavazkov a pod. Ake tak urcite sa da. Len aby bola zhoda medzi partnermi. Najhorsie ked jeden chce ostat na svk a druheho taha za hranice. Hlavne nech su partneri v tomto jednotni.

silvike
24. aug 2024

@akvi A to je ktora ta normalnejsia krajina ?

akvi
24. aug 2024

@silvike to este neviem. Pre mna uz aj taka CR je normalnejsia krajina. Pred 10 rokmi mi tam odisla cast rodiny a nikto nelutuje.

katulkagajdos
24. aug 2024

Ja to už na odchod nevidím- mame dve deti - ale určite ich budem podporovať, aby išli študovať do zahraničia, cestovali a sami sa rozhodli, kde chcú žiť. Ja stále verím, že toto nie je konečná… že takýto typ politikov nemá budúcnosť, že nakoniec vyhrá zdravý rozum, slušnosť a morálka. A keby každý začal od seba- svojim postojom a príkladom, verím, žeby sa nam vsetkym lepsie žilo.

autor
24. aug 2024

@doriiis Smiem sa spytat pracu v akej oblasti? My to mame velmi podobne az na tú prácu. Pracujeme v korporátoch a mame za sebou už niekoľko tranzícií nakoľko všetci presúvajú pracovnú silu na východ čo samozrejme z pohľadu biznisu chápem. Máme ale obavy dokedy budú aj nové firmy na svk prichádzať a kedy začne byt s prácou v tejto sfére problém.

pe_mi
24. aug 2024

Ahoj, my máme možnosť ísť žiť do zahraničia , nakoľko manžel tam roky pracuje a aj ovláda perfektne reč písmom aj slovom.mame dve deti.
A nie ,nechystáme sa nikam odísť.tu je náš domov a nemáme nikoho v okolí , kto by sa kvôli politike sťahoval
A u nás doma nepreberáme túto tému.
Žijeme si spokojne.

petronellla87
24. aug 2024

Nemyslím si ze v zahraničí je tráva zelensia 🤷‍♀️

gribka1
24. aug 2024

Chápem, že to tu nie je bohviečo. Lenže na slovensku to nie je bez ohľadu na politiku. Keby každý ušiel namiesto toho, aby sme si tu normálnu spoločnosť vybudovali, tak tu ostane len skanzen. Je to o ľuďoch.

liusa82
24. aug 2024

no ja síce deti nemám ani neplánujem že by som kvôli nim a budúcnosti odchádzala. Ale ani ma nenapadne ísť von..šikovný človek si nájde dobrú prácu aj tu a vypracuje sa.Alebo si dačo svoje vybuduje.A navyše ani vonku to nie je med lízať čo sa týka zdravotníctva,služieb,bývania.Ano zarobíš síce viac, ale aj minieš viac lebo všetko je tam drahšie.Hlavne bývanie,energie,doktori atd.A nakoniec si na tom tak,akoby si bola doma.Minimálne takí priemerne zarábajúci.Mám sesternicu čo žije vyše 30 rokov v Londýne je právnička a keby tam nemá už všetko vybudované no hlavne je tam zo zvyku tak by išla aj domov

autor
24. aug 2024

@pe_mi Ale teda manžel pracuje v zahraničí tak určite tomu zodpovedá aj jeho plat a je na slovenské pomery vyšší to sa tu potom o kúsok lepšie žije. Ale chápem to domov je len jeden my to tu tiež zbožnujeme partner mal moznost ist pracovat von ale my to mame tak že buď pojde celá rodina alebo nikto.

petamich
24. aug 2024

Pracujeme s manzelom pre spolocnost, ktora ma viacere pobocky po celom svete, ak by sme chceli mozeme ist a odstahovat sa niekam, napriek tomu sa nikam nechystame, mame tu rodinu, zazemie, dobru pracu a hlavne moje dieta tu ma starych rodcicov, s ktorymi by som bola rada, ak by malo aj iny vztah ako cez video cally a navstevu 2x rocne 🙂 takze my sa nikam nechystame a verime, ze toto len prezit

Ono to ani v tom zahranici nebude jednoduche, najst si pracu a zit tam zivot ake si mnohe uzivatelky predstavuju

yoxinka
24. aug 2024

My máme tri deti a definitívne odchádzame do Čiech. My tam máme kooopec rodiny a keď tam chodíme a bavíme sa s nimi, ten rozdiel je priepastný! Neverila som, ale keď som sa reálne o to začala zaujímať, je to proste tak. Kamoš pred 15 rokmi odišiel do Čiech a vždy keď sa stretneme len konštatuje: “ Slovensko … to je veľmi smutný príbeh.” Ono nám nejde o lepší zárobok, my sa tu máme super. Ale neskutočne nás unavuje slovenská mentalita a nastavenie spoločnosti. Môj muž robil kade tade po Európe, kolegov má len cudzincov, všade je čosi, ale už nás proste nebaví cikať proti vetru.

lakebabe
24. aug 2024

Deti nemáme, ale nikde nepojdeme aspoň zatial. Nebola ešte taka vláda, aby nás donútila opustiť to , co sme tu cele roky tvrdo budovali. Rodinu, zázemie,dom, firmu a po 40 tke sa ťažko začína inde, aj keby nam mal kto v zahraničí pomoct . Časť rodiny to tu už dávnejšie zabalila, ale ani inde nie je tráva zelensia. Všade v Európe je čosi.

autor
24. aug 2024

@gribka1 Čiastočne súhlasím a Slovensko je nádherná krajina a je to náš domov. Tiež som si dlhé roky myslela že tu musíme byť a prispievat ruku k dielu. Ale aktualne mam pocit že Slovensko potrebuje zažiť totálny prepad čo sa týka pracujúcich ludí aby si vláda ( a aj voliči) uvedomili že Slovensko pracujúcich ludí potrebuje pretože aktuálne sme len dojné 🐮 pre štát a spätne nedostane človek ani len adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

pe_mi
24. aug 2024

Áno, jasne sa žije ľahšie, ale nemyslím ,že ľudia , čo "chcú" utekať zo Slovenska kvôli politickej situácii, utekajú kvôli platom..to bolo za každej vlády a stále bude, problém platov.

bosorkabb
24. aug 2024

Nie neplánujeme odísť aj keď problém by s prácou nebol. Máme však dobrú prácu, celkom slušný život. Máme čo potrebujeme a zo skúseností vieme že v zahraničí tiež nepadaju pečené holuby do úst.
Každá krajina má svoje problémy na ktoré prídeš keď tam žiješ.

walentina7
24. aug 2024

Švajčiarsko nie je v EU.

autor
24. aug 2024

@walentina7 V tom kontexte beriem EU ako Europu nie Europsku Uniu ale uznavam ze to znie mätúco pretoze to je skratka pre Uniu 🙂

autor
24. aug 2024

@pe_mi No pre nás je to tak ruka v ruke.My sa tu teraz vobec nemame zle ale v našej profesii sa obávame že politická situácia môže mať vplyv aj na našu prácu v budúcnosti a to duplom ak by sa naplnili priania volicov dnešnej koalicie vystupit z Europskej Unie. Ale verim ze ku tomu nepride pretoze koalicia ma eurofondy velmi rada😃

autor
24. aug 2024

@yoxinka Veruže toto som počula na Česko aj ja tiež z okolia sa tam presťahovali ludia a veľmi si vychvalujú. Kamosky čo tam išli študovať sa tiež už nevrátili. Aj sme tam už pozerali prácu ale bola by pre nás z pracovného hladiska reálna asi iba Praha a tam si to ja neviem predstaviť pretože záhradka by sa mi velmi tažko vymienala za velkomesto😃 Ale držím Vám palce a kusok závidím odvahu lebo no ja som už velmi pohodlná😃

lapersefona
24. aug 2024

Radsej severskej krajiny. Svajc vobec nie je pro rodinna krajina. Za skolku das majland

silvike
24. aug 2024

@yoxinka A sli by ste do Ciech aj keby ste tam ten kooopec rodiny nemali ?

autor
24. aug 2024

@petamich Presne takto nejako to vidíme aktuálne my že nejako to prežiť. Ale potom otvorim komentáre na facebooku kde vidím čo ludia píšu a rozmýšlam nad tým že koľko rokov budeme musiet mať ešte ten mindset že len to nejako prežiť 😬