Živnostník na rodičovskom a odvody do poisťovne

artep87
10. apr 2014

Dobrý den, potrebujem poradiť tak snad sa tu niekto nájde. Dostala som výpoved v práci, tak som rodičovský príspevok prepísala na otca dieťaťa a ja momentálne vyberam podporu v nezamestnanosti. Chcem sa spýtať či otec musí platiť odvody do oboch poistovní ak pobera rodičovský. a este sa chcem spýtať či to potom nebude mať vplyv na ročnom zúčtovaní daní, aby potom nemusel naraz odviest nejakých 1000e. dakujem za odpovede

csenibaba
10. apr 2014

Ked bol zivnostnikom aj pred tym ako isiel na rodic.,a podla dan.priznaniu bol povinny platit do soc.poistovni!tak áno normálne vsetko musi platit!Ked neplatil do soc.poist. tak ani teraz nebude a do zdrav.poist.musi platit len preddavky na poistnè co sa vyráta z rocneho zúctovania!

denise.v
10. apr 2014

ja som bola živnostníčka a ked som nastúpila materskú tak som už nemusela platit ani do zdravotnej ani do sociálky,platil za mna štát a po pòl roku som začala dostávat rodičovský príspevok tak som si živnost pozastavila lebo popri rodičovskom by som musela platit odvody.

denkaajejdeti
10. apr 2014

@artep87 Je rozdiel, či poberá materskú alebo RP, ak rodičovský, tak podľa odpovede @csenibaba. Aj @denise.v má pravdu, že počas materskej nie (to je ako PN), ale už počas RD buď pozastaviť živnosť alebo platiť.

csenibaba
10. apr 2014

@denise.v ahoj,preto si mala platila lebo pred nástupom na materskú si mala vysoky prijem!Ja som stále SZCO a to je pravda ze som miesto matersej hned som poberale "iba" rodicovsky prispevok(lebo som mala nizky prijem) ale odvádzám len do zdrav.poist. preddavok !(co my teraz vypocitali na 3,06 euro/mesiac)🙂

artep87
autor
10. apr 2014

Dakujem baby 😉

denise.v
10. apr 2014

@csenibaba tak ako píše @denkaajejdeti že počas materskej sa nemusí ,ale počas RD sa platí,tak mi to vraveli na živnostenskom,vraj môžem si ponechať ,ale musím si plait ,tak samozrejme nebudem si platit ked štát aj tak platí,no mala by som vyšší dôchodok 😀 😝. Ani ja som nemala vysoký príjem,odvody som si platila dobrovolne do sociálky,ale som dostala normálne materskú a po pól roku rodičovský a materskú som dostávala minimum,čiže rovnako ako rodičovský,ale po pól roku som sa mala íst nahlásit na rodičovský .