Živnostník a podnikateľský účet

naty_123
20. nov 2024

Ahojte mam psi salon a nemam založený podnikateľsky učet všetky peniaze beriem v hotovosti. Je pravda že buduci rok musim založiť podnikatelsky učet? a Peniaze tam potom vkladať alebo ako to funguje? dakujem za info

maranco
20. nov 2024

@naty_123 pokiaľ viem to sa týka tých čo používali bežný účet na podnikanie tak už budú musieť mať podnikateľský aby sa im zdaňovali platby z účtu a výbery z bankomatu

ako si platila elektrinu, vodu, prenájom priestorov za prevádzku? nákup materiálu/náradia cez internet?

naty_123
autor
20. nov 2024

z osobneho učtu a niekedy v hotovosti šekom

maranco
20. nov 2024

@naty_123 uplatňuješ si potom paušálne výdavky? alebo skutočné náklady?

sisska96
20. nov 2024

Pred týždňom som bola v banke a ešte netreba podnikatelský učet ale už vymýšlajú

naty_123
autor
20. nov 2024

@maranco paušalne

maranco
20. nov 2024

@naty_123 tak teoreticky môžeš fungovať po starom, keďže výdavky z podnikania "nebudeš mať"

len aj faktúry ak niečo objednávaš maj na seba ako súkromná osoba a nie firma, lebo firemné úhrady nemôžeš potom platiť z osobného účtu

ale nie je na škodu si založiť bezplatný podnikateľský účet, môžu ti ľudia platiť mobilom cez QR kód ktorý si vytlačíš okamžitou platbou a budeš to mať namiesto terminálu na karty
za príjem platby na účet neplatíš nikomu žiadne poplatky na rozdiel od platby kartou

7miriam77
20. nov 2024

Podnikateľský účet je od januára povinný, budeš si z neho platiť odvody, poistenie, nájom,elektriku...proste všetko potrebné na chod podnikania. Na ostatné kľudne používaj osobný účet...

maranco
20. nov 2024

@7miriam77 vidíš na odvody som zabudol, tak minimálne tie musí platiť z podnikateľského účtu, alebo potom šekom

Transkačná daň začína od apríla, takže účet treba mať od apríla, nemusí už v januári.

https://www.startitup.sk/vladne-konsolidacne-op...

7miriam77
20. nov 2024

Podnikateľský účet musí mať každý živnostník od 1.1.25. Mňa sa to týka tiež, som SZČO a mám to overené

maranco
20. nov 2024

@7miriam77 to je starý článok, daň posunuli od apríla

Prvým zdaňovacím obdobím podľa § 9 ods. 1 a 3 je apríl 2025.

Daňovník, ktorý je fyzickou osobou a nemá zriadený platobný účet, na ktorom vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním, je povinný zriadiť si transakčný účet podľa § 2 písm. c) druhého bodu do 31. marca 2025.

https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

7miriam77
20. nov 2024

@maranco tak ok, ja sa nehadam, mne to bolo vysvetlené inak a podnikateľský účet som si zriadila, nič ma to nestojí a budem z neho len odvádzať dane. V tomto štáte sa vkuse dačo mení, tak ťažko s istotou dačo tvrdiť. Čistý bordel 🤣

naty_123
autor
21. nov 2024

@7miriam77 a v ktorej banke máte?

7miriam77
21. nov 2024

@naty_123 ja mám Prima banku, mám tam aj osobný účet,tak za podnikateľsky neplatim a dokonca to má banka urobené tak, že prevody medzi mojimi účtami môžem robiť hore dole a štát si nič nevezme

simca06022011
21. nov 2024

ano podnikatelsky ucet si otvor, tam kde to mas bezplatne, hocikde.. ak platis v hotovosti, NEMUSIS vkladat na ucet vsetky peniaze. Ale platby, ktore robis prevodmi, tak ano, rob cez podnikatelsky ucet. Ono ak by si to nerobila, si povinna sama zdanovat tie podnikatelske tranzakcie :D ak som to dobre pochopila :DD to sa ti asi nechce.
A inak otazka tychto uctov bola kontroverznejsia uz davno, napr. pri platcoch dph atd, cize ziadny div, ze budu povinne. Nic katastrofalne to nie je, v tomto pripade je to lepsie mat osve ucty.
este ja napr. nemam overene to posuvanie medzi podniaktelskym a osobnym uctom, ci to bude nezdanovane.

maranco
21. nov 2024

@simca06022011 tá výnimka platby dane pri prevodoch medzi vlastnými účtami je v zákone §4 2p
preto treba mať podnikateľský účet aj bežný v jednej banke
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

simca06022011
21. nov 2024

@maranco ano to viem, ale pre mna = podnikatelsky ucet vlastni szco/ico, surkomny fyzicka osoba, nie je to uplne ta ista osoba (preto napr. rada vyhadzuje danova konrola naklady platene platcom dph z osobneho uctu! ). Ja si na to rada pockam, kym to bude kazdemu jasne, ak by naaahodou chceli vymyslat. Lebo potom si mozem posuvat prachy ako chcem a vyhnut sa transakcnej dani vyznamne, cize by to velmi nemalo vyznam. Moze to byt ucet danovnika = firma/szco ma viac uctov? alebo ako to basnici mysleli? Nestudovala som to, ci k tomu vysli nejake blizsie instrukcie.

7miriam77
21. nov 2024

@simca06022011 mne banka ručí, že platiť medzi osobným a podnikateľským nebudem, minulý týždeň som bola v banke a všetko vysvetlili.

macatt
21. nov 2024

@7miriam77 je to tak, až od apríla, aj v banke mi to povedali, ale mám vedenie účtu zadarmo, tak som si ho už teraz založila..

sisska96
21. nov 2024

Transakčnej dani sa môžu úplne vyhnúť živnostníci, ktorí uplatňujú paušálne výdavky, ako aj tí, ktorí pracujú výlučne pre jedného zamestnávateľa. Nemusia odvádzať daň z príjmu, ani zo sociálnych a zdravotných odvodov.

7miriam77
21. nov 2024

@macatt mne v banke povedali, že od januára je podnikateľsky účet povinný a treba už z neho platiť odvody, aj napriek tomu, že tá daň začne platiť až od apríla. Tak neviem a vyzerá to tak, že isto to nevie nik a je v Tom chaos. V každom prípade väčší chaos ešte len začne

macatt
21. nov 2024

@7miriam77 aha, no veď uvidíme, tiež mám Prima banku.. my už účet máme😊a nastavím si odvody, nájom atď na január..

hygienka
22. nov 2024

Dnes sme sa o tom s manželom bavili. On je SZČO, pomaly každý týždeň iná info, každý si zákony vysvetľuje inak, keďže k tomu nie je žiadne oficiálne vysvetlenie/komentár. A ty chudák rob čo chceš a aj tak to bude nakoniec tvoja chyba, lebo neznalosť zákona neospravedlňuje 🫣