Ahojte mam psi salon a nemam založený podnikateľsky učet všetky peniaze beriem v hotovosti. Je pravda že buduci rok musim založiť podnikatelsky učet? a Peniaze tam potom vkladať alebo ako to funguje? dakujem za info
z osobneho učtu a niekedy v hotovosti šekom
Pred týždňom som bola v banke a ešte netreba podnikatelský učet ale už vymýšlajú
@naty_123 tak teoreticky môžeš fungovať po starom, keďže výdavky z podnikania "nebudeš mať"
len aj faktúry ak niečo objednávaš maj na seba ako súkromná osoba a nie firma, lebo firemné úhrady nemôžeš potom platiť z osobného účtu
ale nie je na škodu si založiť bezplatný podnikateľský účet, môžu ti ľudia platiť mobilom cez QR kód ktorý si vytlačíš okamžitou platbou a budeš to mať namiesto terminálu na karty
za príjem platby na účet neplatíš nikomu žiadne poplatky na rozdiel od platby kartou
Podnikateľský účet je od januára povinný, budeš si z neho platiť odvody, poistenie, nájom,elektriku...proste všetko potrebné na chod podnikania. Na ostatné kľudne používaj osobný účet...
@7miriam77 vidíš na odvody som zabudol, tak minimálne tie musí platiť z podnikateľského účtu, alebo potom šekom
Transkačná daň začína od apríla, takže účet treba mať od apríla, nemusí už v januári.
Podnikateľský účet musí mať každý živnostník od 1.1.25. Mňa sa to týka tiež, som SZČO a mám to overené
@7miriam77 to je starý článok, daň posunuli od apríla
Prvým zdaňovacím obdobím podľa § 9 ods. 1 a 3 je apríl 2025.
Daňovník, ktorý je fyzickou osobou a nemá zriadený platobný účet, na ktorom vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním, je povinný zriadiť si transakčný účet podľa § 2 písm. c) druhého bodu do 31. marca 2025.
ano podnikatelsky ucet si otvor, tam kde to mas bezplatne, hocikde.. ak platis v hotovosti, NEMUSIS vkladat na ucet vsetky peniaze. Ale platby, ktore robis prevodmi, tak ano, rob cez podnikatelsky ucet. Ono ak by si to nerobila, si povinna sama zdanovat tie podnikatelske tranzakcie :D ak som to dobre pochopila :DD to sa ti asi nechce.
A inak otazka tychto uctov bola kontroverznejsia uz davno, napr. pri platcoch dph atd, cize ziadny div, ze budu povinne. Nic katastrofalne to nie je, v tomto pripade je to lepsie mat osve ucty.
este ja napr. nemam overene to posuvanie medzi podniaktelskym a osobnym uctom, ci to bude nezdanovane.
@simca06022011 tá výnimka platby dane pri prevodoch medzi vlastnými účtami je v zákone §4 2p
preto treba mať podnikateľský účet aj bežný v jednej banke
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@maranco ano to viem, ale pre mna = podnikatelsky ucet vlastni szco/ico, surkomny fyzicka osoba, nie je to uplne ta ista osoba (preto napr. rada vyhadzuje danova konrola naklady platene platcom dph z osobneho uctu! ). Ja si na to rada pockam, kym to bude kazdemu jasne, ak by naaahodou chceli vymyslat. Lebo potom si mozem posuvat prachy ako chcem a vyhnut sa transakcnej dani vyznamne, cize by to velmi nemalo vyznam. Moze to byt ucet danovnika = firma/szco ma viac uctov? alebo ako to basnici mysleli? Nestudovala som to, ci k tomu vysli nejake blizsie instrukcie.
@simca06022011 mne banka ručí, že platiť medzi osobným a podnikateľským nebudem, minulý týždeň som bola v banke a všetko vysvetlili.
Transakčnej dani sa môžu úplne vyhnúť živnostníci, ktorí uplatňujú paušálne výdavky, ako aj tí, ktorí pracujú výlučne pre jedného zamestnávateľa. Nemusia odvádzať daň z príjmu, ani zo sociálnych a zdravotných odvodov.
Dnes sme sa o tom s manželom bavili. On je SZČO, pomaly každý týždeň iná info, každý si zákony vysvetľuje inak, keďže k tomu nie je žiadne oficiálne vysvetlenie/komentár. A ty chudák rob čo chceš a aj tak to bude nakoniec tvoja chyba, lebo neznalosť zákona neospravedlňuje 🫣
@naty_123 pokiaľ viem to sa týka tých čo používali bežný účet na podnikanie tak už budú musieť mať podnikateľský aby sa im zdaňovali platby z účtu a výbery z bankomatu
ako si platila elektrinu, vodu, prenájom priestorov za prevádzku? nákup materiálu/náradia cez internet?