Ahojte mám otázku keby si teraz založím živnosť a idem pracovať pre firmu a zarábal by som cca 840 eur ako to je s hypotékou kedy môžem požiadať o ňu a akú sumu by som reálne mohol dostať pri živnosti pri takom plate ako som uvádzal hore ďakujem za odpoveď
840 na živnosť je samovražda...
O hypo môžeš požiadať až po podanom daňovom priznaní - takže až v roku 2023
A to koľko ti schvália záleží na každej banke aké majú nastavene pravidlá pre szčo
S takým nízkym príjmom určite nie na živnosť.
Ako píše jania, ísť robiť na živnosť za 840 je samovražda. Neviem, či si si počítal, čo to bude obnášať alebo či si si to dal prepočítať niekomu. Tak skúsim aspoň zbežne, aby som ti napísala, akú hypo by si dostal.
Berme, že od februára budeš 11 mesiacov robiť na živnosť za 840 € mesačne. Prvý rok máš povinnosť platiť iba zdravotné poistenie (ZP) a to je cca 76 € mesačne. Za rok zarobíš teda 9 240 €. Budúci rok do konca marca podáš daňové (DP). To si môžeš urobiť s reálnymi nákladmi alebo paušálnymi (aby si ušetril na dani a odvodoch). Ak chceš úver, pri tomto príjme musíš urobiť určite reálne. Počítam, že tvoje reálne náklady nebudú žiadne. Takže:
- budúci rok zaplatíš do konca marca daň cca 590-600 eur
- príjem pre banku ti bude vychádzať niekde na úrovni 700 eur
- ak si slobodný bez detí, z tohto príjmu ti vyjde maximálna výška úveru cca 67 000
Samozrejme, 20% z ceny nehnuteľnosti musíš mať vlastných a zvyšok si môžeš zobrať na hypo (do výšky tých 67000). Ak 20% nemáš, tak si na ne musíš zobrať spotrebný úver. V tom prípade sa do sumy cca 67 000 musíš zmestiť oboma úvermi. Neviem, odkiaľ si, či je reálne kúpiť nehnuteľnosť za túto sumu. Samozrejme, hovoríme o prípade, že to banka schváli. Nie každému živnostníkovi banka príjem akceptuje alebo nie vždy akceptuje celý (okrem čísiel sleduje a berie do úvahy aj množstvo iných faktorov).
Zároveň treba myslieť na to, ak si budúci rok urobíš DP s reálnymi nákladmi, okrem spomínanej dane budeš následne ďalší rok platiť odvody mesačne (zdravotné aj sociálne) cca na úrovni 250-260 eur. Takže príjem budeš mať 840 a z toho každý mesiac až do roku 2024 zaplatíš spomínaných 260 eur.
Ak by si nechcel platiť takú daň a odvody, tak si takto za rok dáš urobiť DP z paušálnymi nákladmi. V takom prípade ti ale príjem na hypo nevyjde žiadny.
Ale ako píšu kočky vyššie, s takýmto príjmom sa na živnosť nechodí robiť. Je to absolútne nevýhodné. A nakoľko prvý rok platíš len ZP, ak by si ochorel, nemáš nárok na platenú PN. Tých nevýhod je tam veľa, výhoda absolútne žiadna. Pre teba. Je to výhodné len pre druhú stranu, ktorá ušetrí na zamestnancovi.
Daň a odvody som počítala na bežne dostupných kalkulačkách. Ak by to nahodila účtovníčka, zrejme by tam boli odchýlky, ale v eurách. Cca vychádzaj z tohto.
840 na zivnost, to budes pre banku menej solventny ako niekto s minimalnou mzdou
O hypoteku mozes v tomto pripade poziadat najskor buduci rok po podani prveho danoveho priznania. Vyska hypo je otazna, zalezi od toho aky zisk priznas a samozrejme ci mas deti atd.
Ak by si robil na TPP, tak o 3 mesiace (po skonceni skusobky).