Ahojte. Uvazujem o založení živnosti ale neviem sa dopátrať k jednej podstatnej info. Ak by som si v januári 2025 založila živnosť, DP by som podávala až v roku 2026? Zaujima ma, ako dlho by som nemusela platiť odvody. Resp. Zdravotnú áno ale živnosť ma prvý rok oslobodený od zvyšných odvodov. Viete mi poradit? Dakujem vopred.
DP za rok 2025 podáš až v 2026.
Zdravotne odvody si platíš. Sociálne až keď suma príjmov v DP presiahne hranicu 7824 €. Ak nepresiahne, tak ďalej platíš len zdravotne odvody. Ak vieš , že príjmy túto hranicu presiahnu, tak si vieš to platenie odvodov do SP oddialiť odkladom daňového priznania.
Vyššie uvedené doplním o info, na ktoré sa nepýtaš, ale je dobré na neho myslieť - ak si nebudeš platiť odvody do SP, nebudeš mať platenú PN/OČR, nebudeš mať nárok na tehotenské a materské, ovplyvní to aj tvoj dôchodok, nebudeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti.
Veľmi pekne vám všetkým ďakujem 🙏🙂 ten ročný príjem presiahne 7824€ lebo by som teoreticky mala fakturovat 1200€ mesacne.
A mam aj ďalšiu otázočku, ak je živnosť otvorená už dlhšie a začalo by sa na ňu fakturovat, tak povinné odvody by boli rovnako tých 107 za zdrav. A 237€ za sociálne? V tomto prípade mi je jasne ze keď je dlhšie otvorená není tam prvý rok úľava. Ale aj ak by sa fakturovalo povedzme 2000€ tak mesacne odvody najnižšie by boli stále tých 342€?
Dakujem🙏
Autorka daj si veľký pozor na Švarc systém.
Autorka, pozor na spomínaný švarc systém. Ak ideš otvárať živnosť, pretože budeš pre niekoho robiť namiesto zamestnania ako živnostník, tak mysli na to, čo píšem v tomto linku. https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/v-oktobri-prejdem-na-zivnost-nebudem-v-roku-2025-platit-ziadne-odvody/
Čo sa týka tej výšky odvodov, na ktoré sa pýtaš, vyšší príjem bude znamenať vyššie odvody.
@melanta ďakujem nevedela som ze toto sa vola svarc systém. Ale v mojom prípade nejde o to. Mame sročku kde som zamestnaná ale tie odvody sú skutocne obrovske a potrebovali by sme to na nejaký rok, dva, tri skresat na minimum, preto mi prišlo jedine vhodné riešenie živnosť. Aj co sa týka PN a ocr a dovolenky, ponúkame služby čiže podľa toho ako si to s klientami zariadim, tak mozem mat voľno, takže aj keď mi dieťa ochorie, bud viem robiť to co treba keďže sa práca vykonáva cez PC alebo nebudem par dni robiť a potom to dobehnem.
@melanta vieš tak isto aj muž, teraz si vyplaca odmenu konateľa a odvody sú vyše 1000€ u mňa takmer 1000€. A toto potrebujeme dat aspoň na polovicu na nejaký čas lebo nám to vôbec nevychádza.
Chápem, čo píšeš, chápem aj tie vysoké odvody, mám s.r.o. Na toto by ste mali mať dobrú účtovníčku, ktorá vám poradí, ako to najlepšie a najčistejšie skresať vo vašom konkrétnom prípade.
@melanta to máš super, ze si vieš raz ročne vyplácať, to je asi najlepšie. Len naša firma ma mesačný príjem 6-7 tisíc a teda po zaplatení všetkého v nej ostáva cca 0 €...cele zle. Účtovníčka nieje moc naklonená živnosti.. vraj nevie prečo každý vymysla so živnostou. Tak ja neviem ci by mala potom viacej práce ona alebo o co ide. Alebo by sa nám to pri daňovom priznaní vrátilo a museli by sme viac zaplatiť a tým pádom by sme vlastne boli na tom istom..no neviem..
Tak nemáte dobrú účtovníčku. Dobrá účtovníčka je o.i. aj na to, aby vedela poradiť. A aby poradila, čo je najlepšie resp. najvýhodnejšie pre vás.
Čo znamená, že príjem 6-7 tisíc a po zaplatení ostáva 0? Akože zisk je 0? To asi nie, ak píšeš, že si vyplácate peniaze a platíte odvody.
Mimochodom, dobrá účtovníčka vám vie určite urobiť aj to, že budete si peniaze vyberať mesačne, ale účtovne vám urobí ročné vyplatenie zisku. Myslím si.
@melanta už máme druhu..ah..😅 mam snou mat ešte do konca roka stretko ale prídem za nou už pripravená s tabuľkami a návrhmi lebo takto je to každý mesiac len stres. A od nového roka začneme nejako inak ako sa dohodneme aby to pre nás bolo najvýhodnejšie.
To s tým vyplacanim zisku mesacne som ani len netušila ze sa da, nič také nespomínala..
Zisk je tam..myslela som to rak ze prídu zaplatené faktúry a keď my vyplatíme všetko čo je nutné, mzdu, odvody, faktúry a mesačnú DPH tak zostane na firme 0.. ajbtu DPH mame hrozne vysokú lebo my nevieme urobiť také náklady aby to bolo menej. Lebo co si posielame mzdu a odmenu tak to nám akurát pokrýva naše súkromné výdavky na bežný život, žiadne dovolenky, odkladanie peňazí nič.. len bežný nutný život.. možno by som aj ja mala urobiť ďalší nejaký sumár a všetko spísať, aj keď som to robila už 3x ale možno som niečo prehliadla, ja neviem..
Chápem už tie financie. No, ťažko sa potom rozširuje podnikanie, ak neostávajú peniaze na rozvoj, marketing atď. Tak jedine hľadať cesty, ako zvýšiť obrat, príjmy aj bez ďalších investícií. Lebo toto čo píšeš, to je úplne mimo toho, čo je cieľom podnikania. Veď cieľom podnikania je, že nerobíš pre iného a zarobíš lepšie. A ak zarobíš tak, že nevieš odkladať peniaze, nevieš chodiť na dovolenky, tak treba to zmeniť. Viem, že ľahko sa to hovorí, ťažšie realizuje. Ale iné neostáva, len si sadnúť nad čísla, počítať, premýšľať. A premýšľať aktívne nad tým, ako zvýšiť obrat, či viete robiť viac toho, čo robíte alebo pridať ďalší predmet podnikania, ktorý nebude mať také vysoké náklady, ale prinesie zisk. Je to náročné. A nemôžeš to hocikde povedať, lebo každý si myslí, že keď podnikáš, máš sa ako prasa v žite. Kto nepodniká, nevidí, čo je za tým.
Účtovníčka - verím, nie je ľahké nájsť naozaj mega dobrú účtovníčku, ktorá vie robiť nielen bežné doklady, ale vie aj poradiť pri zložitejších otázkach.
@melanta ved presne, ľudia si myslia že ako sa mame dobre lebo podnikame pritom realita je uplne ina 😅 jabuz dlho hovorim, ze keby viem co ma caka, tak do toho nejdem, sice ta sloboda je na nezaplatenie ale toe vsetky veci okolo toho su casto na slučku. Buduci rok by sa mal zvysit príjem, pretoze pojdeme do jedneho projektu ale budeme aj premyslat co robir viac aby bol ten obrat vyssi. Ďakujem ti veľmi pekne za podporu aj cene rady, napzaj si mi moc pomohla🙏🩷
Len neruziem velmi, co chces tou zivnostou dosiahnut? Ze sa nejak naklady na teba zkresu dole? Lebo ked budes robit to iste, len (parcialne) na zivnost a parcialne na sro, tak "prijem" ako rodina bude asi rovnaky, nie (plus minus)... Navyse asi budes platit uctovnicke navyse za dalsiu "firmu"... takze nerozumiem uplne tej strategii...
Su nejake rozdiely medzi sro a zivnostou, ale ci az tolko usetrite (ak vobec nieco)... to mi nie je jasne
daňové priznanie podáte až v roku 2026 za predchádzajúci rok 2025 a to štandardne do konca Marca 2026
Daňové priznanie sa dá aj odložiť a tým pádom vám sociálne odvody narátajú až myslím od Októbra 2026. Inak vám ich vyrátajú od Júla 2026 (ak budete mať dostatočná zárobok z roku 2025).
Novú výšku zdravotných odvodov budete platiť až od januára 2027