Dobrý deň v marci mi konci ročná PN,pred mesiacom som si podala žiadosť o invalidný dôchodok kedy má predvolaju je otázne.V marci keď mi konci PN dostanem v práci výpoveď mám odrobenych 6rokov pôjdem sa evidovať na úrad práce budem mať nárok na podporu?ak mi uznajú dôchodok napr.v júni budem musieť podporu vrátiť? Dakujem
@alenah31 ďakujem práveže neviem koľko percent mi uznajú čo ak to bude nad 70percent?a bohvie kedy má predvolaju keď niektorý čakajú aj pol roka na komisiu
tak to vrátiš - ID ti bude vyplatený spätne. Keby to bol vyplatené z toho istého poistenia - ešte by si to započítali a vyplatili rozdiel.
Dôchodok nemá s podporou nič spoločné . Každé je platené z iného fondu podporu dostaneš z odvodov ktoré si platila č v zamestnaní. Môžu ta predvolat kedykoľvek a nic vracať nebudes
Keď si ID a pracuješ môžeš si súbežne potom vybrať aj id aj podporu
Pri ID nemôžeš poberať podporu len ak máš mieru práceneschnosti nad 70%....takže ak ti priznajú mieru prácenescopnosti nad 70% tak vyplatenie ID ti ponížia o sumu čo ti vyplatili podporu
Nič nebudeš musieť vracať. Ak si zamestnaná, pričom zo zamestnania vyplýva povinné poistenie v nezamestnanosti, môžeš si po ukončení pracovného pomeru uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti - pokiaľ miera poklesu schopnosti pracovať bude o 70 % alebo menej ako 70 % - čiže ti nebude priznaný plný ID.