Zdražovanie nehnuteľností

18. apr 2022

Čo bude ďalej? Mňa to úplne desí. Veď tie ceny nehnuteľností sú nehorázne vysoké oproti platom. V čase covidu som doštudovala. Vrátila som sa k rodičom. Že dočasne. Ale toto čo sa deje. Neviem sa pohnúť. Pracujem 6 dní v týždni. Makám. Snažím sa. Ale aj ceny za obyčajnú garzónku, či 1izbák sú také, že pri tom plate.. AKO? A to očakávam, že lepšie nebude. Čo sa bude diať ďalej? To fakt už bude len horšie a horšie? 😑😑😑

petamich
18. apr 2022

predpokladam, ze ked si teraz dostudovala aj tak nemas uspory v hodnote 20% z ceny nehnutelnosti, tak nadych/vydych, este chvilu bud u rodicov a ceny nehnutelnosti uz analytici predikuju, ze klesnu (ale zasa urokove sadzby stupaju) a o par rokov aj ty uz nebudes mat nastupny plat ale snad o cosi vyssi a aj tie ceny sa snad kusok upravia (zasa zazraky sa cakat nedaju)

inak trosku pesimisticky pohlad na svet od mladeho cloveka

hiro
18. apr 2022

Teraz sa zdrazuju? 🙂 Pred rokmi co som ja koncil skolu tak isli hore byty kazdy rok +50% To bolo nieco co sa uz nezopakuje... A co bude dalej? Ja by som povedal ze uz su na hranici kolko ludia za ne mozu dat. A ked ludia na ne nebudu mat tak budu kupovat len spekulanti. Neviem ci to bude stacit aby sa ceny aj nadalej zvysovali.

janickamalicka1988
18. apr 2022

Tak, ako vela ludi tvrdi ze ceny pojdu dole, aj vela ludi predpoveda, ze ceny pojdu nadalej hore. Cele toto dusno a chaos v ludoch este znasobuju media. Mladi ludia maju potom obavy a rozne zmiesane pocity. Treba si uvedomit, ze v dnesnej dobe je taky bum, ze sa vela ludi zrazu rozhodlo osamostatnit. Medzi nimi su aj moje rocniky 88-89, ludia ktori dlho byvali u rodicoch. Zacali sa hufne brat/mat deti/ potrebuju vlastne byvanie. Takze tito ludia, ktori trh nehnutelnosti najskor zabrzdili (tym, ze im dlhodobo vyhovoval mamahotel) teraz ten trh riadne rozprudili. Kym bude dopyt stupat, budu stupat aj ceny. Tym, ze boli a este aj su velmi vyhodne hypoteky, ludia poskupovali nehnutelnosti pre seba na byvanie a aj na prenajom. To znamena ze je dopyt po nehnutelnostiach obrovsky, takze to hnalo ceny nahor. Este si myslim, ze par ludi na poslednu chvilu, kym este budu nizke uroky, poberu hypotek co to da. Problem je aj taky, ze v niektorych mestach je strasne malo bytov. Malo sa stavalo a ludi neustale pribuda. Takze ked k tomu pridame tych, co poskupovali nehnutelnosti na prenajom, bytov na predaj pre vlastne byvanie je malo. Takze dopyt je stale vacsi ako ponuka na trhu. Co som si ale vsimla je ze vela ludi kupilo napriklad drahe novostavby na prenajom. (Ano, je to vsetko nove, ciste, ale len kym sa neodstahuje prvy najomnik.)Castokrat je vyska najmu preto vysoka, alebo nepokryva vysku hypoteky, takze majitel musi platit aj z vlastneho vrecka. Ak sa casom zvysia uroky tak, ze ludia nebudu schopni splacat, zacnu nehnutelnosti predavat. A ak bude dopyt mensi ako ponuka, budu ceny stagnovat, prip.sa budu mierne podliezat. Ale necakam, ze pojdu ceny nejako extra dole, Skor sa budu platy pomaly zvysovat a budu pre cloveka tieto nehnutelnosti dostupnejsie. Ale cena nehnutelnosti sa uz moc zvysovat nebude.
Alebo nastane nedajboze ina situacia ako je napriklad teraz na Ukrajine a cele sa to zruti naraz.

Nebud z toho smutna. Trh treba nechat trosku uhasit, ustalit, ukludnit. Nevrhat sa do toho na co clovek nema. Pokial si mlada, sama, slobodna, nehrn sa do vlastneho. Uzi si zivot, bud vyuzi mamahotel, alebo si najdi spolubyvajuceho na spolunajom. Nenechaj sa strhnut len preto, ze ludia v okoli maju krasne domy/byty , tak aj ty musis mat. Zrataj si prijmy a vydavky, pozri si, kolko stoji najom v tvojom okoli a skus s chladnou hlavou a nohami na zemi uvazovat, ale nenechaj sa strasit mediami. Bude dobre neboj 🙂

zuzana9393
19. apr 2022

Osobne si neviem predstavit, ze ceny by isli dolu. Malokedy nieco vyrazne zlacnie. Skor si myslim, ze zostanu stat. My sme nastastie na poslednu chvilu schytali nizky urok aj cenu mame fajn. Aj ked vyssiu ako by bola pred 2 rokmi. A to sa vsetci cudovali, ze teraz ked vsetko zdrazelo? Tak ja neviem, pockame nech zdrazie este viac? Mozno si o par rokov povieme ako super ,, lacno" sme kupili. Ja by som s tym asi zbytocne moc necakala.

diamond007
19. apr 2022

Bude sa zdražovat, dokým bude dopyt

vlado818
19. apr 2022

Rad citam ze ked sa znizi dopyt ceny pojdu akoze dole. O.k dole znamena co? Napr pri sume 150 000% 5% dole mate 7500€. Osobne si myslim ze ceny este pojdu hore tento rok. Len zakladne veci: cena zeleza,drevo cena pozemku isli rapidne hore. A urok na hypo este budu dlho nizke 1 alebo 2%. Zial jedine keby som bol mlady 20+ ist do podnajmu alebo mama hotel a setrit.

zmrzlinka2021
19. apr 2022

@hiro ľudia sa dnes trhajú o kúpu, mnohí majú peniaze, napr dary, dedičstvo. Mnohí ľudia dnes kupujú aj investičné byty, aby sa im peniaze zhodnocovali

zowie
19. apr 2022

Uvidíme,čo bude ďalej ale banky už dvíhajú úrokové sadzby a kúpiť byt nebude dostupné každému. Snáď tie ceny nepôjdu hore donekonečna ale pokiaľ je dopyt, je aj ponuka. Stále sa nájdu tí, čo tie byty kupujú.
Myslím že vyššie úrokové sadzby by mohli ceny kus pozastaviť, ale či pôjdu aj s cenou dolu, netuším. Na Slovensku máme jedny s najdrahších nehnuteľnosti 🙄

zmrzlinka2021
19. apr 2022

@autorka
Co sa bude diat?
No kto "zavaha" a nebude dedit krasne peniaze ci nedostane pekny financny dar, bude odkazany zit v byte, kde bude platit najom a hypoteku splacat cudziemu cloveku. Cize si prenajmes garzonku a budes platit napr. 500-600 EUR majitelovi, ktory z toho pokryje hypo + energie a cena bytu mu bude rast.

Sny o bublinach su sny 😉 a uplne pochopitelne. Cim dlhsie odklada clovek kupu bytu (a realne potrebuje byvat), tym sa jeho situacia zhorsuje.
Mnoho mladych kupilo 1 izbaky pred 3-4 rokmi za 100 tis. EUR, dnes hodnota ich bytu je 150 tis. minimalne a bude rast, rast a rast

nikanu
19. apr 2022

Je to hrozné to je fakt, ako človek keď vyjde zo školy reálne na Slovensku nemá 20% z hodnoty nehnuteľnosti, takže to tak. A či a ako sa to bude vyvíjať ťažko povedať. Niekto povie, že veď už by to malo končiť nemôže sa to šplhať neustále, no kto vie.

hopsadobrandejsa
19. apr 2022

Tie ceny sa v istom bode mozu zastavit, ale aj tak rastli ovela rychlejsim tempom nez mzdy cize dohnat to je velmi velmi zlozite.

Ja si z casu nacas pozeram trh s nehnutelnostami v nasom regione ci sa nieco zmenilo alebo nie a v mnohych pripadoch domy ktore su stale na predaj su tie iste ktore uz mesiace nevedia predat bud preto lebo ceny su extremne nadhodnotene alebo majitelia odmietaju ist s cenou dole aj skrz odporucania maklerov pretoze vsetci vidia moznost lahkeho zarobku ( je velky nedostatok nehnutelnosti na trhu tak si dajme taku cenu ktoru realne nik nezaplati ).

Velmi peknym prikladom toho je sused mojej tety. Celkom nahodou som zistil, ze predavaju byt a to dokonca za taku cenu, ze ten predaj je doslova nerealny.

Predpoklad, ze ceny pojdu coskoro dole je maly pretoze na jednej strane mas cenu materialov ktora v zasadnej miere ovplyvnuje cenu nehnutelnosti, na strane druhej mas spekulantov ( majitelov aj maklerov ) ktory vyuzivaju sucasny stav na trhu aby z toho vytrieskali co najviac penazi ( go figure....). Kupujuci je v tomto momentalne ako obet.

Treba bud vyhrat v loterii alebo sa dobre vydat. Vlastna nehnutelnost dnes uz naozaj nie je samozrejmost.

darkswan
19. apr 2022

@petamich obavam sa, ze tie ceny najma v BA fakt neklesnu uz nikdy...max ostanu take iste...

hopsadobrandejsa
19. apr 2022

@darkswan v BA je to velmi nepravdepodobne.

Ani na vychode tie ceny neklesaju. Vynimkou na trhu su mozno hladove doliny kde skutocne nik nechce byvat alebo si tam kupuju chalupy na rekreaciu, ale nehnutelnosti na kazdodenne byvanie si minimalne drzia svoje ceny.

Ja u nas nikde nevidim, ze by isli s cenami dole a to sa v meste momentalne stava dost a ponuka je celkom velka.

petamich
19. apr 2022

@darkswan riesime aktualne potencialny predaj bytu a maklerka (roky v brandzi, ziadna rychlokvasena) nam radila, ked predat tak do konca roka, ze to pojde dolu, je to len prirodzena reakcia na zvysovanie urokovych sadzieb - ak sadzby pojdu hore a nehnutelnosti tiez, tak sa tie nehnutelnosti stanu nepredajne (proste logicky jemne klesne dopyt a trh na to musi reagovat) a to iste vravia bankovi analytici - nevravim, ze to co teraz stoji 400 tis. bude zrazu stat 200 tis. ale jemne dolu to pojde ale mozu sa vsetci mylit vratane mna 🤪

zowie
19. apr 2022

@petamich ak ľudia čo kúpili nehnuteľnosť a pri vzrastie úrokových sadzieb nebudú schopní splácať úver, môže byť že budú potrebovať nehnuteľnost predať rýchlo a môžu ísť aj pod cenu, čo môže znamenať že ceny pôjdu dolu. Uvidíme ako to bude s úrokovými sadzbami, či sa zastavia alebo budú rásť. Sama som zvedavá ,ako sa to vyvinie

tina4931
19. apr 2022

Ja som tak rada,že nie som mladá už. A keď sa bude zdražovať týmto tempom všetko,ľudia budú predávať,ale som zvedavá komu....a príde do kurzu viacgeneračné byvanie ako kedysi. A nehnuteľnosti skúpi asi úzka skupina ľudí za facku,lebo ľudia nebudú jednochucho mať ani na energie,nájom a pod.