Zdravotné poistenie nezaopatrených členov rodiny - Švajčiarsko

evita_g
4. sep 2016

Ahoj žienky. Mohla by sa mi prosím ozvať nejaká žena, ktorej manžel pracuje vo Švajčiarsku? Mám problém so zdravotným poistením nezaopatrených členov rodiny a potrebujem sa poradiť. Ďakujem.

evita_g
autor
4. sep 2016

Ide o to, že keď manžel začal pracovať vo Švajčiarsku v máji tohto roka, z jeho firmy poslali na zdravotku formulár E106. Zo zdravotky prišiel papier o tom, že ja a deti ako nezaopatrení členovia rodiny MUSÍME byť tiež poistení v krajine, kde manžel pracuje. Teraz manželovi prišlo z firmy vyrozumenie, že nakoľko on CHCE, aby jeho rodina bola poistená vo Švajčiarsku, budú mu poistenie za mňa a deti stŕhať z platu. Nie je to malá čiastka, okolo 180 € mesačne. Zajtra sa idem popýtať na zdravotku, ako to vlastne je, no bola by som rada, ak by mi niekto poradil, či je to teda povinnosť alebo len možnosť. Manžel sa pýtal kolegov, nikto z nich to za rodinu neplatí 😒 Ďakujem za každú odpoveď.

charlie1980
4. sep 2016

? A ty kde zijes s detmi ? Na SVK ? Zdravotne poistenie sa vztahuje na povolenie k pobytu. Je povinne ho dolozit toto poistenie. Ak mate povolenie k pobytu vo Svajciarsku, tak si platite zdrav.poistenie tam, ak na SVK, tam si platite na SVK.

evita_g
autor
4. sep 2016

@charlie1980 nie, my máme trvalý pobyt a žijeme na SVK. Neviem, čím mám zajtra na zdravotke argumentovať, bojím sa, že ma proste odbijú tým, že je to povinnosť a hotovo 😒

charlie1980
4. sep 2016

@evita_g Nie, tomu neverim. Toto budu nejake mylne informacie. To je totalna hlupost. Otec mojho dietata je vo Scajciarsku a zdrav.poistenie mi plati stat na SVK, pretoze byvame na SVK. Mozno si to poplietli s EU statmi.

evita_g
autor
4. sep 2016

@charlie1980 Ja sa v tom vôbec nevyznám, neviem, na aký zákon sa odvolať. Ako poznám pracovníčky VšZP, budú kukať ako puk, čo vlastne chcem. Ale nejde tu o malé peniaze. Manželovi písali, že od mája do sept. mu to strhnú zo septembrovej výplaty, takmer 1 000 €!!! Čiže z výplaty nezostane takmer nič 😒 😠 Otec tvojho dieťaťa je Švajčiar?

22tanulka
4. sep 2016

@evita_g tvoj manzel je slovak a zacal od maja pravovat vo svajciarsku? Ty s detmi ak byvate na sk tak zdravotku si pletite na sk ! kto prisiel s takouto blbostou?ze si mate zdravotku platit vo svajci? Vie tvoj muz po nemecky?

22tanulka
4. sep 2016

A kde to robi? Mozno vyplnil zle papiere

sense
4. sep 2016

Urcite je niekde chyba, 1. Zdravotne vo svajciarsku si plati kazdy sam a nie zamestnavatel 2. Pokial sa vy nezdrzujete vo swiss a nemate pobytovw povolenie tak ziadne zdravotne poistenie neplatite len vas manzel. Bud dislo k nedorizumeniu al.nieco zle vyplnil.

sense
4. sep 2016

Je zamestnany cez svk firmu alebo priamo vo swiss?

sense
4. sep 2016

Lebo keby slo o zdravitne poistenie urcite by to bolo viac na vas vsetkych ako 180eur,kedze mi platime zdrav.poistenie 3 dokopy 750chf co je cca 70o eur

evita_g
autor
4. sep 2016

@22tanulka Môj muž je Rumun, ale trvalý pobyt má na SVK. Od mája začal pracovať na lodi pre švajčiarsku firmu. Z jeho firmy poslali na VšZP, kde bol poistený tu na SVK, formulár E106. VšZP mu poslala papier, citujem:

"Oznamujeme Vám, ako osobe poistenej v členskom štáte EÚ príp. na Islande, Lichtenštajnsku, Nórsku alebo vo Švajčiarsku, registrovanej u nás na základe nárokového formulára E106, že Vaši nezaopatrení rodinní príslušníci, ktorí majú bydlisko v Slov. republike, sa MUSIA registrovať za poistencov toho členského štátu EÚ, v ktorom ste poistený Vy, ako živiteľ rodiny - nositeľ poistenia."

Ale v maili, ktorý manžel dostal včera od svojej firmy jasne stojí, že na základe oznámenia, ktoré dostali od jeho domácej zdrav. poisťovne, v ktorom im oznamujú, že on (môj manžel) CHCE, aby bola jeho rodina poistená vo Švajčiarsku, budú mu to poistné stŕhať. Čiže to znie, akoby to nahlásil dobrovoľne. Nevyznám sa v tomto zmätku nariadení a nechcem prísť o také veľké peniaze 😠

sense
4. sep 2016

Urcite si to chod nechat objasnit do poistovne aj nech ti ukazu podla akeho zakona al paragrafu to je

evita_g
autor
4. sep 2016

@sense Pracuje na výletnej lodi na Dunaji, je to švajč. firma a je zamestnaný priamo u nej, nie cez agentúru. Všetko potrebné vybavuje ich personálne oddelenie, on sám sa nenahlasoval nikde.

sense
4. sep 2016

@evita_g a ma povolenie svajciarske?

sense
4. sep 2016

Resp pobyt vo svajciarsku?

charlie1980
4. sep 2016

@evita_g Nikto nie je povinny sa poistit vo Svajciarsku, kto tam realne nezije a nema povolenie k pobytu. On to musel zrejme zle vyplnit. Oi, vo Svajciarsku si zdrav.poistenie plati kazdy sam. Nevidim dovod, Preco by sa mali na Vas vztahovat svajciarske zakony, ked zijete realne na Slovensku, deti chodia do skoly na Slovensku. Ale zas....na druhej strane...ak sa mozu poberat rodinne pridavky zo Svajciarska z rozdielom vysky slovenskych rodinnych pridavkov, potom mozno Fakt nejake medzinarodne dohody medzi nimi existuju...

evita_g
autor
4. sep 2016

@sense Nie, trvalý pobyt má na SVK. Žiadne povolenia ani prechodný pobyt nevybavoval. Je to asi špecifické aj tým, že pracuje na lodi. Neviem, som z toho zmätená. Manžel sa pýtal svojich kolegov, nikto z nich to vraj za svoju rodinu neplatí.

1andrea111
4. sep 2016

@evita_g mne to pripadá, že ak je on v podstate cudzinec - nemá občianstvo SK, tak preto by mu to mohlo prísť. A dotýkalo by sa to jeho rodinných príslušníkov, ktorí by boli v podstate tiež cudzinci, čo vy nie ste? VŠZP má infolinku, spýtaj sa telefonicky

6mia6
4. sep 2016

Toto iste som riesila v at jeden rok sme boli na zaklade e106 poistenci v zahranici potom som zacala pracovat tak sme zase boli normalne na sk. Teraz som tehotna a zmluva na dobu urcitu skoncila a pani vo vszp ma ubezpecila ze nemusim sa prehlasovat do at ze s tym potom su aj tak len problemy. Tak momentalne som na urade prace. Pridavky mame z at. Ale poisteni sme s detmi tu na sk. Manzel v at.

sense
4. sep 2016

@evita_g urcite da chod spytat...lebo ak nie je realne vo swiss nema povolenie tak nema povinnost byt vo swiss zdravotne poisteni....lebo to by bolo urcite viac ako 180eur na vsetkyxh takisto nexh sa spyta aj zamestnavatelabo ake presne poistenie sa jedna. . Dostava svajciarske rodinne pridavky? Resp rozdiel medzi slov a svajciarskymi?

evita_g
autor
4. sep 2016

@1andrea111 Ja som Slovenka, deti tiež, manžel je Rumun, ale trvalý pobyt má na SVK. Občianstvo sa až tak nerieši, pokiaľ je to v rámci EÚ (Švajčiarsko síce nie je v EÚ, ale tieto legislatívne veci majú väčšinou poriešené podobne ako členské štáty). Zajtra sa idem osobne popýtať na pobočku, ak tam nič nevyriešim, zavolám na infolinku.

evita_g
autor
4. sep 2016

@6mia6 A keď ste boli poistení v AT na základe E106, museli ste tam to poistné platiť aj ty a deti? Ja sa tiež budem o pár dní nahlasovať na ÚP, lebo mi končí rodičovská, ale od januára budem zasa na rodičáku.

6mia6
4. sep 2016

@evita_g tiez to nejak islo z platu ale presne sumy neviem. No nepocitovali sme to

evita_g
autor
4. sep 2016

@sense Práve som pozerala výpl. pásku, stŕhajú mu dôchodkové, invalidné, nezamestnanecké a nejaký min. penzijný fond. Zdravotné sa tam neuvádza. Ale je poistený na základe toho formulára E106, ktorému celkom nerozumiem. Prídavky zatiaľ nepoberáme, ale na SVK som ich odhlásila, keď začal pracovať, budeme si ich uplatňovať vo Švajč.

sense
4. sep 2016

@evita_g tak by to mal mat niekde uvedene...ked nie vo vyplatnej paske, co je normalne kedze vo swiss neplati zamestnavatel zdravotne poistenie resp ho nestrhava z platu tak musi mat kartu poistenia alebo nejake potvrdenie o poisteni....

evita_g
autor
4. sep 2016

@6mia6 No, môj muž zasa nemá takú výplatu, aby sme si -180 € nevšimli. Ja mám taký pocit, že na zdravotke si myslia, že keď niekto pracuje v zahraničí, tak je automaticky milionár. A nie len na zdravotke 😒

evita_g
autor
4. sep 2016

@sense Kartu poistenca mu poslali z VšZP, takú modrú, pre poistenca verejného zdravot. poistenia poisteného v zahraničí.

charlie1980
4. sep 2016

@evita_g To zas bude Chaos s pridavkami. Pri tejto prilezitosti.....ak deti ziju na SK, tak si ich nemala odhlasovat, ty dostanes formular a Svajciari platia rozdiel. To zase do buducnosti.

sense
4. sep 2016

@evita_g a nebude to len nejake pripoistenie, alebo nebudete evidovany ako samoplatci?

evita_g
autor
4. sep 2016

@charlie1980 Dobre vedieť. Lebo dosiaľ vždy, keď som nahlásila, že manžel pracuje v zahraničí, prídavky mi odňali automaticky. Ešte vždy kontrolujú, v akej krajine, že by mi pozastavili aj rodičák, ak sa vypláca v tej krajine, kde pracuje, mám si naň nárokovať tam.