Zdravotné poistenie na Slovensku

squ1rrel
18. sep 2024

Dobry den, ma niekto skusenost, vedomost alebo ma viete odporucit na nejaku stranku kde sa o tom pise.
Som slovenka dlhodobo zijuca v zahranici, deti maju aj slovensky rodny list aj pas. Buduci rok sa vraciame z krajiny kde zijeme teraz, zrusime si pobyt aj viza a prideme na slovensko kde sa zdrzime 6-8 tyzdnov a potom pojdeme znovu do inej zahranicnej krajine v ktorej si po prichode budeme vybavovat pobyt a viza.
Mame v tomto pripade narok sa prihlasit do zdravotnej poistovne a platit na tie dva mesiace alebo to mam riesit cez cestovne poistenie? V pripade cestovneho poistenia tiez neviem z ktorej krajiny by som si ho mala zabezpecit kedze v tom case budeme “bezdomovci” 😅 vdaka za pripadne rady!

ovaaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ovaaa
18. sep 2024

tie dva mesiace budete fungovať ako samoplatcovia. Treba si len vybrať jednu z 3 poisťovní, Dôvera, Union alebo VŠZP. Po odchode z SK si sa odhlásila zo zdravotnej poisťovne? Budú žiadať od teba doklad, že si za to celé obdobie bola zdravotne poistená v inej krajine, ak nedoložíš budeš si to musieť doplatiť ( deti detto) . Ak by bol s tým problém v tom prípade by som zvolila cestovné poistenie. Každý deň na ktorý nemáš doklad, že si poistená v zahraničnej ZP ti bude účtovaný.....pozor nie cestovné poistenie.

eva_eva
18. sep 2024

Jednoznačne by som toto nepodcenila. To je jedno, že je to len na dva mesiace, nevieš, čo sa môže stať, takto to budeš mať podchytené a nebudeš dlžníkom. Odporúčam Dôveru. Sme tu poistení dlhé roky a doteraz sme nemali zlú skúsenosť.

kotricka
18. sep 2024

taktiez som za doveru, isto by som to neriesila cestovnym poistenim. tam nemas pokryte vsetko potrebne.

monika4487
18. sep 2024

my ame teraz toto leto tak boli na SR. Normalne sme si vybrali poistovnu, u nas to bol Union. Zavolali tam, poslali nam tlaciva mailom, vyplnili sme ich a odoslali. Boli sme ako samoplatcovia. Detom sme dali na celu dlzku poistenie a ja kedze som vedela, ze budem tyzden doma, tak.som si o ten tyzden skratila. Ved kludne zavolajte na poistovnu ktora vam je sympaticka a poinfotmujte sa.

tramtada31
18. sep 2024

Ano, maj pripravene zdokladovanie, ze ste platili ZP v zahranici. Deti by platit nemali nič, tým to hradí stat, vy to viete obist tak, ze sa zahlásite na urad prace, vtedy aj za vás bude poistenie hradiť stat. Určite by som to nepodcenila, aby vám nevyrobili dodatocne poplatky s penále za par rokov.

yanni
18. sep 2024

@squ1rrel a budete aj na tych 6 tyzdnov prihlaseni na pobyt na SK?

squ1rrel
autor
18. sep 2024

@yanni ja mam u rodicov stale trvaly pobyt a deti neviem ale zistim si.

squ1rrel
autor
18. sep 2024

@tramtada31
@ovaaa

Ja som zo slovenska prec od roku 2006, od roku 2010 som mimo EU. som odhlasena zo zdr poistovne od 2006.
Este neviem ako to zdokladujem kedze ako cudzinec tu nemam narok na zdravotne poistenie a vacsinu doktorov a ukonov si platime ako samoplatci. Este skusim nieco od zamestnavatela lebo oni nam platili take shitne poistenie

squ1rrel
autor
18. sep 2024

Dakujem vam velmi pekne za odpovede aj odporucania 🥰🥰🥰

zuzanaete
18. sep 2024

Ohladom potrebnych potvrdeni sa kludne informuj u svojej povodnej poistovni. Ak mas dieta do 6 rokov tak sa mozes nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a aj za teba bude platit stat.

januska12323
18. sep 2024

@squ1rrel ako si prihlásená tam kde si? Pretože ak sa budeš chcieť prihlásiť u nás môžeš dostať výmer aj na tie roky čo si bola preč.

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tramtada31
18. sep 2024

@squ1rrel no tak toto by som si dobre preverila dopredu, aby si nespravila neuvážený krok, ktorý tá bude stat tisíce. Najlepšie písomne, aby si to mala cierne na bielom, zaslala otázky zdravotnej poistovni, kde si bola povodne.

chrobak7
18. sep 2024

@squ1rrel Na tvoju otázku sa nedá jednoducho odpovedať. Treba poznať všetky okolnosti :
- kde máš trvalý pobyt?
- z akého titulu si odišla do zahraničia? (pracovať? sobáš?)
- bola si v zahraničí zdravotne poistená?
- odhlásila si sa vtedy zo zdravotného poistenia?
- skončí tí verejné zdravotné poistenie v krajine, kde teraz žiješ?

V tomto prípade bude lepšie zobrať si všetky príslušné doklady a navštíviť pobočku niektorej ZP. Ak si v zahraničí viac, ako 6 mesiacov, môžeš si vybrať ktorúkoľvek ZP. Ak kratšie, tak sa musíš vrátiť do tej, v ktorej si bola v čase odchodu.

squ1rrel
autor
18. sep 2024

@chrobak7
1. Trvaly pobyt na slovensku mam stale nahlaseny u rodicov. Ale trvalo sa tam nezdrziavam uz od oktobra 2006.
2. Do zahranicia som odisla za pracou, 2006-2010 v EU, od 2010 az do 2025 v singapure
3. V singapure nie je verejne zdravotnictvo dostupne pre cudzincov, firma platila nejake poistenie (isla som k lekarovi, zaplatila som cash, v praci som dolozila doklad a poistovna mi preplatila cast alebo nic) plus mame sukromne poistenie na hospitalizaciu, kriticke choroby.
4. Zo slovenskej poistovne som sa v roku 2006 odhlasila
5. Ku 30.6.2025 mi skonci pracovna zmluva, a s tym aj firemne poistenie a pracovne viza.

monika4487
18. sep 2024

@squ1rrel to mate presne ako my sme mali. I lekara cash a potom cez firmu. Najleosie je si vybrat poistovnu a im to povedat, napisat. My sme si platili 2 mesiace pocas letana SR, nebola to az taka mala suma.

chrobak7
Včera o 07:46

@squ1rrel V takomto prípade sa môžeš prihlásiť do ktorejkoľvek ZP (v ponuke sú 3 - VšZP, Union, Dôvera). Ak nepracuješ a ani nie si evidovaná na úrade práce, budeš si musieť platiť ZP ako samoplatca.

Môže sa stať, že pri prihlásení v ZP si môže od teba ZP požadovať doložiť doklad, že si naozaj bola v zahraničí (napr. pracovné zmluvy). Lebo keďže si mala trvalý pobyt na SK, tak si bola aj povinne verejne poistená, pokiaľ sa nepreukáže opak. Ale je možné, že to nebudú požadovať a jednoducho ťa od prihlásenia zaevidujú ako príchod zo zahraničia.
Môže byť ešte otázny dátum začiatku verejného poistenia na SK. Ak doložíš, že prac. pomer ti končí k 30.6.2025, tak asi od 1.7.2025 budeš verejne zdravotne poistená na SK.
Na tvojom mieste by som si ešte overil, či ťa riadne v tom roku 2006 odhlásili z poistenia. Ak ešte existuje tá poisťovňa, z ktorej si odchádzala, tak si tam zavolaj. Ak nie, tak si pozri vo všetkých 3 poisťovniach zoznam dlžníkov, či tam náhodou nie je tvoje meno. Ale predpokladám, že ten odchod bol regulérny a riadne si sa odhlásila a tiež že ZP ťa vyradila z evidencie.

Ak to nie je tajomstvo, v ktorej ZP si bola naposledy, keď si odchádzala do zahraničia?

squ1rrel
autor
Včera o 11:01

@chrobak7 vseobecna zdravotna poistovna
Dakujem za odpoved

chrobak7
Včera o 13:06

@squ1rrel Tak tu si pozri, či nie si dlžníkom na ZP:

https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

a tu si pozri, či nie si náhodou niekde prihlásená v ZP:

https://www.portaludzs.sk/

squ1rrel
autor
Dnes o 05:53

@chrobak7 jej super dakujem! Nie som ani na zozname dlznikov a pise mi ze som bola odhlasena 15.10.2006. Z dovodu vykonavania prace v zahranici

chrobak7
Dnes o 07:18

@squ1rrel Tak to máš v poriadku. Po príchode na SK sa stačí len prihlásiť do ZP.