Zdravotné poistenie, keď nemám slovenské občianstvo

5. mar 2024

Ahojte, musím zdôrazniť že nemám občianstvo SR.
Po materskéj dovolenke som aktuálne na RD.
Zdravotná poisťovňa Dôvera ma informovala zo dňa na deň že už nebudem ích poistencom a tiež ani synček.
Mesiac sme boli bez poistenia, od 27.03 sme si uzavreli komerčné poistenie v Unione.
Problém nastal keď som bola na preventívke a tam som platila pár stoviek lebo som vraj samoplatca.
V Unione ma uisťovali že ročne zaplatím pre seba 650 eur, pre syna tiež a to je všetko.
Viete prosím niekto poradiť?
Nechce sa mi veriť že si ročne mám platiť 650eur plus každá návšteva lekára pár stoviek.
Treba si to dať preplatiť alebo je to proste tak?
Inak, pracovný pomer stále beží.
Ďakujem 🙂

autor
5. mar 2024

Oprava, od 27.02 mám uzavreté poistenie.

lienka.7
5. mar 2024

@autorka a kde mas ten PP?

banalu
5. mar 2024

A aky dovod dala dovera na zrusenie poistenia?

bluemoon24
5. mar 2024

RD mas na Slovensku, pracovni pomer mas na Slovensku a trva? Komercni pojisteni v Unione je pravdepodobne brano jako cestovni pojisteni. Kdyz jsem byla chvili samoplatce v dovere, platila jsem 90-110€ mesicne.

autor
5. mar 2024

@lienka.7
@banalu
@bluemoon24
Pracovný pomer je v SR a trvá.
Dôvod zrušenia je ten že na RD nemám ani minimálnu mzdu a nemám ani trvalý pobyt, preto si musím uhrádzať sama.
Jediná možnosť je komerčné, tomu chápem a v pohode som zaplatila 650 pre mna a 650 pre syna ale táto preventívna ma prekvapila.
Veď preto som si zaplatila komerčné.
Bola možnosť menšéj sumy ktorá je iba pre pohotovosť a väčšia kde je zahrnutá aj klasická návšteva lekára, túto som si aj zvolila.

lienka.7
5. mar 2024

@autorka pokial si riadne zamestnaná v SR, tak je za teba platene soc.a zdrav.poistenie. poisťovňa ti len tak nemôže zrušiť poistenie... s výškou mzdy to nič nemá.
Komerčné mat môžeš, ale to určite nebude to klasické, zdravotné. Keďže to môžeš mať iba jedno.

slavkadi
5. mar 2024

Máš na Slovensku trvalý či prechodný pobyt? Skús sa informovať aj v iných poisťovniach. Napr v Dôvere. Počas RD je prerušené poistenie, tak to bude mať asi súvis s tým. Ale keď máš komerčné, závisí aké krytie máš v zmluve, či zahŕňa aj preventivky.

lienka.7
5. mar 2024

@slavkadi počas RD je prerušené SOCIALNE poistenie, nie ZDRAVOTNE. to je totižto POVINNE.
Pokial ma na SK platný/trvajuci PP, je ZDRAVOTNE poistená automaticky. Komerčné poistenie je o inom. Neexistuje, aby keď máš trvajuci PP ti poisťovňa len tak svojvoľne zrušila zdravotné poistenie.
Pobyt s tým nič nemá.

autor
6. mar 2024

@slavkadi prechodný.
V dôvere mi dali takú odpoveď že je to tak dané zákonom.
Bola som v Unione, tam mi pani toto povedala tiež.
Zašla som na koniec do Simple-i a tam ma poistili na komerčnú zdravotku v Unione ktorá zahŕňa aj preventívny.
Teraz nechápem prečo si mám platiť aj zdravotku aj návštevu lekára. 🙂

autor
6. mar 2024

@lienka.7 no neviem ale presne toto sa deje..... 🙂
Že vraj to je dané zákonom tak nemám sa na základe čoho odvolať, len si zaplatiť komerčné a byť ticho 🙂

lienka.7
6. mar 2024

@autorka nech ti uvedú aký zákon, aký paragraf...

moonlight1210
6. mar 2024

Si obcan EU, alebo mimo EU?

slavkadi
6. mar 2024

áno zle som sa vyjadrila, nie prerušenie, ale ukončenie. Zamestnávateľ nahlasuje pri nástupe na RD do zdravotky kód 2K. A pani tu nemá trvalý pobyt, čiže jej nevzniká povinné verejné zdravotné poistenie. Podľa zákona o zdravotnom poistení. To vzniká pre cudzinca, ktorý nemá trvalý pobyt na SR vtedy, keď vykonáva na SR zárobkovú činnosť, a tu teraz nevykonáva.