Zdravím. Žijeme v zahraničí už niekoľko rokov s dvomi deťmi. Stále majú deti zdravotné poistenie na sk. Niekto mi vravel ,že ho treba zrušiť na sk pretože majú aj v zahraničí. Je to pravda alebo môžu mať oboje?
zo zákona môže mať len jedno poistenie, my sme tiež v zahraničí a deti máme poistené v krajine, kde žijeme.
My sme vlastne nechali poistenie koli ockovaniu. Pretoze tu je iny system ockovania. Da sa to jednoducho zrusit?
aj tu je iny system ockovania(co je na SVK povinne je tu dobrovolne), ale urcite, neviem vsak poradit, ci na to treba nejaky doklad. Snad bude postacovat karticka poistenca. dufam, ze nebudu robit problemy, ze to treba nejak preplatit, snad niekto prida prispevok s vlastnymi skusenostami. Pokial ide o zdravotne osetrenie na SVK, my sme to riesili vacsinou pohotovostou a platili sme od 0 do 17 eur.
Mňa tiež zaujíma či je tam nejaká pokuta alebo nie.
http://www.porada.sk/t187685-zdravotne-poisteni...
starsieho data, ale pozri aj komentare (hlavne treti)
@bmw pokial chodite na ockovania na SVK a ste poisteni v zahranici tak sice pokutu nedostanete, ale akonahle sa budete odhlasovat zo slovenskej poistovne, tak oni vas odhlasia k tomu datumu, od ktoreho ste poisteni v zahranici a vsetky ukony, ktore ste v tom case absolvovali na Slovensku vam daju k uhrade, tj aj ockovania (presne toto teraz riesim s Doverou za roky 2011- 2012)....
No netuším koľko také ukony môžu stať. Keby niekto vedel nech dá vedieť. Vďaka za prispevky
Treba ešte upresniť, že dvojité zdravotné poistenie je vylúčené vrámci EU. Ak žijete v inej krajine, tak môžu mať aj dve zdravotné poistenia.
Ja by som sa bála nie preplatenia úkonov, ale aby zdravotná poisťovňa nedala k úhrade všetky tie roky poistené dvojmo, tak ako to radi robia v prípade dospelých poistených dvojmo.
No som vážne zvedavý či tu niekto má konkrétne skúsenosti. Ide o dobu 12 rokov
My chodíme k lekárom tuna len očkovanie na sk nech sa to nemiesa
bmw a to sa ta lekár níkdy nepýtal , kedže máš asi pobyt v zahraničí, zo zákona nesmieš byť postená v dvoch štátoch. Napr. veľa Ľudí žije a pracuje v At. a to ako by k tomu došli, že čerpám poistenie tu aj tam. Potom ten formulár treba mať .
my sme žili v IE a poistenie na SR sme si museli zrušiť (áno je tam tuším nejaká pokuta za to- u dospelých teda určite, neviem ako je to s deťmi, možno závisí aj od poisťovne ale podľa zákona nie je možné mať zdravotné poistenie v dvoch krajinách). v IE som vybavila EU kartičku poistenca a tá mi platila aj na SR a nemusela som nikde platiť.
@bmw ano poistenie na svk treba zrusit. Raz sa na to tak co tak pride (napr ked deti vyrastu a zane za nich hradit zamestnavatel)...cize by tam mali celkom peknu palku ako nedoplatok...teoreticcky to skus zrusit ze odhlasujeme sa k takemuto datumu (nie spätne)...ale ci na to vedia prist ze 12 rokov islo poistenie dvojmo to neviem...
@lubiduch no toto bohuzial neprejde, ze odhlasujeme sa k tomu a tomu datumu. Odhlasia ich iba na zaklade dokumentu E104, ktory im budu musiet priniest z poistovne v ktorej su v zahranici poisteni. V tomto dokumente ich sucasna zahranicna poistovna potvrdi ze su u nich poisteni a ODKEDY poistenie trva - takze tento datum sa neda ovplyvnit.... a k tomuto datumu ich SK poistovna odhlasi a vyuctuje si ukony v obdobi dvojitého poistenia....
@marcah nehadam sa ze to tak nie je...ale my ked sme sa pred 2 rokmi odhlasovali z dovery tak od nas to tlacivo nechceli,len od muza ktory sa odhlasil neskor lebo bol este nejaky mesic evidovany ako nezamestnany a dal si transfer davky do zahr...od neho to potom pytali, odo mna a od syna nie...
Ja hľadám ako to poistenie zrušiť. Ja som svoje poistenie zrušil hneď ako som odisiel
Čo ja viem,tak keď si v zahraničí viac ako pol roka,tak na SK treba zrušiť,ale treba to overiť.