Zdravotné poistenie a pozastavené dávky

nyllia
26. aug 2012

ahojte🙂 prosim vie mi tu niekto pomoc?mam jednu otazocku. som na ,, materskej dovolenke,, ale poberam len prispevok na dieta- lebo som bola nezamestnana.mam priatela ktory pracuje v zahranici asi od polroka narodenia dietata.. na urade my povedali ze musim stopnut davky lebo ich musi vyplacat stat kde je otec dietata zamestnany...a teraz ta otazka..ako je to s zo zdravotnym poistenim na sr?lebo dr my povedala ze by som teda nemala byt poistena na sr ale v state kde je priatel zamestnany priatela oni by mi mali platit aj poistne.. je zametnany v eu,alebo socialna poistovna plati zdravotnu aj ked su pozastavene davky na dieta?dakujem za kazdu reakciu a pomoc🙂

pectore
26. aug 2012

Pride mi to ako nejaka vtakovina ze ti nechcu dat peniaze. Ty zijes predsa na slovensku a davka je viazana na jedneho rodica...chlap si moze robit kde chce co chce.... neni to predsa na neho viazane aspon som o niecom takom nic nepocula. To neni davka pre neho ale pre teba a hlavne pre dieta aby ste mali s coho zit.

tu je nieco z legislativy..nemam cas hladat to co potrebujes...ale skus si to prezriet mozno tam najdes co budes potrebovat...ale rovno ti vravim ze sa mi to nezda...

http://www.employment.gov.sk/legislativa.html

nyllia
autor
26. aug 2012

o tie peniaze nejde ale o to zdavotne poistenie ako je to s tym..teraz podla eu zakonov ak rodic -otec pracuje mimo statu kde su poberane davky na dieta tak musi ich poberat on..on napr pracuje v rakusku a tam su vyse dvoj nasobne..takze na sr sa vsetko od narodenia dietata vrati spat a dany stat vsetko vyplati od narodenia..

bublina83
26. aug 2012

@nyllia Aby som poradila dobre a ak mozes prezradit - kde pracuje tvoj partner a kto ti poradil, ze mas byt poistena v state, kde pracuje tvoj partner ?

nyllia
autor
26. aug 2012

priatel pracuje v rakusku ale on nieje slovak ale madar..ja som poberala davky na dieta v sr lebo tu mam trvaly pobyta ked som porodila on bol este nezamestnany a po polroku sa zamestnal.. po urcitom case som na urad doniesla pracovnu zmluvu a oni ma automaticky pozastavili-davky na dieta ze ich on musi poberat.. len rykusaci kym vyplatia to kus trva..a s tym poistenim ma napomenula dr ze sa mam informovat..tak som sa obratila sem ze ci s tym nema niekto skusenost,,ako to funguje.. ci my bude poistenie hradit este sr alebo sa musim nahlasit v rakusku..